نایبرئیس كمیسیون سلامت شورای شهر گفت: پساب تصفیهخانهها برای آبیاری فضای سبز و كشاورزی اطراف تهران و حقآبه سدها برای آب شرب استفاده میشود لذا علاوه بر جلوگیری از جیرهبندی، كیفیت آب شرب تهران با كاهش برداشت از چاهها افزایش یافته است.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، تاسیس سازمان مدیریت آبهای سطحی اخیرا در دستور كار شورای شهر تهران قرار گرفته است به همین منظور مهدی بابایی نایب رئیس كمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری ششمین شورای شهر تهران به برنامه سعادت آباد 12 مرداد با اشاره به اینكه وزارت نیرو ، متولی مدیریت آبهای سطحی در كشور است، گفت: لزوم استفاده بهینه و بازچرخانی آبهای سطحی از دغدغههای مدیریت شهری است و شورای شهر تهران پیگیر است تا شهرداری تهران برای استفاده بهینه از این آبها ملزم شود.
بهره بردار اصلی آبهای سطحی، سازمان پاركها و بوستانهای شهرداری است
وی در پاسخ به این پرسش كه نزولات آسمانی در روزهای اخیر حجم بالایی داشته است. مقصد این نزولات كجاست؟ اظهار داشت: بهره بردار اصلی این آب ها سازمان پارك ها و بوستان ها است. حداكثر 5 درصد آبهای سطحی توسط شهرداری بر ای آبیاری فضای سبز تهران استفاده می شود. یكی از اقدامات بسیار خوب مدیریت شهری شهر تهران در سنوات گذشته احداث كانالها و تونلهای زیر زمینی برای مدیریت سیلاب است. در بارشهای روزهای اخیر یكی از بیشترین بارشها در سطح استان تهران روی داد و شهرستانهایی از این استان درگیر سیل شدند.
530 كیلومتر كانال زیرزمینی شهر تهران برای هدایت آب های سطحی استفاده میشود
نایب رئیس كمیسیون سلامت شورای شهر تهران با بیان اینكه شهرداری تهران با استفاده از این كانال های زیرزمینی سیلاب را به خارج از تهران هدایت می كند گفت: در حال حاضر شهرداری تهران 530 كیلومتر كانال زیرزمینی در شهر تهران حفر كرده است اما تا امروز استفاده بهینه ای از این آب ها صورت نگرفته است. لذا در ابتدا شورای ششم تصمیم گرفت تا شهرداری را ملزم كند تا سازمان استفاده بهینه از آب های سطحی را تاسیس كند اما پس از برگزاری جلسات متعدد به این نتیجه رسدیم كه شهرداری تهران را در قالب یك طرح برنامه عملیاتی احیاء ومدیریت بازچرخانی آب را ارائه كند و در این بین اگر نیاز بود سازمانی هم تاسیس شود كه شهرداری میتواند برای آن هم لایحه ای ارائه كند.
وی افزود: این طرح در كمیسیون مراحل نهایی خود را طی كرده و امیدواریم تا در 1 تا 2 ماه آینده در صحن علنی مطرح شود تا شهرداری تهران ملزم به ارائه لایحه برنامه عملیاتی احیاء ومدیریت بازچرخانی آب شود.
استفاده از پساب تصفیه خانه ها موجب توقف بهره برداری آب از چاهها میشود
بابایی به با اشاره به اینكه عملیات استفاده از آب پساب تصفیه خانه ها برای استفاده در فضای سبز توسعه خوبی داشته است گفت: با استفاده از پساب، بهره برداری از چاه ها متوقف میشود اما تاكنون استفاده بهینه ای از آبهای سطحی صورت نگرفته به همین دلیل این طرح ارائه شده است.
حدود 250 میلیون مترمكعب آب در سال برای فضای سبز شهر تهران مورد نیاز است
رئیس كمیته حفظ و گسترش فضای سبز و باغات شورای شهر در پاسخ به اینكه آیا این لایحه میتواند استفاده شهرداری از آبهای سطحی را از 5 درصد به نقطه مطلوبی برساند؟ و آیا ساختارهای شهرداری تغییری خواهد داشت؟ و آیا ضرب الاجلی برای عملیاتی كردن لایحه ارائه شده یا خیر؟گفت: برآورد شهرداری برای رسیدن به نقطه مطلوب 10 سال است. شورای شهر از شهرداری خواسته برنامه عملیاتی خود برای هر سال را ارائه كند. شهرداری این پتانسیل را ندارد كه بتواند تمامی آبهای مورد نیاز فضای سبز را با بازچرخانی آبهای سطحی انجام دهد. مجموعه آبهای سطحی و پساب تصفیه خانههای فاضلاب میتواند ما را به نقطه مطلوب حدود 250 میلیون مترمكعب آب در سال ، برساند. با این روند حدود 80 درصد نیاز فضای سبز تهران توسط بازچرخانی آبهای سطحی و پساب تصفیهخانه های فاضلاب تامین میشود.
وی تصریح كرد: برای اجرای این عملیات نیازی به تجهیزات وارداتی نداریم. غالب تصفیهخانههای آب و فاضلاب كه مورد بهره برداری قرار گرفته، داخلی است.
پیشرفت بیش از 80 درصدی شبكه فاضلاب تهران موجب شده تا با جیره بندی آب شرب مواجه نشویم
بابایی با بیان اینكه حدود 10 تا 12 سال پیش در تهران به دلیل خشكسالی كه در سالهای اخیر هم رخ داده با جیره بندی آب مواجه بودیم در حالیكه امسال جیره بندی اتفاق نیفتاده گفت: پیشرفت بیش از 80 درصدی شبكه فاضلاب تهران موجب شده تا با جیره بندی مواجه نشویم. پساب تصفیه خانه ها برای آبیاری فضای سبز و آبیاری كشاورزی تحویل داده شده و حقآبه سدها فقط برای آب شرب استفاده میشود به همین دلیل كیفیت آب شرب تهران افزایش یافته است. در دوره های قبل استفاده از چاه ها برای آب شرب بیشتر بود و دغدغه افزایش نیترات آب شرب از دغدغه های مدیریت شهری بود اما با پیشرفت شبكه فاضلاب و اینكه حق آبه كشاورزی اطراف تهران از پساب تصفیه خانه ها تامین میشود، میزان برداشت از چاهها و آبهای زیرزمینی كاهش یافته و كیفیت آب شرب افزایش یافته است.
اجرای عملیات بازچرخانی آبهای سطحی توسط شهرداری از اهداف اصلی شورای شهر تهران است
نایب رئیس كمیسیون سلامت شورای شهر تهران در پاسخ به اینكه این لایحه در آبان سال 99 تصویب شده بود؟ آیا نمی شد اصلاحاتی بر روی آن انجام و عملیاتی شود؟ گفت: شهرداری لایحه ای را به شورا ارائه داده كه به كمیسیون سلامت ارجاع شده و پیرو بررسیهای انجام شده با آن موافقت نشده است. با آغاز شورای ششم، لایحه الزام شهرداری تهران به ایجاد سازمان مدیریت آبهای سطحی در كمیسیونها در دست بررسی بود اما در مجموع كمیسیونها به این نتیجه رسیدند صرف اصلاح ساختار نمیتواند ما را به نتیجه مطلوب برساند بلكه هدف ما باید برنامه عملیات بازچرخانی آب باشد . حالا اگر شهرداری تهران میخواهد این كار را با تاسیس سازمان جدیدی رقم بزند باید لایحه جدیدی بیاورد. اگرچه ایجاد سازمان جدید و توسعه ساختار چون مغایر با چابكسازی است معمولا مورد موافقت قرار نمیگیرد. شهرداری با پتانسیل موجود میتواند این لایحه را به نتیجه برساند.
مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكه های اجتماعی با شناسه Tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقه مندان می توانند برنامه های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.