سعادت آباد شنبه تا پنجشنبه از ساعت 14:45 به مدت 70 دقیقه

ضعف مدیریت اجرایی از عوامل اصلی مشكلات اقتصادی كشور است/در دوسال گذشته با بی‌دولتی و بددولتی مواجه بوده ایم+فایل صوتی

برنامه سعادت آباد 8 خردادماه با سعید آجرلو كارشناس مسائل سیاسی و حجت الاسلام غلامرضا مصباحی مقدم عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام درباره وضعیت اقتصادی كشور و راهكارهای بهبود آن در دولت آتی گفتگو كرد.

1400/03/09
|
18:12
|

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، سعید آجرلو با اشاره به اینكه كشور ما حدود 10 سال است كه برآیند رشد اقتصادی در حدود صفر داشته است گفت: شاخص هایی مثل اشتغال و تورم هم كاملا مشخص است. در بسیاری موارد نه تنها جهش نداشتیم بلكه پسرفت هم داشته‌ایم. طی دو سال گذشته ما با بی دولتی و بددولتی مواجه بوده ایم و حوزه های مختلفی همچون بورس، تولید و صنعت درگیر بی‌نظمی و عدم تصمیم‌گیری و به تعبیری تسلط افرادی بوده اند كه منافع خود را به منافع مردم ترجیح می‌دهند.
وی افزود: ارزش پول ملی ما در دوسال گذشته به یك پنجم رسیده است. اشتغال و بیكاری در وضعیت بدی است و در ماه گذشته حدود 35 تا 40 درصد تورم داشته‌ایم. ضمن اینكه در حوزه مسكن و ازدواج جوانان هم وضعیت خوبی نداریم. شرطی كردن اقتصاد به حوزه سیاست خارجی به ویژه برجام ضربه‌های سختی به اقتصاد دولت وارد كرده اگرچه توانسته ایم با كسب تجربه های بسیار در برابر فشار حداكثری آمریكا بایستیم.در این راه هزینه های زیادی داده ایم كه بیشتر آن را مردم پرداخت كرده اند. در وضعیت فعلی فرصت برای اصلاحات بزرگ اقتصادی برای دولت سیزدهم وجود دارد.

اندیشه اقتصادی نئوكلاسیك آسیبی برای اقتصاد كشور بوده است
در ادامه این گفتگوی رادیویی حجت الاسلام مصباحی مقدم با اشاره به آسیب شناسی اقتصاد ایران گفت: 17 مشكل را در حوزه آسیب شناسی اقتصادی كشور احصاء كرده ام.این مشكلات به صورت زنجیره به هم مرتبط است. تفكرات حاكم در بخش اجرایی اقتصاد در كشور یكی از این عوامل است كه پس از جنگ تا كنون مبتنی بر اندیشه اقتصاد نئوكلاسیك بوده است. این اندیشه چیزی جز همپیوندی با اقتصاد جهانی را نمی شناسد.این اندیشه به صورت دائم به مردم و مسئولان آدرسی غلط داده است.

ضعف مدیریت اجرایی از عوامل اصلی مشكلات اقتصادی كشور است
وی سوء و ضعف مدیریت اجرایی كشور را عامل دوم در آسیب اقتصادی كشور دانست و گفت: مدیریت اجرایی كشور ما كه مربوط به دولت است و توسط انتخاب مستقیم مردم روی كار می آید با ضعف و سوء مدیریت روبرو بوده و آثار اقتصادی آن در رشد نقدینگی؛ تورم و شكاف بین فقر و غنا، بیكاری و نوسان قیمت ها دیده می شود. ما در عدالت پسرفت داشته ایم.البته برای تمامی این مشكلات راه حل وجود دارد.

باید اتكاء به نفت در بودجه دولت از بین برود
مصباحی مقدم در ادامه با اشاره به راهكارهای كوتاه مدت و طولانی مدت برای از بین بردن مشكلات اقتصادی كنونی خاطرنشان كرد: برای حل مشكلات اقتصادی باید كسری بودجه دولت به صفر برسد.كسر بودجه رشد نقدینگی و تورم به همراه دارد. دوم اینكه اتكاء به نفت در بودجه باید به طور كلی از بین برود. نفت باید برای توسعه استفاده شود. نفت باید به تولیدكنندگان بخش خصوصی و تعاونی داده شود تا تولید را گسترش دهند. نتیجه مصرف نفت توسط دولت در بودجه، تورم و تكیه بر واردات به ویژه كالاهای اساسی همچون گندم و روغن است. اقتصادی كه مدیریت ناكارآمد داشته، كشور ما را به این وضعیت كشانده است.

افزایش رشد نقدینگی طی 30 سال گذشته 10 هزار برابر افزایش یافته است
وی با تاكید بر افزایش نقدینگی در كشور نسبت به سالهای گذشته گفت: نقدینگی طی 30 سال گذشته 10 هزار برابر افزایش داشته است. نقدینگی به طور عمده در بخش دلالی كار می كند. در این وضعیت درآمد حاصل از تولید به صرفه نیست بلكه درآمد حاصل از واسطه گری بسیار زیاد است. خرید و فروش زمین، مسكن و ارز و سكه چندین برابر تولید است.دلالی ها نقدینگی را جذب كرده است اگر مالیات بر عایدی سرمایه بگذاریم می توان نقدینگی را به سمت تولید هدایت كرد.

70 درصد ایجاد نقدینگی در كشور مربوط به بانك های خصوصی است
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در پیشنهاد به دولت سیزدهم گفت: با مهار كسر بودجه در گام اول به نتیجه می رسیم. درآمدهای دولت باید به سمت مالیات از كسانی برود كه مالیات نمی دهند.این امر كمك می كند تا دولت بتواند بدون استقراض از بانك مركزی بودجه خود را تامین كند. نكته دیگر مهار نقدینگی است كه توسط بانك ها پمپاژ می شود. بر اساس پژوهش ها 70 درصد ایجاد نقدینگی در كشور مربوط به بانك های خصوصی است در رتبه های بعدی بانك های دولتی و بانك مركزی قرار دارند. با هدایت منابع به سمت تولید و جلوگیری از برخی واردات قیمت ارز متعادل می شود. ضمن اینكه باید جلوی رانت خواری ها هم گرفته شود.

برای جلوگیری از فرار مالیاتی باید داد و ستد به صورت الكترونیكی انجام شود
مصباحی مقدم در پایان گفتگوی خود با سعادت آباد 8 خرداد درباره راهكارهای جلوگیری از فرارهای مالیاتی گفت: باید داد و ستد از طریق سامانه ها و به صورت الكترونیكی صورت گیرد. فرار مالیاتی به دلیل این است كه از سامانه استفاده نمی كنیم. سامانه های نهادهای مختلف برقرار است اما چون با هم لینك نیستند موجب مشكل كار در دستگاه های نظارتی شده است.

ادامه روند فعلی نمی تواند وضعیت اقتصادی ما را بهبود ببخشد
سعید آجرلو تحلیلگر سیاسی راهكارهای خود برای بهبود وضعیت اقتصادی كشور گفت: دولت باید تصمیم های بزرگ بگیرد اما این به معنای بزرگ شدن دولت نیست بلكه به معنای چابك تر شدن آن است. نقطه عزیمت ما برای پیشرفت در اقتصاد به تسهیل قوانین؛ اصلاح ساختار بودجه و نظام های بانكی و مالیاتی بازمی گردد كه بر عهده دولت آینده است.ادامه روند فعلی نمی تواند وضعیت اقتصادی ما را بهبود ببخشد. ما باید حدود 2 تا 3 سال سیاست های جبرانی داشته باشیم كه بدون حضور دولت قوی امكانپذیر نیست.

انتخابات نباید شب امتحانی باشد
وی افزود: با وضعیت كنونی انتخابات، نامزدها باید با برنامه وارد صحنه شوند. انتخابات نباید شب امتحانی باشد. مردم در این دوره بیش از هرچیز باید بر برنامه های ایجابی نامزدها و راه حل های معتبر اعتماد كنند.

مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكه های اجتماعی با شناسه Tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقه مندان می توانند برنامه های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.

*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.


دسترسی سریع
سعادت آباد