سعادت آباد شنبه تا پنجشنبه از ساعت 14:45 به مدت 70 دقیقه

واردات قیر فله‌ای بی‌كیفیت از عراق؛ معضل تولیدكنندگان داخلی + فایل صوتی

اسفندیار تحلیلگر اقتصادی كشورمان با تاكید بر اینكه یكی از معضلات تولیدكنندگان داخلی قیر؛ واردات قیر فله ای بی‌كیفیت از عراق است گفت: ماده اولیه وارداتی تولید قیر (وی آر) كشور عراق هم به اندازه وكیوم باتوم ایران با كیفیت نیست.

1401/08/04
|
14:39
|

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، در روزهای اخیر وزیر نفت اظهار كرده تعهدات قیر وزارت نفت در سال 1400 به طور كامل اجرا شده است و تعهدات حواله‌های قیر امسال هم در حال انجام است تا احداث، بازسازی و بهسازی زیرساخت‌های كشور دچار اختلال نشود. در همین راستا مسعود اسفندیار استاد دانشگاه و تحلیلگر اقتصادی با حضور در استودیو شماره 18 ساختمان شهدای رادیو با برنامه سعادت آباد رادیو تهران گفت و گو كرد.

در ایران 6 میلیون تن قیر در سال از وكیوم باتوم تولید می‌شود
وی از قیر به عنوان یك محصول استراتژیك نفتی نام برد كه جزو فرآورده های نفتی است و اظهار داشت: در ایران 6 میلیون تن قیر در سال از وكیوم باتوم(ماده اولیه قیر) تولید می‌شود كه 1 میلیارد و 500 میلیون دلار ارزش ارزی دارد. حدود 4 میلیون تن از این قیر صادر شده و مابقی در كشور استفاده می شود.

در سال گذشته 4 میلیون و 346 هزار تن قیر به ارزش یك میلیارد و 100 میلیون دلار صادر شده است
وی افزود: قیر كه به نام طلای سیاه خوانده می شود توسط فعالان این حوزه صادر می‌شود. در سال گذشته 4 میلیون و 346 هزار تن قیر صادر شده كه تقریبا بیش از یك میلیارد و 100 میلیون دلار برای كشور ارزآوری داشته است.این ارز به كشور بازگشته چون شركت ها موظف هستند ارزهای خود را در سامانه نیما بفروشند.

ماده اولیه تولید قیر وارداتی كشور عراق، كیفیت مناسبی ندارد
اسفندیار در پاسخ به اینكه برخی مواقع پس از گذشت زمانی كوتاه آسفالت خیابان‌ها خراب می‌شود. آیا قیر ایرانی كیفیت مناسبی دارد؟ گفت: وقتی در تولید قیر از وكیوم باتوم استفاده می‌شود، محصولی با كیفیت بالا خواهیم داشت. معضل ما "وی آر" عراق به عنوان ماده اولیه تولید قیر در این كشور است كه به اندازه وكیوم باتوم ایران با كیفیت نیست. برخی شركت های تولیدی برای رقابت در بازار و كاهش قیمت تمام شده قیر از این ماده اولیه استفاده می كنند و بعضا كیفیت قیر برای برخی بازارهای صادراتی هم مهم نیست.

یكی از معضلات تولیدكنندگان داخلی قیر؛ واردات قیر فله ای بی‌كیفیت از عراق است
وی با تاكید بر اینكه یكی از معضلات ما واردات قیر فله ای از عراق به كشور است گفت: تا سال های گذشته "وی آر" به ایران وارد می‌شد اما تانكرهای قیرهای فله ای بی‌كیفیت در حال حاضر به راحتی در بندر امام خمینی(ره) قابل مشاهده است كه نباید به این شكل باشد . این در حالیست كه برخی از كشتی‌های ما برای صادرات قیر از كشور، مدت‌ها در نوبت می‌مانند.

استفاده از ماده اولیه "وی آر"، كیفیت برخی قیرهای تولید داخل را كاهش داده است
تحلیلگر اقتصادی كشورمان با تاكید بر اینكه با هم افزایی بین شركت‌ها باید راهبردی انتخاب شود تا تولیدی پایدار و با كیفیت داشته و در آینده صنعت قیر ایران دچار مشكل نشود اظهار داشت: برخی شركت‌ها محصولشان را با برند خودشان و با كیفیت بالا می‌فروشند و از "وی آر" هم استفاده نمی‌كنند ولی برخی شركت‌ها بر ای كاهش هزینه از " وی آر" استفاده می‌كنند.

صادرات قیرهای بی‌كیفیت در آینده صنعت قیر ایران را با معضل مواجه خواهد كرد
وی با تاكید بر اینكه صادرات قیرهای بی كیفیت در آینده صنعت قیر ایران را با معضل مواجه خواهد كرد گفت: رفتار بازار از رفتار ما نشأت می‌گیرد. وقتی محصول با كیفیت با قیمت مناسب ارائه دهیم؛ بازار به سمت محصول بی‌كیفیت متمایل نمی‌شود ولی وقتی تعهدات را زیر پا می‌گذاریم، مشتری های صادراتی هم بازارهایی وجود دارند كه محصول بی‌كیفیت می‌خرند.

امارات متحده عربی، بحرین، هند و چین بزرگترین مشتریان قیر ایران هستند
اسفندیار گفت: یكی از محدودیت های تولیدكنندگان قیر، تعهد ارزی است. وقتی مجبور هستید ارز را در سامانه نیما بفروشید قیمت محصول بالا می‌رود. اما برخی این محدودیت را هم دور می‌زنند كه موجب كاهش قیمت آنها می‌شود. امارات متحده عربی، بحرین، هند و چین بزرگترین بازارهای صادراتی قیر ما هستند و چه بهتر است كه قیر با كیفیت بالا و قیمت مناسب ارائه دهیم. برخی شركت ها در این خصوص به مشكل می‌خورند چون مشتری هم می‌خواهد قیر را با قیمت پایین‌تری بخرد و به بازارهای مقصد بفروشد.

تا امروز؛ تحریم‌ها نتوانسته جلوی صادرات قیر از كشور را بگیرد
وی افزود: تحویل محصول در بازارهای مقصد یكی از راه هایی است كه می‌تواند 50 تا 100 دلار به كشور سود بیشتری برساند. اگر تولیدكننده ها بتوانند به صورت مستقیم با مشتری ها و شركت های تجاری بزرگ كار كنند سود بیشتر نصیبان خواهد شد. تا به امروز هم تحریم‌ها نتوانسته خیلی جلوی صادرات ما را بگیرد و هر طور شده تحریم ها دور زده می‌شوند.

به طور میانگین 90 شركت در كشور پروانه تولید قیر دارند
اسفندیار با اشاره به اینكه به طور میانگین 90 شركت در كشور پروانه تولید قیر دارند گفت: در كل كشور 12 میلیون تُن وكیوم باتوم تولید می‌شود كه 6 میلیون تُن آن برای تولید نفت كوره استفاده شده و مابقی برای تولید قیر تاستفاده می‌شود. در حال حاضر برای بیش از 30 میلیون تن وكیوم باتوم پروانه صادر شده كه بسیاری از این شركت‌ها عملیاتی نیستند و بسیاری هم در بورس برای خرید 50 تن وكیوم باتوم با شركت های بزرگ رقابت می كنند كه بیش از 50 درصد به قیمت ماده اولیه می افزایند و بهای محصول شركت های تولیدكننده بزرگ بالا می رود.

عرضه وكیوم باتوم در بورس به نفع شركت‌های بزرگ تولیدكننده قیر نیست
وی تاكید كرد: عرضه وكیوم باتوم در بورس به نفع شركت های بزرگ نیست اگرچه بورس نقاط مثبتی هم دارد. اگر عرضه های خاص برای شركت های بزرگ قرار گیرد منافع پالایشگاه ها و شركت های بزرگ هم تامین می شود و شركت‌های كوچك هم خرید خود را دارند.

برخی شركت‌های تولیدكننده كوچك قیر برای شركت‌های بزرگ تصمیم می‌گیرند
تحلیلگر اقتصادی كشورمان متذكر شد: بسیاری از شركت‌های كوچك كه در بورس رقابت كرده و قیمت وكیوم باتوم را بالا برده اند خودشان خریدار قیر از شركت های بزرگ هستند. برخی حتی در جلسات تصمیم‌گیری هم حضور دارند و برای شركت های بزرگ تصمیم می‌گیرند.

ایران؛ 8 درصد بازارجهانی را دارد و از نظر تولید و صادرات قیر در رتبه 6 و 7 ایستاده است
وی درباره آمار تولید قیر در ایران و مصرف قیر در جهان گفت: در سال 2021 در جهان 125 میلیون تن قیر استفاده شده كه با احتساب 6 میلیون تن قیر صادراتی ایران؛ كشور ما 8 درصد بازارجهانی را دارد و از نظر تولید و صادرات قیر در رتبه 6 و 7 ایستاده است. در سال گذشته صادرات قیر 1 میلیارد و 500 میلیون دلار برای ما ارزآوری داشته است و سهم 2.9 درصدی از صادرات كشور را به خود اختصاص داده است.

صادرات قیر به كشورهای آفریقایی به صورت بشكه‌ای و جامبوبگ؛ ارزآوری زیادی برای ایران دارد
اسفندیار یادآور شد: صنعت قیر می‌تواند در شرایط تحریم ارزآوری خوبی برای ما داشته باشد. در برنامه هفتم توسعه باید به بخش های خصوصی توجه كرد تا این صنعت پرورش پیدا كند. ما پالایگشاههایی قدیمی داریم و نیازمند تاسیساتی با دانش روز هستیم تا بتوانیم مواد اولیه بهتر را تولید و ارزآوری بهتری از طریق بازار آفریقا و دیگر كشورهای آسیایی داشته باشیم. اگر بتوانیم قیر را از صادرات فله ای به صورت بشكه ای و جامبوبگ تغییر دهیم ارز بیشتری را به كشور وارد خواهیم كرد.

نمایندگان مجلس به شدت به صنعت قیر كشور حساس هستند
تحلیلگر اقتصادی كشورمان در پایان گفت و گوی خود با برنامه سعادت آباد 3 آبان تاكید كرد: كارهای خوبی شروع شده، كارگروه هایی در حال تشكیل است و در دستگاه‌ها نظارتی و مجموعه‌های اقتصادی كه شركت‌های بزرگ به آنها وابسته هستند كارهای خوبی در حال انجام است. حساسیت نمایندگان مجلس به این حوزه زیاد است همینطور تولید حداكثری در دستور كار است. ان شاء الله در پایان سال شاهد رشد چشمگیر در صادرات قیر كشور باشیم.

مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكه‌های اجتماعی با شناسه tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقه‌مندان می توانند برنامه های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.

*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.




دسترسی سریع
سعادت آباد