وزیر امور اقتصاد و دارایی گفت: جمعبندی اكثر متخصصان این است كه در حال حاضر بازار سرمایه حباب ندارد و بحمدلله وضعیت بورس با قدمهایی محكم و بدون حباب دنبال میشود و به نظر میرسد، امسال؛ شرایط سال 99 را نخواهیم داشت.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، سید احسان خاندوزی وزیر اقتصاد و سخنگوی اقتصادی دولت سیزدهم در گفت و گو با حمیدرضا بوجاریان كارشناس بخش اصل موضوع برنامه «سعادت آباد» 21 فروردین ماه با اشاره به اینكه تورّم معلول چند گروه عاملی است گفت: اگر قیمت عوامل و نهادههای تولید، انرژی و ارز افزایش پیدا كند موجب افزایش تورم خواهد شد یا اینكه اگر حجم پول متناسب با رشد اقتصادی نباشد با تورم رو بروخواهیم شد. همینطور اگر دولت دچار كسری بودجه باشد و برای جبران آن توازن و قواعد بخش پولی و تولید و واقعیات اقتصادی را به هم بزند هم میتواند منشا و گلوگاه تورم باشد.
كنترل كسری بودجه دولت سیزدهم؛ نمره قبولی میگیرد
وی با اشاره به اینكه از شروع كار دولت سیزدهم تا امروز یكی از تلاشهای دولت كه اگر منصفانه به آن نگاه كنیم نمره قبولی میگیرد "كنترل كسری بودجه دولت" است گفت: كسری بودجه به ویژه در دو سال آخر گذشته (دولت دوازدهم) وضعیت ناجوری پیدا كرده بود. از طرفی درآمدها به ویژه به دلیل محدودیتهای موجود در فروش نفت و درآمدهای مالیاتی با تنگنا مواجه بود و از طرف دیگر مطالبات و تقاضاهای زیادی پشت صف درست شده بودند كه هزینهها را افزایش دادند. ما با خرج زیاد و دخل كم مواجه بودیم.
در یك سال و نیم گذشته؛ بیش از دو میلیون مودّی مالیاتی جدید شناسایی شدند
وزیر امور اقتصاد و دارایی افزود: در یك سال و نیم گذشته تلاش شد تا وزارت نفت علیرغم شرایط تحریمی صادرات نفت را افزایش دهد كه رقم خوبی هم در افزایش داشته است از طرف دیگر وزارت امور اقتصاد و دارایی كه عهده دار تامین مالی پایدار دولت است هم در جهت اصلاح نظام مالیاتی تلاش كرد. در یك سال و نیم گذشته نرخ مالیات برای تولیدكنندگان را كاهش دادیم اما افرادی كه سالهای سال منتفع میشدند اما مالیاتی به دولت پرداخت نمیكردند را شناسایی كردیم و توانستیم درآمدهای مالیاتی را افزایش دهیم. در این مدت بیش از دو میلیون مودّی مالیاتی جدید و تمام مسیرهای فرار مالیاتی شناسایی شده و در حال حاضر تمركز ما بر این است كه از این ناحیه دولت را كم خرج كنیم.
توقع افزایش حقوق بیشتر؛ توقع به جا و به حق كارگران و كارمندان است
وی با بیان اینكه كارمندان و كارگران به جهت از دست دادن قدرت خرید در 6 سال گذشته توقع افزایش حقوق بیشتری داشتند و این توقع به جا و به حق هم هست اظهار داشت: دولت ناچار بود برای كنترل هزینههای خود، قدری هزینههای خود را محدود كند تا با به دست آوردن درآمدهای بیشتر، كسری بودجه خود را جبران نماید.
عدم كنترل نرخ ارز توسط بانك مركزی ، موجب تورم میشود
خاندوزی در پاسخ به اینكه پس از تصویب افزایش حقوقها جامعه كارگری و همینطور كارمندان منتقد هستند چون قدرت خرید مردم كاهش یافته و دولت هم دست و دلبازانه با افزایش قیمتهایی همچون خودرو مصوبه میدهد اما در پرداخت حقوق خسّت دارد. به همین جهت مردم كاهش تورم را احساس نمیكنند مجددا تاكید كرد: یكی از مسیرهایی كه موجب دامن زدن به تورم میشود، كسری بودجه دولت است كه موجب میشود در جیب بانك مركزی و مردم دست كند تا این كسری را جبران نماید كه تورم را در پی خواهد داشت و ما این مشكل را تا حد زیادی مهار كردیم. اما اگر بانك مركزی بتواند نرخ ارز را مدیریت كند نرخ بسیاری از كالاها كه به هم وابسته هستند، افزایش نمییابد اما اگر نرخ ارز كنترل نشود علیرغم اینكه دولت خود را منضبط كرده اما جنگ ارزی علیه كشور و نوسان ارزی، تاثیر خود بر تورم را نشان خواهد داد.
نرخ تورم متوسط 12 ماه سال گذشته؛ حدود 46.5 درصد بوده است
وزیر اقتصاد در خصوص آمار نرخ تورم گفت: بر اساس اظهارات رئیس كل بانك مركزی و آمار آخر اسفند ، تورم حدود 46.5 درصد در متوسطه 12 ماهه سال گذشته بوده است. اما نقطه به نقطه حوالی 60 درصد است كه بازهم باید بپرسم.
هفته آینده؛ طرح 15 بندی وزرات راه و شهرسازی در راستای حمایت از مستاجران، نهایی میشود
خاندوزی در پاسخ به اینكه مستاجران نگرانی جدی در هزینههای مسكن دارند. دولت برای مستاجران چه اقداماتی را در دست كار دارد؟ با بیان اینكه حدود یك سوم تا نصف درآمد طبقات متوسط و ضعیف صرف هزینه مسكن و اجاره می شود گفت: تا جاییكه اطلاع دارم یك برنامه 15 بندی ناظر به مسئله اجاره بها در سال جاری توسط وزارت راه شهرسازی آماده شده است. جلسه اولِ مربوط به این مصوبه در هفته جاری برگزار شد و قرار است در هفته آینده با حضور رئیس جمهور نهایی شود. هدف از این 15 بند پیشنهادی وزیر راه و شهرسازی همین است كه از تجارب سالهای گذشته در راستای حمایت از مستأجرین و كاهش فشار بر روی آنها استفاده كنیم. اعداد و ارقام مربوط به این طرح، هفته آینده نهایی خواهد شد.
بر اساس نظر كارشناسان؛ قیمت واقعی ارز در ایران كمتر از 50 هزار تومان است
سخنگوی اقتصادی دولت سیزدهم در پاسخ به اظهارات بوجاریان كارشناس مجری سعادت آباد مبنی بر اینكه رئیس كل بانك مركزی قیمت 28 هزار و 500 تومان را برای ارز(دلار) قبول دارند و بقیه درست نیست. برای امسال انتظار دارید قیمت ارز تا چه مقدار كاهش یا افزایش داشته باشد؟ گفت: من در اینجا میخواهم از خودمان گله كنم. متاسفانه بسیاری از اصحاب حرف و سخن و تریبون؛ صلاح و مصلحت جمعی مردم را در نظر نمیگیرند. پژوهشگران و كارشناسان پژوهشكدهها و اندیشكدهها بر اساس محاسبات علمی به ما میگویند كه قیمت واقعی ارز باید در چه حدودی در نرخ تعادلی در اقتصاد ایران باشد كه این نرخ از نرخ 50 هزار تومانی امروز هم كمتر است. اما متاسفانه وقتی یك جوّ روانی و بیدبینی و انتظارات بر این فضای كارشناسی ایجاد میشود و ما هم به این دامن میزنیم؛ سفره همه ما كوچكتر خواهد شد. این حركت روانی موجب هجوم برخی به بازارها و افزایش نرخ انواع داراییها مثل ارز ، سكه و خودرو خواهد شد.
وی متذكر شد: یكی از مسائلی كه انتظار میرود شما و دیگر دوستان كمك كنند این است كه انتظارات واقعی متناسب با شرایط كشور را نشان دهند.
3 تا 4 ماه آخر سال گذشته؛ جریانهایی موجب خروج ارز از كشور شدند
وزیر اقتصاد تصریح كرد: در 7 تا 8 ماه اول سال گذشته مساله ای در باب نیازهای ارزی كشور نداشتیم. واردات انجام میشد و حتی صادرات افزایش پیدا كرد و ارز بیشتری وارد اقتصاد ایران شد اما در 3 تا 4 ماه آخر، جریانهایی كه موجب خروج ارز از كشور شد مثل خرید زمین و خانه در خارج از كشور و انواع دیگر فشارهای ارزی موجب شد ماههای بدی را در حوزه ارزی داشته باشیم . مدیریت بانك مركزی تغییر كرد و امیدواریم مدیریت جدید، فعالانه و موفق از پس اداره بازار ارز بر بیاید .اما در مجموع نیازمند اجماع و اراده ملی هستیم تا ثبات و تعادل ارزی به اعداد و ارقام مد نظر كارشناسان باز گردد و شرایط اقتصادی ایران به خوبی با آن پیش رود.
در حال حاضر بانكها حق ندارند، نقدینگی خود را به حوزه خرید و فروش وارد كنند
وی در خصوص هدایت نقدینگی به سمت صنعت و تولید و حمایت عملی از تولیدكنندگان گفت: این مساله در گذشته مغفول مانده است. به زبان ساده؛ نقدینگی و پول در كشور كم نیست اما بیشتر وارد فعالیتهایی میشود كه در كوتاهمدت بازده صوری، كاذب و سوداگری دارد. این نقدینگی وارد حوزههای نیازمند مثل صنعت، كشاورزی، صادرات و بنگاههای صادراتی نمیشدند. اقدامی كه انجام شد این است كه اواخر سال گذشته به سمت مسیرهایی مثل هدایت اعتبارات بانكی به سمت فعالیتهای مولد و اینكه بانكها حق ندارند، نقدینگی خود را به حوزه خرید و فروش وارد كنند و منابع بانك ها باید در خدمت حوزههای صنایع كشاورزی و صادرات و بازرگانی قرار گیرد، رفتیم.
امسال؛ سالی خوب برای هدایت اعتبارات به سمت بخش مولد اقتصاد ایران است
وی در مورد گواهی سپرده كالایی هم گفت: بخشی از مردم مایل به ورود سرمایه خود به سمت فعالیتهای سودآورتر نسبت به نرخ سود شبكه بانكی هستند و میتوانند از محل تولید صنعت و معدن طلا و مس و ... بازده سالانه خوبی در حدود 35 تا 40 درصد درصد از محل تولید داشته باشند. این مسیر در بورس هموار شده و اولین اقدامات آن در اسفندماه رونمایی شد. میتوان نوید داد كه امسال؛ سالی خوب برای هدایت اعتبارات به سمت فعالیتهای تولید و بخش مولد اقتصاد ایران خواهد بود .
وضعیت بورس با قدمهایی محكم و بدون حباب دنبال میشود
خاندوزی در پاسخ به اینكه آیا روند رشد بورس با حمایتهای دولت همچنان ادامه خواهد یافت یا اینكه امكان تجربه بد بورس سال 99 را خواهیم داشت؟ اظهار داشت: از شما میخواهم از كارشناسان بازار سرمایه دعوت كنید. اما جمعبندی اكثر متخصصان این است كه حباب در بازار سرمایه نیست. اقتصاد ایران نسبت به مرداد سال 99 از جهت تولید و شاخصهای قیمتی شرایط متفاوتی را تجربه كرده و بحمدلله وضعیت بورس با قدمهایی محكم و بدون حباب دنبال میشود و به نظر میرسد شرایط سال 99 را امسال نخواهیم داشت.
بانك مركزی نرخ تورم را محاسبه و اعلام میكند و مركز آمار هم شاخصهای خود را دارد
وزیر اقتصاد در پایان گفتگوی رادیویی با «سعادت آباد» 21 فروردین در پاسخ به اینكه مرجع اصلی اعلام نرخ تورم در جامعه بر عهده مركز آمار یا بانك مركزی است؟ گفت: بانك مركزی از سال 1320 نرخ تورم كشور را محاسبه و اعلام میكند و مركز آمار هم شاخصهای خود را دارد و در 20 تا 30 سال گذشته فعالتر شده است و شاید مورد انتقاد هم باشد. اما در مورد برخی شاخصها در محاسبه آمار تورمی دو مرجع داریم. یك مرجع، تورم شهرها را بررسی می كند و مرجع دیگر تورم شهرها و روستاها را میبیند. امیدواریم شورای عالی آمار در این زمینه اگر تصمیمی هم هست را اتخاذ نماید.
مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
كانال رادیو تهران را در پیام رسان بله به نشانی @tehran360 جستجو كنید.
علاقهمندان می توانند برنامه های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.
*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.