تحلیلگر مسائل بین المللی كشورمان عقیده دارد؛ پس از خرابكاری در سایت اتمی نطنز، آمریكایی ها در دور جدید مذاكرات كمتر به مسائل فنی خواهند پرداخت.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، سجاد صادقی تحلیلگر مسائل بین الملل درباره تاثیرگذاری خرابكاری تاسیسات نطنز بر روند ادامه مذاكرات وین به برنامه سعادت آباد 24 فروردین گفت: تاسیسات هسته ای نظنز دو گروه ساختمان دارد. یك سری از ساختمان های این سایت، اداری است و بر روی زمین قرار دارد. بخشی دیگر از این سایت، تاسیساتی هستند كه فعالیت های هسته ای در آنها انجام می شود. این ساختمان ها حدود 50 متر زیر زمین قرار گرفته اند و بنابر گزارش آژانس انرژی اتمی 10 تا 20 متر از عمق این تاسیسات با بتن آرمه مسلح پر شده تا مانع از آسیب رسانی به محیط زیست شود.
وی افزود: 12 تیر سال 99 یكی از سوله هایی كه بر روی زمین قرار داشت و كار مونتاژ سانتریفیوژهای نسل جدید را انجام می داد دچار سانحه شد. بلافاصله روزنامه نیویورك تایمز اعلام كرد مسئولیت این سانحه با اسرائیل است و بواسطه این خرابكاری فعالیت اتمی ایران با دو سال تعویق مواجه شده است.اطلاعات این روزنامه بر اساس اظهارات دكتر "رونن برگمن" از محققان موساد منتشر شد. بعد از آن روزنامه های دست راستی اسرائیل اعلام كردند جنگنده های اف35 و هواپیماهای بدون سرنشین اسرائیل باعث این سانحه بوده اند كه بر اساس تحقیقات انجام شده توسط ایران؛ این ادعا رد شد و مشخص شد حمله هوایی در كار نبوده و خرابكاری در بین بوده است كه آقای غریب آبادی هم به آن اشاره كردند و خبرگزاری رویترز هم آن را تایید كرد. در جمع بندی این مسائل به این نتیجه رسیدند كه ابزار خرابكاری در میز كنترل سانتریفیوژهای بعد از مونتاژ تعبیه شده بوده كه باعث خرابكاری از راه دور شد.
تحلیلگر مسائل بین الملل با اشاره به اینكه پس از آن ایران به آژانس بین المللی انرژی اتمی اعلام كرد دو كار را برای امنیت بیشتر انجام خواهد داد گفت: اولین كار این بود كه تاسیسات روی زمین به زیر كوه و به جایی امن منتقل می شود و دوم اینكه ایران تاسیسات قبلی را تعمیر می كند. در 20 فروردین، روز ملی انرژی اتمی امسال تاسیسات آسیب دیده ی سال گذشته بازسازی شد و مونتاژ نسل جدید سانتریفیوژها به طور رسمی آغاز شد. دو روز پس از این اقدام، انفجار جدید روی داد كه روزنامه نیویورك تایمز مقاله ای را به نقل از رونن برگمن نوشت و ادعا كرد این حملات را اسرائیل انجام داده است. این خرابكاری تا 9 ماه فعالیت های جدید هسته ای ایران را به تعویق می اندازد.
صادقی با اشاره به مقارن شدن این حادثه با حضور دوروزه لوید آستین، وزیر دفاع آمریكا در اسرائیل اظهار داشت: وزیر دفاع آمریكا همزمان با حادثه نطنز برای مذاكره ای دو روزه با شخصیت های رژیم صهیونیستی به اسرائیل رفته بود. بعد از این حملات یوسی كوهن، مسئول موساد به آمریكا می رود تا مسائلی را برای بایدن رئیس جمهور آمریكا توضیح دهد. برخی از تحلیلگران بر این باورند كه حادثه روز یكشنبه 22 فروردین بر روند مذاكرات وین تاثیرگذار خواهد بود.
وی با این توضیح كه در مذاكرات هفته گذشته كمیته مربوط به بررسی تحریم ها و بررسی مسائل فنی انجام شد گفت: در كمیته بررسی تحریم ها ایران مطالبات خود را اعلام كرد و گفت تا زمانیكه تمامی تحریم ها كه حدود 1500 تا 1600 تحریم است برداشته نشود ما هیچ قدمی در مسائل فنی بر نمی داریم و از آن طرف هم آمریكایی ها اعلام كردند نمی توانند بیش از 100 تا 200 تحریم غیر هسته ای را بردارند. اما بُعد فنی مذاكرات هفته جاری در این است كه آمریكایی ها می خواهند ایران غنی سازی 20 درصد و نصب سانتریفیوژهای IR9 را متوقف كند. با حادثه خرابكاری كه رخ داد تحلیلگران غربی بر این باورند موضوعی برای مذاكرات در بُعد فنی وجود ندارد. بر اساس تحلیل آنها ایران قدرت چانه زنی خود را از دست داده است مگر اینكه در كوتاه ترین زمان ممكن بتواند این سانتریفیوژها را بازسازی كند.
صادقی افزود:علاوه بر این بانك جهانی اعلام كرده است 122 میلیارد دلار پول ایران در خارج از كشور بلوكه شده و از این مبلغ فقط 2 میلیار دلار در اختیار ایران است و تا زمانیكه مذاكرات برجام به سرانجام نرسد ما بقی آن آزاد نخواهد شد. از این پس آمریكایی ها در دور جدید مذاكرات كمتر به دنبال ابعاد فنی مسائل هسته ای می روند و بیشتر به پرونده های دیگری مثل حقوق بشر و دفاعی خواهند پرداخت.
مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكه های اجتماعی با شناسه Tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقه مندان می توانند برنامه های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.
*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.