سخنگوی شورای نگهبان با اشاره به اینكه روش انتخابات تناسبی در دنیا هم مرسوم است گفت: از نظر شورای نگهبان؛ روش تناسبی انتخابات مجلس، مخالف شرع و قانون اساسی نیست ولی نظر و تأكیدی هم بر آن نداریم.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، هادی طحان نظیف سخنگوی شورای نگهبان به مناسبت 26 تیرماه سالروز تاسیس این نهاد به فرمان امام خمینی(ره) به تعدادی از پرسشهای برنامه «سعادت آباد» درباره كاركردها و اقدامات پاسخ داد.
یكی از وظایف شورای نگهبان ؛ اظهار نظر نسبت به مصوبات مجلس است
سخنگوی شورای نگهبان در خصوص كاركردهای شورای نگهبان گفت: یكی از وظایف شورای نگهبان بر اساس قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران؛ اظهار نظر نسبت به مصوبات مجلس شورای اسلامی است از این حیث كه مصوبات این مجلس خلاف موازین شرع و قانون اساسی نباشد.
اظهار نظر شورای نگهبان فقط به مصوبات مجلس محدود نمیشود
وی با تاكید بر اینكه اظهار نظر شورای نگهبان فقط به مصوبات مجلس شورای اسلامی محدود نمیشود گفت: این شورا با هر سه قوه ارتباط دارد و باید اساسنامههای مصوب دولت را هم بررسی كند تا خلاف شرع و قاون اساسی نباشد.
همه شهروندان میتوانند از مصوبات در تمامی سطوح به دیوان عدالت اداری شكایت كنند
طحان نظیف تصریح كرد: یكی از وجوه قابل اتكا و افتخار قانون اساسی كشور ما این است كه همه شهروندان میتوانند از مصوبات در تمامی سطوح به دیوان عدالت اداری از زیر مجموعههای قوه قضاییه شكایت كنند. موارد خلاف قانون اساسی توسط این دیوان، بررسی و رسیدگی میشود اما موارد خلاف شرع را از فقهای شورای نگهبان استعلام میكند.
او تاكید كرد: فقهای شورای نگهبان وقت زیادی برای این شكایتها میگذارند و در مواردی ادعای شهروندان پس از تطبیق با شرع؛ درست تشخیص داده شده و مصوبه خلاف شرع تشخیص داده شده و متعاقب آن دیوان عدالت اداری مصوبه را باطل كرده است اما در مواردی هم پس از بررسی؛ مصوبات خلاف موازین شرعی تشخیص داده نشده است.
شورای نگهبان، پا به پای مجلس مصوبات را بررسی كنند
سخنگوی شورای نگهبان تاكید كرد: هیچ مصوبه ای در دستور كار شورای نگهبان قرار نمیگیرد مگر اینكه بازوان مشورتی شورای نگهبان(نخبگان پژوهشكده شورای نگهبان در تهران و مجموعه مشورتی فقهی در قم) از قبل آن را بررسی كرده باشند. این افراد پس از بررسی مصوبات، نظر خود را به صورت مكتوب در اختیار اعضای شورای نگهبان میگذارند.
او گفت: اعضای پژوهشكده شورای نگهبان سعی میكنند پا به پای مجلس مصوبات را بررسی كنند. در همین زمینه افرادی كه با مصوبات مربوط هستند مثل طراحان طرحها؛ اعضای دولت؛ نخبگان؛ اساتید دانشگاهها و كارشناسان به جلسات دعوت میشوند. البته در این جلسات به آنها متذكر میشویم كه نمیتوانیم نسبت به خوب بودن و بد بودن؛ ضرورت داشتن یا نداشتن یك مصوبه ورود كنیم. ما فقط از منظر شرع و قانون اساسی میتوانیم مصوبات را بررسی كنیم اما سعی میكنیم نكات را بشنویم.
شورای نگهبان، نگاه حزبی و جناحی ندارد
سخنگوی شورای نگهبان در پاسخ به اینكه برخی تصور میكنند شورای نگهبان مصوبات دولت سیزدهم را بدون استثناء تایید میكند اما ما شاهد رفت و برگشتهایی بین دولت و شورای نگهبان هستیم. مصوبات دولت تا چه اندازه با شرع و قانون منطبق است؟ گفت: یك جمع كارشناسی و تخصصی شورای نگهبان طرح یا لایحه مصوبه را بررسی میكند و تفاوتی هم ندارد كه چه دولت و مجلسی باشد.شورای نگهبان كار تخصصی خود را انجام میدهد. اگر مصوبه خلاف شرع و قانون اساسی نباشد توسط شورای نگهبان تایید میشود اما اگر یك اشكال هم وجود داشته باشد در رفت و برگشت باید ابهامات برطرف شود. لذا شورای نگهبان نگاه حزبی و جناحی ندارد. همانطور كه نسبت به مصوبات مجلس قبل(دهم) اظهار نظر شده نسبت به مصوبات مجلس فعلی(یازدهم) هم اظهار نظر می شود و برای دولت ها هم به همین صورت است.
روش تناسبی انتخابات مجلس؛ مخالف شرع و قانون اساسی نیست
وی در پاسخ به اظهارات حمیدرضا بوجاریان كارشناس مجری برنامه «سعادت آباد» مبنی بر اینكه زمزمههایی شنیده می شود مبنی بر اینكه انتخابات امسال مجلس شورای اسلامی به صورت تناسبی برگزار خواهد شد.آیا شورای نگهبان موافق این روش برگزاری انتخابات مجلس است و آیا روند نظارت بر فعالیتهای انتخاباتی نامزدهای بالقوه آغاز شده یا خیر؟ اظهار داشت: اصلاح قانون انتخابات طرحی است كه حدود 60 ماده دارد و با رفت و برگشتهایی كه داشته اشكال و ابهامات متعدد آن برطرف شده و در حال حاضر از نظر ما شورای نگهبان) اشكالی ندارد. تنها محل اختلاف برگزاری انتخابات به صورت تناسبی است و در دنیا هم مرسوم است. این روش مخالف شرع و قانون اساسی نیست ولی نظر و تاكیدی هم بر آن نداریم.
مجلس بر انتخابات تناسبی در تهران، تاكید دارد
وی تاكید كرد: هیئت عالی نظارت بر حسن اجرای سیاستهای كلی نظام این روش را مغایر با سیاستهای كلی می دانست و به مجلس هم نظر خود را اعلام كرد اما مجلس همچنان بر برگزاری انتخابات با روش تناسبی در شهر تهران تاكید دارد. امیدواریم انتخابات پیش رو با قانون بروزرسانی شده انجام شود.
لایحه عفاف و حجاب به مرحله صحن مجلس نرسیده است
وی در خصوص لایحه عفاف و حجاب كه در مجلس در حال بررسی است و بسیاری عقیده دارند به لحاظ مغایرت با شرع و قانون اساسی در شورای نگهبان تصویب نخواهد شد گفت: ما در مراحل اولیه تقنین حضور نداریم و موضوعی كه میفرمایید در كمیسیون است و هنوز به صحن مجلس نیامده است. ممكن است مصوبات كمیسیون هم در صحن مجلس تغییر كند.
شورای نگهبان؛ متن نهایی مجلس درباره مصوبه عفاف و حجاب را بررسی میكند
او تاكید كرد: متنی كه در نهایت به صورت رسمی از مجلس دریافت خواهیم كرد را در دستور كار قرار میدهیم و در مراحل ابتدایی تقنین ورود نخواهیم كرد چون مجلس باید در تصویب؛ مستقل و آزاد باشند.
برای اولین بار؛ نمایندگان تشكلهای دانشجویی از نزدیك شاهد مذاكرات اعضای شورای نگهبان بودند
طحان نظیف در پایان گفت: برخی مواقع حتی برای یك كلمه ساعتها در جلسه شورای نگهبان بحث میشود البته تا وضعیت مطلوب فاصله داریم. دو سه هفته گذشته باری اولین بار از نمایندگان تشكلهای دانشجویی دعوت كردیم تا از نزدیك شاهد مذاكرات اعضای شورای نگهبان در صحن شورا باشند.
مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
كانال رادیو تهران را در پیام رسان بله به نشانی tehraan360@ جستجو كنید.
علاقهمندان میتوانند برنامههای رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.
*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است..