سعادت آباد شنبه تا پنجشنبه از ساعت 14:45 به مدت 70 دقیقه

تعزیه اباعبدالله(ع) در فهرست میراث جهانی ناملموس ثبت شده است+فایل صوتی

مدیركل ثبت و حریم آثار وزارت میراث فرهنگی با بیان اینكه تعزیه اباعبدالله(ع) در فهرست میراث جهانی ناملموس ثبت شده است گفت: امسال؛ در دهه دوم محرم؛ مراسم تعزیه در مجموعه فرهنگی نیاوران برگزار می‌شود.

1402/05/05
|
08:47
|

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، مصطفی پورعلی مدیركل ثبت و حریم آثار وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در گفت و گو با برنامه «سعادت آباد» 4 مرداد ضمن تسلیت فرارسیدن ایام سوگواری سرور و سالار شهیدان امام حسین(ع) درباره ثبت ملی روضه خانگی حضرت سیدالشهدا(ع) گفت: طی چندسال گذشته وزارت میراث فرهنگی اهتمام ویژه ای برای مستندسازی و ثبت میراث‌های فرهنگی ناملموس مرتبط با عاشورا و به طور كلی ماه‌های محرم و صفر داشته است.

روضه خانگی سیدالشهدا(ع) در فهرست میراث فرهنگی ناملموس به ثبت رسیده است
وی افزود: امسال به پیشنهاد علاقمندان، هیئت‌های عزاداری و بسیج میراث فرهنگی موضوع ثبت ملی روضه خانگی حضرت اباعبدالله(ع) مطرح و پرونده آن تدوین و تنظیم شد و با موافقت شورای ملی ثبت میراث فرهنگی ناملموس در فهرست ملی به ثبت رسید.

روضه‌های خانگی امام حسین(ع)؛ زنده و پایدار هستند
پورعلی تصریح كرد: سنت عزاداری محرم، فارغ از بخش‌های عمومی كه در حسینیه‌ها، مساجد و تكیه ها و هیات‌های عزاداری انجام می‌شود و بخش زیادی از آن به ثبت ملی رسیده به حریم خصوصی خانه‌های تاریخی و معاصر رسوخ كرده و زنده و پایدار است. به همین جهت، توجه ویژه ای لازم بود تا ثبت ملی شود.
وی با تاكید بر اینكه چیدمان خانه‌هایی كه در آن روضه برپا می‌شود در تمام طول سال نشانه‌هایی از این مراسم مثل منبر را در خود دارند كه ممكن است در طول سال هیچ استفاده ای نداشته باشد و فقط برای مراسم روضه استفاده شود گفت: مستندهای زیادی از این سنت در كشورمان وجود دارد به همین جهت در فهرست میراث فرهنگی كشور ثبت شد.

تعزیه اباعبدالله(ع) در فهرست میراث جهانی ناملموس ثبت شده است
مدیركل ثبت و حریم آثار وزارت میراث فرهنگی، در خصوص مراسم سنتی دیگری همچون تعزیه كه بسیاری از فعالان این حوزه معتقدند توجه لازم به این مراسم وجود ندارد گفت: برخی از این سنت‌ها پس از تغییر و تحولات و مدرن‌سازی رسانه ها مخاطبان خود را از دست داده و به شكل دیگری بازنمایی شوند اما دستگاه‌هایی مثل وزارت میراث فرهنگی و صدا و سیما تلاش می‌كنند این سنت‌ها به شكل اصیل خود حفظ شوند و مستحضر هستیدكه یكی از مهمترین سنتهایی كه در فهرست میراث جهانی ناملموس ثبت شده سنت تعزیه اباعبدالله(ع) است و همه ساله وزارت میراث فرهنگی و دستگاه های دیگر برگزاری تعزیه های شاخص را در دستور كار دارند.

در دهه دوم محرم؛ مراسم تعزیه در مجموعه فرهنگی نیاوران برگزار می‌شود
پورعلی خبر داد: امسال در دهه دوم محرم، تعزیه ای از كل استان‌های كشور را در مجموعه فرهنگی نیاوران برگزار خواهد كرد. اما این هم جای كار دارد و همه ما باید كمك كنیم سنت تعزیه كه ارزش جهانی دارد جایگاه اصیل خود را پیدا كند. یكی از این اقدامات بازسازی تكیه دولت تهران در مجموعه ارگ تهران است.

هیئت‌ها، اموال منقول خود را ثبت ملی كنند
وی در پاسخ به اینكه برخی نمادهای تاریخی مرتبط با گرامیداشت محرم (مثل نخل تاریخی اردستان)وجود دارد كه چند روز پیش سوخت. آیا نباید از این نمادهای تاریخی به نحو بهتری حفاظت شود گفت: این اتفاق مایه تاسف است اما وزارت میراث فرهنگی و میراث منقول و غیرمنقول و ناملموس مربوط به محرم و صفر را به ثبت رسانده است كه می‌توان به بیرق‌های عزاداری محلات تاریخی اردبیل كه از دوره صفویه جامانده اند یا عَلَم‌های ویژه اربعین كه در ماسوله وجود دارد؛ تكیه‌ها و حسینیه ها و بناهایی همچون حسینیه امیرچخماق یزد و اسناد مربوط به برگزاری هیئت‌ها اشاره كرد.
مدیركل ثبت و حریم آثار وزارت میراث فرهنگی از تمامی هیئت داران درخواست كرد اموال منقول خود مثل تشتی كه در مراسم تشت‌گردانی استفاده می‌شود را به ثبت ملی برسانند. اینكار از جنبه معرفی و ترویج و مستندسازی مهم است و توجه بیشتری هم به آن خواهد چون به چشم اثر ملی به آنها نگاه می‌شود.

مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
كانال رادیو تهران را در پیام رسان بله به نشانی tehraan360@ جستجو كنید.
علاقه‌مندان می‌توانند برنامه‌های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.
*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.


دسترسی سریع
سعادت آباد