میزگرد سعادت آباد روز یكشنبه 5 بهمن ماه با موضوع مشاوره زرد در فضای مجازی از رادیو تهران پخش شد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، سرهنگ محمدعلی رجبی در گفتگو با امیرحسین راسخ كارشناس مجری بخش گفتگوی سعادت آباد درباره تشخیص و پیشگیری تخلفات در فضای مجازی با علم به اینكه سرورهای شبكه های اجتماعی در داخل كشور ما قرار ندارند گفت: پلیس در حوزه تشخیص به عنوان ضابط قضایی عمل می كند. بر اساس عناوینی كه توسط قانونگذار به عنوان جرم اعلام شده است پلیس به گشت زنی در فضای مجازی می پردازد. بنابراین بخشی از حوزه اقدامات پلیس فتا، پیشگیرانه و بر اساس تشخیص جرم است. در بسیاری از مواقع تشخیص جرم باعث بسته شدن بسیاری از صفحات مجرمانه در فضای مجازی شده و از وقوع جرم و قربانی شدن افراد مختلف جلوگیری می كند.
مشاوره آنلاین در فضای مجازی مورد تایید نیست
وی درباره مشاوران در فضای مجازی خاطرنشان كرد: در حوزه مشاوره فضای مجازی با دو گروه از افراد مواجه هستیم. گروه اول مدرك تخصصی روانشناسی و مجوز مشاوره دارند كه معمولا در اصناف جای می گیرند. مشاوران بهزیستی و سازمان نظام روانپزشكی در این گروه به عنوان مرجع رسمی قرار می گیرند. اما تا جاییكه اطلاع دارم مشاوره آنلاین در فضای مجازی مورد تایید نظام روانشناسی و سازمان بهزیستی نیست.
رئیس مركز تشخیص و پیشگیری از جرایم سایبری پلیس فتا در مورد اینكه افراد چگونه تشخیص دهند فرد مشاوره دهنده مورد تایید هست یا خیر؟ اظهار داشت: اولین راه تشخیص این است كه فرد مورد نظر مجوز فعالیت قانونی دارد یا خیر كه این امر را می توان از استعلام شماره نظام از طریق سایت های تخصصی این مشكل را رفع كرد.
وی با اشاره به افرادی كه در پوشش روانشناس اقدام به كلاهبرداری می كنند گفت: این افراد تخصص مشاوره ای ندارند و روانشناس نیستند بلكه با ترفندهای مختلف خود را به عنوان روانشناس معرفی می كنند و بسیاری از مشكلات هم از این نقطه آغاز می شود كه افرادی بدون تشخیص به این افراد اعتماد می كنند كه بعضا اتفاقات بدی هم در این بین رخ می دهد.
جرم انگاری در فضای مجازی كامل نیست
در بخش دیگر از گفتگوی سعادت آباد با موضوع مشاوره زرد در فضای مجازی موسی غضنفرآبادی رئیس كمیسیون قضایی و حقیقی مجلس یازدهم درباره ایجاد چهارچوب های روشن كسب و كار در فضای مجازی اظهار داشت: در فضای مجازی بین كسب و كارهای مجازی و قوانین مورد نیاز در این حوزه قرار گرفته ایم. با وضع قوانین امكان دارد كسب و كار محدود شود و از طرف دیگر اگر قوانین وضع نشود می تواند منجر به بروز سوء استفاده شود. آگاهی بخشی به مردم مهم است و اینكه چقدر ما می توانیم به فضای مجازی اعتماد كنیم. باید تمام كارشناسان فعال در فضای مجازی و جرم انگاری و كسب و كار به كمك یكدیگر مجموعه ای از پیشنهادات و لوایح را ارائه دهند كه بتوانیم در قالب آن پیش برویم. اگر اطلاعات در یك جا جمع شود برنامه ریزی دقیقی صورت خواهد گرفت. در واقع جرم انگاری در كسب و كارهای فضای مجازی كامل نیست اگر بود كه این همه اتفاقات روی نمی داد.
در كنار قانونگذاری باید به مقررات گذاری هم توجه شود
سرهنگ رجبی در ادامه این گفتگو با اشاره به اینكه موضوع حكمرانی در فضای مجازی با دو مفهوم مختلف سر و كار دارد گفت: یكی از این مفاهیم قوانین هستند كه قطعا در حوزه قانونگذاری نقایصی وجود دارد. قانونگذاری صرفا جرم انگاری نیست. به عنوان مثال كلان داده ها و حواشی آن نیاز به قانونگذاری و در كنار آن نیاز به جرم انگاری دارند. ما به مقررات گذاری نیاز داریم. در حوزه مشاوره های روانشناسی قوانین مشخصی وجود دارد و نهاد مسئول باید به حوزه خود در فضای مجازی ورود كند. یكی از موضوعات پلیس فتا همین موضوع است. ما مدعی هستیم چرا همه رفع مشكلات در فضای مجازی را باید از پلیس فتا درخواست كرد. در حوزه مشاوره نهادهای رسمی وجود دارند كه با افراد متخلف در فضای حقیقی برخورد قانونی می كنند حالا چرا این روند نباید در فضای مجازی وجود داشته باشد.
فضای مجازی در كشور ما رها شده است
رئیس كمیسیون قضایی و حقیقی مجلس یازدهم در ادامه گفتگو با تاكید بر اینكه فضای مجازی در كشور ما رها شده است گفت: جرایم متعددی در فضای مجازی در حوزه های مختلف مثل روانشناسی، درمان، دارو رخ می دهد كه پلیس فتا هم نمی تواند كلاهبرداران را پیدا كند. به نظر من باید وظیفه پلیس فتا باید شفاف بشد نمی توانیم مراجعه مردم را بی پاسخ بگذاریم. قانون كلی درباره جرایم رایانه ای وجود دارد اما نمی توانیم مصداقی برخورد كنیم. پلیس فتا باید پاسخگوی نیازهای مردمی باشد اگر نیاز به قانون دارد اقدام شود و اگر نیاز ندارد باید پاسخگوی مردم باشد.
پلیس فتا در نقش ضابط قضایی عمل می كند
رئیس مركز تشخیص و پیشگیری از جرایم سایبری پلیس فتا در پاسخ رئیس كمیسیون قضایی و حقیقی مجلس یازدهم گفت: نیازمندی های پلیس فتا 5 سال پیش به مجلس دهم اعلام شد. بخشی از آن تحت طرح صیانت از كاربران ارائه شده و قانون تشدید مجازات گردانندگان سایت های قمار و شرط بندی در كمیسیون حقوقی و قضایی مجلس در دست بررسی است كه توسط معاونت فضای مجازی قوه قضاییه و پلیس فتا تهیه شده است. ضمن اینكه برابر قانون اساسی پلیس مسئولیت مستقیم در این حوزه ندارد و مقام قضایی است كه متولی پاسخگویی به شكایت ها و جرایم است و پلیس در این بین نقش ضابط قضایی دارد و یكی از فعالترین نهادهای پیگیر كشور در فضای مجازی پلیس فتا است.
وی افزود: آیا ابزار مناسبی در حوزه حكمرانی فضای مجازی برای پلیس وجود دارد؟ و آیا توانسته ایم در حوزه حكمرانی پلتفرم های خارجی را داریم كه به استعلامات مقام قضایی ما پاسخ دهد؟. موضوع این است كه فضای مجازی چندبعدی است. همانگونه كه در فضای حقیقی قوانین و مقررات متعدد داریم و دستگاه های مختلف مسئول كارهای خودشان هستند در فضای مجازی هم همین ساختار باید وجود داشته باشد.
امكانات لازم در اختیار نیروی انتظامی نیست
غضنفرآبادی رئیس كمیسیون قضایی و حقیقی مجلس یازدهم با تاكید بر كمك همیشگی مجلس به نیروی انتظامی گفت: امكانات لازم در اختیار نیروی انتظامی نیست. كمبودهایی وجود دارد ولی ما همیشه در خدمت نیروی انتظامی هستیم.
هر جرمی كه در فضای مجازی انجام می گیرد، جرم سایبری محسوب نمی شود
سرهنگ رجبی در پایان این گفتگوی رادیویی با تاكید بر اینكه ضریب موفقیت پلیس فتا در كشف پرونده ها بیش از 90 درصد است و هر جرمی كه در فضای مجازی انجام می گیرد، جرم سایبری محسوب نمی شود خاطرنشان كرد: وقتی به مشاوری در فضای مجازی مراجعه می كنیم و مشاوره زرد انجام می شود خطا صورت گرفته است. در واقع اقدامی صنفی روی داده است و صرفا به پلیس فتا مربوط نمی شود. مشاوره زرد از ظاهر آن مشخص نیست بلكه نتیجه آن تخلف را مشخص می كند پس پلیس فتا باید به مراجعه كننده پاسخ دهد ولی دستگاه های متولی باید فضا را پایش كنند كه آیا فرد مشاوره دهنده صلاحیت این فعالیت را دارد یا ندارد.
مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكه های اجتماعی با شناسه Tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقه مندان می توانند برنامه های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.
*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.