بر اساس اظهارات رئیس كارگروه كاهش تقاضای اعتیاد كمیته مستقل مبارزه با مواد مخدر مجمع تشخیص مصلحت نظام، آماری از كمپهای غیر مجاز وجود ندارد . بسیاری از خانوادهها از این كمپها شكایت می كنند اما رسانه ای نمیشود.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، سعید صفاتیان رئیس كارگروه كاهش تقاضای اعتیاد كمیته مستقل مبارزه با مواد مخدر مجمع تشخیص مصلحت نظام در گفتگو با برنامه سعادت آباد رادیو تهران با اشاره بر قانونی بودن فرآیند ترك اعتیاد گفت: در قانون مبارزه با مواد مخدر زیر ساختها و شرایطی مورد نیاز است و نمی توان شخصی را وادار به ترك كرد. وقتی شخصی به اجبار برای ترك به كمپ میرود در مدت حضورش در كمپ از مواد مخدر دور است اما بر اساس آمار بیش از 90 درصد این افراد با خروج از كمپ دوباره به سمت مواد میروند.
صفاتیان دستگیری معتادان متجاهر توسط نیروی انتظامی و پرونده سازی برای آنها را قانونی دانست اما گفت: خانوادههایی كه با مراكز ترك اعتیاد تماس میگیرند تا فرد معتاد را به كمپ ببرند كاری غیر قانونی انجام میدهند و فرد میتواند از خانواده شكایت كند.
وی درباره تاسیس مراكز ترك اعتیاد و افراد واجد شرایط گفت: مجوز خاصی برای تاسیس كمپ نیاز نیست. افراد به بهزیستی مراجعه می كنند وپرونده آنها توسط بهزیستی بررسی میشود. فرد نباید مواد مصرف كند و یا اگر قبلا معتاد بوده باید سه سال از پاكی وی گذشته باشد و مكانی برای كمپ داشته باشد. ضمن اینكه فرد نباید سوء پیشینه داشته باشد.
صفاتیان گفت: در حال حاضر دو نوع كمپ قانونی و غیرقانونی داریم. كمپهای قانونی زیر نظر بهزیستی كار میكنند . مجوز رسمی دارند و عموما در داخل شهرها هستند و تابلو دارند و اگر كسی با آنها تماس بگیرد تا فردی را به اجبار برای ترك ببرند نمیپذیرند و مدل درمانی آنها موفق است. اما كمپهای غیر قانونی معمولا در خارج از شهرها هستند و تابلو و آرم ندارند و مسئول بهزیستی نمیتواند به این كمپها وارد شود چون خودشان مصرف كننده مواد مخدر هستند. این اشخاص موجب خراب شدن نام كمپهای قانونی هم شده اند. در آمریكا و استرالیا هم كمپهای ترك اعتیاد یكی از بازوهای درمانی هستند. ضمن اینكه هیچ آماری از كمپهای غیر مجاز موجود نیست. بسیاری از خانواده ها از این كمپها شكایت می كنند اما رسانه ای نمیشود. كمپهای غیر قانونی معمولا بیش از یك سال دوام در یك منطقه نمی آورند و این ناشی از خلأهای قانونی است.
وی با تاكید بر نیاز به یك الگوی درمانی برای معتادان غیر متجاهر گفت: ستاد مواد مخدر برای معتادانی كه متجاهر نیستند و اغلب در خانهها هستند و برای درمان هم مراجعه نمی كنند باید الگویی در نظر بگیرد تا كمپهای غیر مجاز جایی برای فعالیت نداشته باشند. افرادی كه برای ترك به كمپهای غیر مجاز می روند ترك نمی كنند چون مورد فشار زیاد هستند و مسئولان این كمپها به خانواده می گویند كه فرد معتاد اگر از كمپ بیرون برود دوباره به اعتیاد بر میگردد. خانواده ها به ناچار به این كمپ ها مبالغی را می پردازند تا از معتاد نگهداری شود.وقتی پس از چند دوره فرد معتاد مواد را ترك نكرد خانواده وی ناامید می شوند و شخص هم كم كم به معتادی غیر متجاهر تبدیل می شود.
این مسئول در مجمع تشخیص مصلحت نظام با تاكید بر اینكه هزینه كمپهای غیر قانونی بیشتر از كمپهای قانونی است اظهار داشت: نكته همان خلأ قانونی است. فرد معتاد برای خانواده دردسر و اذیت دارد، برای ترك مراجعه نمی كند و متجاهر هم نیست بنابراین ستاد مبارزه با مواد مخدر باید الگوی جدیدی برای ترك این افراد در نظر بگیرد ان شاء الله با روی كارآمدن دولت جدید، آیت الله رئیسی به عنوان رئیس ستاد مبارزه با مواد مخدر لایحه ای در این راستا تنظیم كرده و به مجلس بفرستند.
وی درباره تشخیص كمپ استاندار گفت: باید با مركز بهزیستی شهر یا شهرستان تماس گرفت. در هر شهرستان كه حداقل 40 هزار نفر جمعیت دارد حدود 2 تا 5 كمپ قانونی وجود دارد كه مورد تایید بهزیستی است اگر هم مشكلی پیش بیاید بهزیستی و كمپ پاسخگو خواهند بود. همچنین شماره 09628 "خط ملی اعتیاد" است كه از تمامی نقاط ایران می توان با این خط تماس گرفت و از راهنمایی مشاوران و روانشناسان بهرهمند شد.
صفاتیان درباره افرادی كه برای درمان اعتیاد تمكن مالی ندارند گفت: فرد میتواند برای درمان از كمیته امداد یا بهزیستی به كمپ نامه بیاورد. اما هزینه درمان بسیار بالا است. حدود 100 هزار معتاد متجاهر داریم و حدود 30 تا 40 درصد معتادان وضعیت مالی مناسبی ندارند. ستاد مبارزه با مواد مخدر باید در قالب طرحی از مجلس بودجه سالانه بگیرد و به بهزیستی بدهد تا برای درمان این افراد اقدام كند.
وی با تاكید بر اینكه مسئولان كمپهای غیرقانونی برای نگه داشتن افراد با این افراد كنار میآیند گفت: در كمپهای غیرقانونی هركاری انجام میشود.
صفاتیان با اشاره به خانوادههایی كه عضوی از آنها معتاد است اما رغبتی به ترك ندارد گفت: یكی از مشكلات بزرگ در این حوزه ترغیب مصرف كننده به درمان است. باید معتمدی در خانواده باشد تا با وی صحبت كند. باید او را به مراكز مشاوره سازمان بهزیستی و مددكاری ببرند تا شخص به درمان ترغیب شود. این فرآیند صبر و تحمل خانواده را میطلبد و گاهاً فرایندی طولانی دارد. درمان به ویژه روان درمانی این افراد فرآیندی حداقل یكساله دارد.
مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكه های اجتماعی با شناسه Tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقه مندان می توانند برنامه های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.
*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.