سعادت آباد شنبه تا پنجشنبه از ساعت 14:45 به مدت 70 دقیقه

صدور شناسنامه برای فرزندان اتباع خارجه و مادران ایرانی/ استرداد مهاجران غیرقانونی+فایل صوتی

مهدی محمودی مدیر كل اتباع خارجی وزارت كشور و محمدرضا اسماعیلی رئیس انجمن دوستی ایران و افغانستان با حضور در میزگرد سعادت آباد شرایط حضور اتباع خارجی به ویژه اتباع افغانی در كشورمان را بررسی كردند.

1399/10/08
|
10:58
|

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، مهدی محمودی مدیر كل اتباع خارجی وزارت كشور در گفتگو با امیرحسین راسخ، مجری بخش میزگرد سعادت آباد با اشاره به قانون جدید مبنی بر ازدواج اتباع خارجه با زنان ایرانی و اخذ تابعیت ایرانی برای فرزندان آنها گفت: این قانون در سال 98 تصویب و ابلاغ شد و پس از آن می‌بایست آیین نامه اجرایی آن تهیه می شد كه معاونت حقوقی ریاست جمهوری این آیین نامه را تدوین و در خردادماه 99 به دستگاه های مختلف ابلاغ كردند. ابهاماتی در اجرای این آیین نامه برای هماهنگی بهتر دستگاه های مختلف وجود داشت. شیوه نامه هماهنگی بین دستگاه ها توسط اداره كل اتباع خارجی وزارت كشور تنظیم شد و برای عملیاتی شدن آن باید فرآیندهایی همچون استعلام از نهادهای ذیربط باید انجام می شد.

آغاز فرآیند صدور شناسنامه برای فرزندان اتباع خارجه و مادران ایرانی
وی افزود: تقریبا از مردادماه سال جاری كار به صورت رسمی آغاز شده و سه ماه پس از آن كه حدود آبان ماه است. فرزندان اتباع مهاجر اولین استان های كه استعلام خود را انجام داده اند موفق به دریافت شناسنامه خواهند شد. در حال حاضر استان همدان از دیگراستان ها پیشی گرفته و احتمالا تا دوهفته آینده این افراد شناسنامه خود را دریافت خواهند كرد.
وی در پاسخ به مجری برنامه مبنی بر اینكه اطلاعات آموزش و پرورش برای جذب فرزندان حاصل از ازدواج زنان ایرانی و مردان خارجی از چه منبعی تامین می شود؟ گفت: آموزش و پرورش یا باید با شناسنامه ثبت نام كند و یا با برگه حمایت تحصیلی(كارت پناهندگی) ثبت نام كند و چون فرزندان حاصل از مادران ایرانی و پدران خارجی هنوز شناسنامه خود را دریافت نكرده اند باید از برگه حمایت تحصیلی برای ثبت نام استفاده كنند و به این دلیل كه صدور شناسنامه ها پس از آبان ماه آغاز شده برای اینكه این دانش آموزان از تحصیل عقب نمانند برای ثبت نام در سال تحصیلی جاری هم از برگه حمایت تحصیلی استفاده كردند ولی فرآیند دریافت شناسنامه فرآیندی جدا است كه در حال طی شدن است و در آینده نزدیك شناسنامه به این افراد داده خواهد شد.

افغانستان ناامن است و مردم آن مجبور به مهاجرت هستند
محمدرضا اسماعیلی رئیس انجمن دوستی ایران و افغانستان دیگر مهمان میزگرد سعادت آباد با اشاره به قانون جدید در اخذ شناسنامه باری فرزندان حاصل از مادران ایرانی و اتباع خارجی گفت: مراحل و فرآیند قانون جدید طی شده و ما امیدواریم طی ماه های آینده اجرای آن تسریع شود. باید به این نكته هم توجه كرد با ایجاد شرایط مناسب توسط وزارت كشور بیش از 450 هزار محصل در مراكز تحصیلی تحصیل می كنند. تعدادی از این دانش آموزان با اهتمام مقام معظم رهبری و دستور ایشان مبنی بر توجه به تحصیل اتباع خارجی با همت دستگاه های مختلف در حال تحصیل در ایران هستند.ضمن اینكه بر اساس سوابق تاریخی ملت ایران و افغانستان قوم و خویش هستند اما نكاتی هم مثل قدرت پول و مشكلاتی كه احیانا اتباع افغانی در ایران دارند هم مهم است.
وی با اشاره به تبعات و مشكلات جدی مهاجرت های غیرقانونی برای هموطنان و اتباع افغانی اظهار داشت: حضور مهاجران غیرقانونی در كشور، معضلات اجتماعی، امنیتی، انتظامی و حقوقی را در كشور ایجاد كرده است. ولی به طور طبیعی وقتی در كشوری نا امنی وجود دارد؛ مشكلاتی برای اتباع آن كشور هم به وجود می آید. در حال حاضر هنوز جنگ در كشور افغانستان شعله ور است و دلیل ناامنی زندگی و اشتغال در این كشور با مشكل مواجه است و مردم با پذیرش بار اقتصادی زیاد، برای حفظ جان خود مجبور به مهاجرت هستند.

مهاجران غیرقانونی باید به كشورشان بازگردانده شوند
در بخش دیگر از این میزگرد مدیر كل اتباع خارجی وزارت كشور درباره نحوه نگاه به اتباع غیرقانونی افغان به عنوان شهروند درجه 2 و دستگیری این افراد و استرداد به كشورشان گفت: بیش از 40 سال است كه جمهوری اسلامی ایران در تمامی حوزه ها به پناهندگان خدمات می دهد و همیشه هم سازمان های بین المللی به خدمات مطلوب ایران اذعان داشته اند. شرایط ناامن افغانستان همچنان ادامه خواهد داشت و علیرغم تدبیر ما بر این كه این اتباع بتوانند به كشور خود برگردند و در كمال امنیت زندگی كنند ولی همچنان در حوزه های مختلفی همچون بهداشت و درمان، آموزش و اشتغال و معیشت و حوادث غیر مترقبه به آنها خدمات می دهیم. اما تكالیف مشخصی هم برای مواردی مثل مهاجران غیر قانونی وجود دارد. تكلیف فرد غیر مجاز مشخص است. او به شكل غیرقانونی وارد كشور شده و به شكل غیرقانونی هم در كشور ما زندگی می كند و تكلیف هم همین است كه هرجا دیده شد توسط پلیس دستگیر شده و با انتقال به اردوگاه ها به كشورشان بازگردانده می شوند. اما بارها مشاهده شده این افراد خطراتی در مسیرها ایجاد می كنند و باندهای قاچاق انسان هم با دریافت مبالغ هنگفت موجب ایجاد شرایط نامناسب می شوند ولی باز هم مهاجران غیرقانونی باید طرد شوند و اتباع قانونی هم با دریافت خدمات در كشور ما زندگی می كنند.
وی درباره آمار حضور مهاجران غیرقانونی در كشورمان گفت: آمار دقیقی از این افراد وجود ندارد ولی به طور تخمینی 1 میلیون و صد تا 1 میلیون و 250 هزار نفر مهاجر غیر مجاز داریم كه بر اساس شرایط كشور باید به كشورشان بازگردانده شوند.

آغاز برنامه تثبیت هویت و صدور گذرنامه های الكترونیكی اتباع افغان
محمودی با تاكید بر اینكه شهروندان ایرانی برای اشتغال به صورت غیرقانونی وارد كشوری نمی شوند اظهار داشت: اگر عزیزان افغانی بخواهند با روادید كار وارد ایران شوند قطعا همراه با نیازسنجی وزارت كار همراه است. شغل آنها مشخص است و تحت حمایت قانون هم قرار می گیرند اما بحث ما درباره اتباع غیرقانونی است كه به صورت انفرادی یا توسط باندهای قاچاق انسان وارد ایران شده و خود را به استانها و شهرهای مختلف می رسانند و مشاغلی را هم اشغال می كنند.
وی با اشاره به مشكلات كشور افغانستان در صدور روادید برای اتباع افغانی خاطرنشان كرد: صدور روادید توسط دولت افغانستان زمانبر است و حدود 6 تا 1 سال طول می كشد و افرادی هم كه مراجعه می‌كنند نمی توانند در این صف منتظر بمانند. بارها به مقامات افغان گوشزد كرده ایم . حدود دوماه است كه برنامه تثبیت هویت و صدور گذرنامه های الكترونیكی آغاز شده و نماینده ای هم به ایران فرستاده اند تا این فرآیند به درستی انجام شود و موجب گردد تا اتباع افغان بتوانند در كمال عزت و انگیزه وارد ایران شده با روادید كاركنند و با مشكل مواجه نشوند.

طرح تكریم اتباع خارجی حتی برای مهاجران غیرقانونی الزامی است
محمدرضا اسماعیلی رئیس انجمن دوستی ایران و افغانستان در ادامه میزگرد سعادت آباد با اشاره به انتشار خبرهایی در چندسال گذشته مبنی بر عدم توجه به كرامت انسانی اتباع خارجی، طرح تكریم اتباع خارجی با اهتمام دفتر مقام معظم رهبری و وزارت كشور به همراه انجمن دوستی ایران و افغانستان تصویب و به دستگاه های مختلف ابلاغ شد و بر اساس آن دستگاه ها و نهادها موظف شدند رفتار انسانی با این اتباع حتی اتباع غیرقانونی داشته باشند.
وی افزود: پس از 40 سال حضور اتباع افغانی در ایران، موجی از اتباع فرهنگی و تحصیلكرده افغانی در كشور ما زندگی می كنند. قطعا ورود اتباع قانونی خارجی به ایران كار بسیار خوبی است كه باید انجام شود و آیا ظرفیت به كارگیری اتباع افغانی به ایران برای كار وجود دارد؟ كه البته من معتقدم این ظرفیت وجود دارد كه اتباع غیر قانونی هم در ایران سازماندهی شوند و دستگاه ها نهادهای مسئول باید خود را برای ایجاد ظرفیت آماده كنند.
رئیس انجمن دوستی ایران و افغانستان با اشاره به سفر آخر هیات افغانی به ایران و برگزاری جلسات متعدد با وزیر كشور و مدیر كل اتباع خارجی وزارت كشور اظهار داشت: برای آمدن متقاضیان كار به ایران در این جلسات تصمیماتی گرفته شد و اگر این مصوبات به نتایج خوبی برسد شرایط مهاجران هم مشخص خواهد شد.

مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكه های اجتماعی با شناسه Tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقه مندان می توانند برنامه های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.

*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است



دسترسی سریع
سعادت آباد