عضو هیات رئیسه كمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با اشاره به اینكه سفارتخانه های ایران و عربستان تا دو ماه دیگر بازگشایی میشوند گفت: اولین گام برای بازگشایی سفارتخانهها انتخاب سفیران دو كشور است كه در حال انجام است.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، شهریار حیدری عضو هیات رئیسه كمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در گفتگو با برنامه «سعادت آباد» 20 اسفند درباره جزئیات توافق دوجانبه ایران و عربستان سعودی به ابتكار چین گفت: بعد از تعطیلی سفارت عربستان سعودی در ایران و فراخواندن سفیر و كارمندان سفارتخانه عربستان سعودی؛ سفارتخانه ایران هم در عربستان هم به تبع آن تعطیل شد.
وی افزود: بالاترین سطح روابط دیپلماسی دو كشور در سطح سفارتخانه ها در عرف بین الملل تعریف شده است. جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی از نظر ژئوپلیتیك با هم پیوستگی جغرافیایی دارند و هم نقش این دو كشور در تحولات منطقه ای و جهانی بر كسی پوشیده نیست.
حیدری اظطهار داشت: هر دو كشور ایران و عربستان سعودی كشورهای قدرتمندی هستند. اگرچه تفاوتهایی از منظر اثرگذاری دارند. راهبرد جمهوری اسلامی ایران استفاده از ظرفیتهای منطقه ای و تعامل با كشورهای منطقه با اولویت همسایگان بوده كه بارها مقام معظم رهبری هم بر آن تاكید كرده اند و این راهبرد در دولتهای گذشته و دولت فعلی هم استقرار داشته كه قابل اهمیت است.
عضو هیات رئیسه كمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی تاكید كرد: عربستان سعودی با وجود اختلافی كه با (جمهوری اسلامی ایران)پیش آمده بود محلی برای رایزنی آمریكا و رژیم صهیونیستی در منطقه بود تا بتوانند به بهانه این اختلاف حضور فعالی در منطقه داشته باشند. این حضور موجب شد تا آنها از این شرایط استفاده كرده و سفارت رژیم صهیونیستی در بحرین و امارات و برخی كشورهای عربی باز كرد. بنابراین در نهایت این اختلافات به ضرر منطقه بود. در نهایت طی یك سال و نیم گذشته رایزنیهای فعالی بین دو كشور در عراق داشتیم كه در هر جلسه یك سری سوء تفاهمات مطرح و برطرف شد. تا اینكه در جلسه اخیر، عربستان اعتقاد داشت تا میزبان كشور ما باشد و ما هم متقابلا اعتقاد داشتیم باید میزبان این جلسات باشیم . دوطرف با هم توافق كردند این توافقات در كشور ثالثی از مرحله گزارش به مرحله اعلام منتج شود.كه خوشبختانه در جلسه روز جمعه 19 اسفند جلسهای كه با حضور دبیر شورای عالی امنیت ملی در كشور چین انجام شد چون پیش از این سوء تفاهم ها برطرف شده بود.
وی در خصوص جزئیات این توافق گفت: دو توافق داریم .اول؛ توافق امنیتی است كه ایران و عربستان با هم توافق كرده اند كه به طور مشترك نقش موثری در امنیت پایدار منطقه ای داشته باشند ضمن اینكه ما با كشورهای حاشیه خلیج فارس هم توافقهایی داریم. دوم هم بر روابط اقتصادی، سیاسی و فرهنگی و اجتماعی تاكید دارد. قاعدتا وقتی این دو توافق انجام شود برگشت سفارتخانهها در دل آن نهفته است و قرار شده سفارتخانهها ظرف دو ماه ، فعالیت دو سفارتخانه آغاز شود.
حیدری در پاسخ به اینكه آیا میانجیگری ایران برای پایان جنگ یمن یكی از جزئیات توافقات است؟ گفت: این موضوع جزو مذاكرات بوده است. عربستان ایران را به دخالت در مسائل یمن متهم میكرد و ما هم عربستان را دخیل در ناامنی عراق، سوریه و افغانستان میدانیم و نهایتا بعد از بازگشایی سفارتخانهها دو كشور برای توسعه روابط و توافقات و مذاكرات اقدام میكنند كه یمن یكی از این موضوعات است.
وی افزود: در گام اول قرار شده سفرای دو كشور تعیین شده و بازگردند. زمینه هم فراهم شده و در كشور در حال انتخاب سفرای خود در این دو كشور هستند.
عضو هیات رئیسه كمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی گفت: آنچه بیشتر موجب نگرانی آمریكا و رژیم صهیونیستی شده ؛ اجرای توافقاتی است كه ما در گذشته داشتیم و مبنای روابط دو كشور در حوزههای تجاری، صنعتی، سیاسی؛ اقتصادی و فرهنگی بوده است. قاعدتا مسائل روز مثل یمن، سوریه، عراق و افغانستان از مذاكرات بین دو كشور ایران و عربستان است.
حیدری گفت: اعتقاد دارم با شناخت ژئوپلیتیكی كه از این دو كشور داریم با توافق و همكاری بسیاری از این مشكلات قابل حل است.
وی در پاسخ به اینكه آیا سفر شی جین پینگ به عربستان و سفر آیت الله رئیسی به پكن و دیدار با رئیس جمهور چین موجب انجام این توافقات شده است؟ گفت: كشورهای عراق، عمان، چین و روسیه تمایل داشتند تا مشكلات بین عربستان و ایران مرتفع شود .ظرفیت این كشورها تجمیع شد و هر كدام به سهم خود نقش موثری در برقراری مجدد این روابط داشتند. اولین كشور میزبان عراق بود كه بسیار فعال بود و زمینه را فراهم كرد. دومین كشور عمان بود كه مجددا شرایط را بهتر كرد و نهایتا چین توانست میزبانی خوبی داشته باشد. یكی از موضوعات سفر رئیس جمهور چین به عربستان همین روابط جمهوری اسلامی ایران و عربستان بود. عذرخواهی عربستان از ایران برای خلیج فارس و جزایر هم نتیجه همان مذاكرات بود كه به خوبی پیش رفت.
مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
كانال رادیو تهران را در پیام رسان بله به نشانی @tehran360 جستجو كنید.
علاقهمندان می توانند برنامه های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.
*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.