معاون فرهنگی و اجتماعی مركز رسیدگی به امور مساجد شهر تهران با بیان اینكه باز بودن مساجد از نماز ظهر تا مغرب؛ جزو آمال و آرزوهاست گفت: مساجد از نظر امكانات مادی در مضیقه هستند. با توصیه نمیشود كار را جلو برد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران؛ بر اساس اظهارات حجت الاسلام محمد حاج ابوالقاسم دولابی نماینده ویژه رئیس جمهور در امور روحانیت مبنی بر اینكه كمكاری دولتهای گذشته موجب شده تا از 75 هزار مسجد كشور؛ درب 50 هزار مسجد بسته باشد در همین راستا برنامه سعادت آباد با حجت الاسلام حجت الله ذاكر معاون فرهنگی و اجتماعی مركز رسیدگی به امور مساجد شهر تهران گفت و گو كرد.
بر اساس آخرین آمار؛ 40 هزار مسجد كشور فعال هستند
وی در توضیح بسته بودن 50 هزار مسجد از 75 هزار مسجد كشور گفت: باید به این موضوع واقعبینانه نگاه كنیم و خبرها را شفاف و همراه با واقعیت بیان كنیم. برخی تعداد مساجد كشور را 80 هزار عنوان میكنند و بر اساس آخرین آمار؛ 40 هزار مسجد فعال هستند و نماز جماعت در این مساجد برپا میشود ضمن اینكه مساجدی كه فعال نیستند؛ نماز جماعت در آنها برپا نمیشود و به معنای بسته بودن درب مساجد نیست. ضمن اینكه این مساجد در مناسبتهای ویژه مثل محرّم و ماه رمضان كه طلاب برای تبلیغ میروند نماز جماعت هم دارند.
وی گفت: كمتر مسجدی وجود دارد كه مردم از برپایی نماز جماعت در آن استقبال كنند و این اتفاق نیفتد.
امكان تامین امام جماعت برای همه مساجد وجود ندارد
حجت الاسلام ذاكر افزود: مساجد غیرفعال به چندگروه تقسیم میشوند. برخی روستاها مسجد دارند اما سكنه ای در روستا وجود ندارد كه به مسجد برود. دوم اینكه؛ برخی مكانها وقف مسجد هستند اما انقدر كوچك هستند كه امكان برپایی نماز جماعت در آنها وجود ندارد.سوم اینكه؛ برخی روستاهای استان تهران مثل روستاهای فیروزكوه یا امامزاده داود كن فصلی هستند و به همین جهت مساجد موجود در این مكان ها نیمه فعال یا غیرفعال خواهند بود. ضمن اینكه برخی مساجد در شهر و روستا هستند كه ممكن است اقبال نسبی برپایی نماز جماعت هم داشته باشیم اما امكان تامین امام جماعت برای برپایی نماز را نداشته باشیم. حوزه علمیه در برخی مواقع طلاب را ملزم می كنند در این مساجد حضور یابند اما دائمی نیست. پس نمیتوانیم بگوییم مسجدی در كشور هست كه مردم بخواهند در آن حضور یابند اما درب آن بسته باشد.
وی در ادامه گفت: در منطقه بازار 180 مسجد داریم كه فقط نماز جماعت در وعده ظهر برپا می شود چون منزل مسكونی در این منطقه نیست.
امام جماعت مسجد باید در سطح قابل قبول علمی باشد
معاون فرهنگی و اجتماعی مركز رسیدگی به امور مساجد شهر تهران در پاسخ به اینكه چرا امام جماعت به تعداد مساجد نداریم؟ گفت: امام جماعت شاخصه هایی دارد و باید در سطح قابل قبول علمی باشد تا بتواند پاسخگوی پرسشهای مردم در زمینه دینی باشد.
وی گفت: برخی میگویند مساجد در وعده ظهر مخصوص سالمندان است. پاسخ این است كه دانشآموزان، (دانشجویان) و عموم شاغلان نماز ظهر را در مسجد محل كار خود یا در نمازخانه محل كار خود میخوانند و این درست نیست كه بگوییم مساجد در وعده ظهر مخصوص سالمندان است.
تعداد مساجدی كه در آن نماز جماعت نمیخوانند؛ كاهش مییابد
در مناطقی از استان تهران مثل روستاهای بهارستان و ورامین اقبالی به برگزاری نماز جماعت نیست یا مسجد بسیار كوچك است و یا اینكه مسجد نمیتواند هزینه امام جماعت را هرچند كم پرداخت كند. دولت باید شرایطی را به وجودآورد كه بتوان این مساجد را هم پوشش داد.
او افزود: امور مساجد استان تهران با استفاده از ظرفیت های ائمه جمعه طرحی را پیگیری میكند تا تعداد مساجدی كه در آن نماز جماعت نمیخوانند؛ كاهش یابد. در واقع در هر سال فقط درب مساجدی بسته خوهد بودكه قابلیت برگزاری نماز را نداشته باشند.
مشاركت مردم در فعالیت مساجد كم شده است/ همه متوقع شده اند
وی در پاسخ به اینكه چرا مساجد همیشه باز نیستند و در مواقع غیر از برپایی نماز جماعت در مساجد بسته است؟ گفت: دستورالعمل طرح «مسجد برقرار» برگرفته از فرمودههای مقام معظم رهبری در سال 95 ابلاغ شده و همواره پیگیری میشود. برای اینكه یك مسجد در ساعاتی از شبانه روز باز باشد باید خادمان بیشتری داشته باشد ضمن اینكه امنیت مسجد در ساعات خلوت هم باید تامین شود. قبلا مردم در فعالیتهای مسجد همكاری داشتند اما در حال حاضر به جز هیات امنا همه متوقع شده اند و از دستگاهها توقع دارند. باید فرهنگسازی توسط رسانه اتفاق بیفتد. پویشی به نام «به خانه برمی گردیم» وجود دارد تا مردم به سمت خانه خدا بازگردند. متاسفانه برخی مساجد این پویش را حتی برای 6 ماه اجرا كردند اما اقبالی از طرف مردم ندیدند. امیدواریم مسئولان و سایر اقشار در طول هفته طوری برنامهریزی كنند تا حداقل یك روز در هفته برای نماز جماعت در مسجد حضور پیدا كنند.
حجت الاسلام ذاكر متذكر شد: سامانه ای درامور مساجد وجود دارد كه گزارشات مردمی در آن پیگیری میشود. ممكن است فردی بخواهند نماز بخواند اما درب مسجد بسته باشد كه از كاستیها و نواقص است.
باز بودن مساجد از نماز ظهر تا مغرب؛ جزو آمال و آرزوهاست
وی در پاسخ به اظهارات یگانه مجری برنامه «سعادت آباد» مبنی بر اینكه حداقل مساجد از نماز ظهر تا مغرب باز باشد گفت: این جزو آمال و آرزوهای ما است. امور مساجد برای مساجد بودجه ای نمیگیرد. مساجد از نظر امكانات مادی در مضیقه هستند. با توصیه نمیشود كار را جلو برد.
مساجد متمكنی هستند كه برای خدمت به مردم بهانه میآورند
وی در پاسخ به اینكه برخی مغازهها به مساجد اجاره میدهند گفت: گاهی اوقات مثل سایر موقوفات مقل بازار تهران. تمامی این مغازه ها جزو موقوفات هستند و با اجاره یا سرقفلی كمی واگذار شده و درآمد چندانی ندارند. همه حقیقت آن چیزی نیست كه می بینیم. مغازههایی را می بینیم كه متعلق به آن مسجد نیست یا اجاره ای هم میدهند كه از قدیم الایام است. اما در این بین مساجد متمكنی هم هستند كه برای ندادن خدمات به مردم، بهانه میآورند. در نهایت مطالبات مردمی میتواند كار را پیش ببرد.
مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
كانال رادیو تهران را در پیام رسان بله به نشانی tehraan360@ جستجو كنید.
علاقهمندان میتوانند برنامههای رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.
*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.