امیر تاجیك خواننده پاپ و محسن رجبپور تهیه كننده موسیقی با حضور در میزگرد سعادت آباد درباره موضوع خواننده پروری و شرایط فعلی موسیقی در كشومان گفتگو كردند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، امیر تاجیك در گفتگو با برنامه سعادت آباد رادیو تهران با تاكید بر والابودن هنر موسیقی گفت: دنیا ما را با ادبیات مان میشناسد. زمانی در وزارت ارشاد خوانندگان باید تست صدا می دادند در این رشته به صورت تخصصی تحصیل می كردند، ضمن اینكه علاقه هم به این رشته داشتند اما با داشتن صدای فطری، شأن و شخصیتی هم باید در این افراد ظهور داشت و كنار آن هم بالاخره بحث تجارت در موسیقی مطرح می شد.
وی با اظهار تاسف از آسیب موسیقی كشورمان در چند سال اخیر و عدم نظارت لازم بر این فضا اظهار داشت: موسیقی پاپ كشورمان به دلیل استقبال بیش از حد علاقمندان دچار آسیب شد. اگرچه خوانندگی جذاب است اما باید دید آیا تمام كسانیكه به این سمت می روند شخصیت این كار را دارند یا خیر؟ آیا مطرح شدن این هنرمند باعث تزلزل شخصیتی او نخواهد شد؟.رمز هنرمندی افتادگی است چون هنرمند ذاتی لطیف و زیبا دارد.
خواننده پاپ كشورمان با اشاره به بی ثباتی بازار موسیقی و فقدان مدیریتی دلسوزانه در امور فرهنگی فضایی ایجاد شد تا فرهنگ غنی برای عرضه موسیقی اصیل كشورمان وجود نداشته باشد گفت: متاسفانه طی چند سال اخیر ما محصول غنی در حوزه موسیقی پاپ ایرانی نداشته ایم. موسیقیهای ما كپی آهنگ های تركیه ای، قبرسی و یونانی است و اگر دنبال نسخه ای اصیل باشیم باید به 40 سال پیش بازگردیم. چون بیشتر هنرمندان از سر علاقه به این حوزه وارد شدند متاسفانه اثر قابل قبول و اصیلی در این حوزه نداریم.
امیر تاجیك افزود: اگر مدیریت ما در این حوزه قدرتمند و دلسوزانه بود می توانست تهیه كنندگانی را جذب كند تا بتوانند ضمن الگو سازی از هنرمندانی توانمند استفاده كرده و هنرمندان جدید را هم با لحاظ كردن ویژگی های لازم به این مسیر هدایت كنیم.
جلوی ساخت و نشر موسیقی را نمی توان گرفت
محسن رجب پور تهیه كننده حوزه موسیقی دیگر مهمان میزگرد سعادت آباد در گفتگو با امیرحسین راسخ با تاكید بر اینكه هیچ كس نمی تواند در حوزه هنر به واسطه تقلب و پول عمری دراز داشته باشد گفت: اگر كسی فاقد پتانسیل و هنر ذاتی بوده و حتی این خلاقیت ذاتی را با علم موسیقی تركیب نكرده باشد بیش از چندماه نمی تواند در این عرصه عمر كند. هنرمند خارج نشین و داخل نشین هم ندارد. بسیاری از هنرمندان هم بوده اند كه از ایران خارج شده اند اما پس از 6 ماه آرزوی بازگشت به ایران را داشته اند. وقتی بخواهیم با استفاده از پول و تقلب به هنر وارد شویم شاید شنیده شویم ولی عمر درازی در این عرصه نخواهیم داشت.
وی با اشاره به اینكه ما آموزش صحیح موسیقی در جامعه نداریم اظهار داشت: در كشوری مثل اتریش چون عموم جامعه از كودكی موسیقی می آموزند گوشی فنی دارند و هر موسیقی را گوش نمی دهند و نمی شنوند. آنها موسیقی تقلبی را نمی خرند. مشكل مردم ما نداشتن تخصص شنیداری موسیقی در جامعه است بنابراین هر موسیقی را گوش می دهند.
تهیه كننده موسیقی كشورمان افزود: تا ده سال پیش، موسیقی به صورت آنالوگ و در استودیوهای خاص ضبط می شد و امكان ضبط آن در منزل وجود نداشت. بنابراین ضبط آن در جایی به غیر از استودیو كار مشكلی بود. اما امروزه یك نوجوان 10 ساله می تواند با كامپیوتر یك موسیقی را ضبط و از طریق اینترنت در تمام دنیا منتشر كند پس ما نمی توانیم از نشر موسیقی جلوگیری كنیم. تا سه سال پیش، بیش از 70 درصد موسیقی هایی كه در جامعه می شنیدند دارای مجوز ارشاد بود و این عدد امروز به 25 درصد رسیده است یعنی حدود 75 درصد از موسیقی كه امروزه می شنویم فاقد مجوز ارشاد است. این موسیقی ها در خانه ها ضبط و منتشر می شوند پس دیگر فیلتری به نام عدم انتشار در نشر موسیقی معنی ندارد و جلوی آن را هم نمی توان گرفت و در این بین فرهنگ سازی مهمترین فاكتور است.
تاسیس نهاد متولی برای نجات موسیقی پاپ ایرانی
امیر تاجیك در ادامه این گفتگو با تاكید بر دو بعد تجاری و حرفه ای موسیقی گفت: در این گفتگو از كیفیت صحبت می كنیم. اگر قرار است خواننده ای خوب پرورش دهیم كه نشان دهنده ماهیت موسیقی ما برای آیندگان باشد از كیفیت می گوییم ضمن اینكه من هنوز برای كارهایم مجوز وزارت ارشاد را می گیرم ولی بحث این است كسانی هستند با علاقه وارد عرصه موسیقی شده ولی پس از یكسال دیگر وجود ندارند و این یعنی تجارت در حوزه موسیقی. وزارت فرهنگ و ارشاد باید بانی شود تا با كمك یكدیگر و با حضور پیشكسوتان و مدیران بتوانیم نهادی را تاسیس كنیم تا به داد موسیقی كشور برسیم.
وی افزود: 10 سال پیش گروهی وارد عرصه موسیقی در كشورمان شدند كه شئونات فرهنگی را رعایت نمی كردند و صدای خوبی هم نداشتند اما توانستند طی مدتی ذهن مردم را درگیر كنند. تركیه بیشترین پخش موسیقی را در كانال هایش دارد و خوانندگانش فرهنگ كشورشان را منتقل می كنند. فرهنگ موسیقی در مدلی زیبا باید در جامعه ما مطرح شود.خوانندگان ما باید شاخص ها را رعایت كنند.
برای دیده شدن یك هنرمند باید 15 تا 20 كلیپ تهیه شود
محسن رجب پور در ادامه اظهار داشت: ما صاحب سبك موسیقی و غنی تر از تركیه هستیم و دنیا ما را به سبك غنی موسیقی ایرانی می شناسد. اگر صحبت ما درباره موسیقی هویتی ایرانی است، در كشورمان هنرمندی نداریم كه بدون گذراندن دوره آموزشی كامل و مفصل بتواند یك قطعه موسیقی منتشر كند. حداقل 10 سال نیاز است تا دانش آموختگان حوزه موسیقی سنتی بتوانند مراحل یادگیری اولیه را بگذرانند. در تمام جوامع بشری مثل تركیه، چندین برابر ایران خوانندگان فاقد موسیقی وجود دارد. موسیقی سطوح مختلف دارد. كسی كه سطح عام جامعه را ندارد با پول و سرمایه به سطح عام می رسد و كسانی هستند كه ارزش همه گیر شدن دارند اما شناخته شده نیستند برای این افراد باید بیش از یك تا دو میلیارد تومان سرمایه گذاری كرد تا توسط جامعه شناخته شوند. برای ساخت یك كلیپ ساده موسیقی 3 دقیقه ای باید بیش از 100 میلیون تومان هزینه كرد. برای دیده شدن یك هنرمند باید 15 تا 20 كلیپ تهیه شود. برای او باید تا دومیلیارد هزینه شود تا فقط شنیده شود.
وی با تاكید بر اینكه من قرارداد بلند مدت نمی بندم و حتی قراردادی نمی بندم كه به خاطر آن احساس خجالت داشت باشم گفت: در كدام تجارت یك نفر حدود دو میلیارد تومان سرمایه گذاری می كند و توقع برگشت ندارد. آنچه كه متاسفانه در جامعه ما به وفور وجود دارد كپی برداری است. یك نفر معروف می شود و بقیه از روی او كپی می گیرند.
رجب پور با پیشنهاد تاسیس یك نهاد گفت: ما نمی توانیم به مردم بگوییم چه موسیقی گوش بدهید یا ندهید. می توانیم نهادی تاسیس كنیم تا هنرمندان و خوانندگان ممیزی های آن نهاد را بپذیرند و هولوگرام این نهاد را داشته باشند و توسط نهاد مذكور به عنوان خواننده استاندارد معرفی شوند. ضمن اینكه این نهاد سایتی خواهد داشت كه می توانیم موسیقی را از این سایت بشنویم.
موسیقی پاپ ایران بلاتكلیف است
امیر تاجیك در انتهای این گفتگو اظهار داشت: بحث من بلاتكلیفی موسیقی پاپ در زمان فعلی است موسیقی سنتی ایران را همه دنیا می شناسند. ای كاش بتوانیم قبل از درمان، شرایطی داشته باشیم تا با درجه بندی، موسیقی خوبی را به دست مردم برسانیم.
مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكه های اجتماعی با شناسه Tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقه مندان می توانند برنامه های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.
*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.