مدیركل دفتر تحقیقات و آموزش ستاد مبارزه با اشاره به اجرای طرح یاری گران زندگی در راستای كاهش اعتیاد در دانش آموزان گفت: مصرف تركیبی مواد مخدر درمان را به شدت ناكارآمد میكند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادوی تهران، حمید صرامی مدیركل دفتر تحقیقات و آموزش ستاد مبارزه با مواد مخدر در گفتگو با سعادت آباد رادیو تهران، گفت: بر اساس آخرین مطالعاتی كه در سطح كشور انجام شده دو میلیون 802 هزار و 800 نفر مصرف كننده مستمر و یك میلیون 600 هزار نفر مصرف كننده غیر مستمر داریم به عبارتی در سطح كشور چهار میلیون و 400 هزار نفر مصرف كننده مستمر و مصرف كننده تفننی و تفریحی داریم.
افزایش 29 درصدی استعمال مواد مخدر در جهان
وی با اعلام این آمار گفت: این موضوع خواست جمهوری اسلامی ایران نیست ما متأسفانه از لحاظ ژئوپلیتیك در كنار افغانستان قرار داریم و ترانزیت مواد برای ما مشكلساز است. در سطح جهانی هم متأسفانه روند آمارها نشان میدهد بیش از 29 درصد هم در جامعه جهانی رشد مصرف مواد مخدر داشتیم. در سطح جهان هم 275 میلیون نفر مصرف كنندگانی هستند كه در سال حداقل یك نوع مواد را مصرف كردهاند.
صرامی درباره دلایل افزایش مصرف مواد گفت: دو نكته را نباید فراموش كنیم نكنه اول اینكه سیستم مواد مخدر یك سیستم پویا، خلاق و دینامیك است كه بیشتر به دنبال جذب مشتری است تا به اقتصاد حرام مواد مخدر دست پیدا كند و نكته دوم فقر آموزش و آگاهی در سطح جوامع در جهان است كه این دو مساله تاثیر زیادی در رشد مصرف مواد مخدر در جهان داشته است.
فقر اقدامات پیشگیرانه و سوء استفاده سوداگران مرگ
مدیركل دفتر تحقیقات و آموزش ستاد مبارزه با مواد مخدر تصریح كرد: فقر اقدامات پیشگیرانه از سوی مردم و برخی دستگاههای فرهنگی در سه دهه گذشته شرایط را برای كشور به گونه ای رقم زد كه متأسفانه سیستم اعتیاد از این موقعیت سواستفاده كرد و برای رشد فزاینده تقاضا و رشد عرضه مواد مخدراقدام كرد.
وی خاطرنشان كرد: ما درسال گذشته بیش از هزار و صد و هفتاد و هفت تن كشفیات مواد مخدر داشتیم كه پرچمدار مبارزه با مواد مخدر است اما در عرصه پیشگیری هم باید دستگاههای پیشگیرانه به سرعت خود بیفزایند. سال گذشته در آموزش پرورش بیش از هشت میلیون دانش آموزان زیر چتر برنامههای پیشگیرانه در حوزه موادر مخدر قرار گرفتند و شیوع مصرف در نوجوانان كشور متوقف شد. خواهش می كنم پدر و مادران با پاسخ به این پرسشها كه فرزند من كجاست؟ چه كار میكند؟ و با چه كسی است؟ از ابتلای فرزندش به اعتیاد پشگیری كنند.
15 سالگی، سن شروع مصرف مواد مخدر؛ میانگین سنی 21 تا 22 سال
صرامی درباره میانگین سن مصرف مواد در كشور گفت: مطالعات ما نشان میدهد میانگین سن مصرف مواد در كشور 21 تا 22 سال است اما این نتیجه به این معنا نیست كه همه در این رده سنی هستند در برخی از استان ها میانگین سن مصرف19 سال هم است. تحقیقات نشان میدهد میانگین سن آغاز در شروع مصرف مواد 15 سالگی است، فوقالعاده مهم است خانوادههایی كه نوجوان دارند در این طیف سنی توجه داشته ویژه ای به فرزندانشان داشته باشند چون عواملی چون كنجكاوی، دوستان، استرس و اضطراب درون منزل میزان گرایش به مواد مخدر را افزایش میدهد ما وقتی میگوییم سن شروع مصرف میتواند 15 سالگی باشد اما میانگین كشوری 21تا22 است نشان میدهد كه خانواده باید به آرامش و آگاهی فرزندان توجه داشته باشد.
مدیركل دفتر تحقیقات و آموزش ستاد مبارزه با مواد مخدر با اشاره به اینكه سازمان ملل شعار "حقایق درباره مواد مخدر را به اشتراك بگذاریم، تا زندگیها را نجات دهیم" را برای سال 2021 انتخاب كرده است، گفت: خانوادهها انقدری كه به دنبال پوشش و خوراك و خواب فرزندانشان هستند باید متناسب با سن عقلی و تقویمی آنها درباره آسیبهای اجتماعی و مواد مخدر با آنها صحبت كنند و اطلاعاتی به فرزندانشان بدهند تا آنها بر اساس باورهای غلطی كه در فضای سایبر وجود دارد گمراه نشوند.
افیونها؛ مواد مخدر غالب در ایران هستند
وی درباره ماده غالب مصرفی در ایران گفت: اپیوئیدها (افیونها) 68 درصد مواد مخدر را به خود اختصاص میدهد كه شامل (تریاك، شیره تریاك، سوخته تریاك یا هروئین) است، دومین ماده مصرفی خانواده توهم زاها هستند كه شامل( حشیش، ماری جوانا، بنگ، گل، علف و گرس) است و ماده مخدر شیشه سومین ماده مصرفی در كشور است. كشفیات ما هم در سطح كشور به ترتیب به همین مواد مخدر اختصاص دارد.
صرامی افزود: دائما از طریق سیستم اعتیاد سعی میكنند نام مواد مخدر را تغییر دهند تا بتوانند مشتریهای جدید پیدا كنند مثلا گل همان ماری جوانا است با نام جدید ولی با همان تركیب تا بتواند با جذب مشتری جدید به پول بیشتری دست پیدا كند.
مصرف تركیبی مواد مخدر درمان را به شدت ناكارآمد میكند
وی با تاكید بر اینكه شاهد مصرف تركیبی مواد مخدر در افراد معتاد هستیم گفت: این مساله برای ما به عنوان یك دغدغه و بسیار نگرانكننده است. یعنی یك نوجوان تریاك مصرف میكند و در كنار آن حشیش هم مصرف میكند كه این مسئله درمان را به شدت ناكارآمد میكند و منجر به عودهای پی در پی افراد معتاد به چرخه مصرف مواد مخدر میشود.
صرامی در پاسخ به این پرسش كه ستاد مبارزه با مواد مخدر چه اقداماتی را در جهت كاهش آمار اعتیاد انجام داده است و چه برنامه هایی را در دست اقدام دارد؟ گفت: با مردم باید واقع بینانه صحبت كنیم و بگوییم چه اقداماتی كردیم و درباره موفقیت یا عدم موفقیتمان باید ببنیم جامعه جهانی درباره ما چه میگویند، ما با كشف هزار و 177 تن مواد مخدر در كشور پرچمدار جهان اعلام شدیم اگر این مقدار مواد كشف نمیشد یك میلیون و 700 هزار نفر از جامعه ایران به اعتیاد مبتلا میشدند.
وی با تأكید بر ضرورت آموزش در مدارس كشور در سنین نوجوانی گفت: ما در سه سال اخیر طرح "یاری گران زندگی" را اجرا كردیم و به دانش آموزان دوره متوسطه درحوزه پیشگیری از اعتیاد آموزش دادیم و اگر بتوانیم در آینده در حوزه آموزشهای پیشگیری از اعتیاد 14 میلیون دانش آموز را تحت پوشش قرار دهیم به هدف بزرگی دست پیدا كرده ایم.
یاریگران زندگی، مشاركت اجتماعی و پیشگیری از اعتیاد؛ شعار امسال ستاد مبارزه با مواد مخدر
وی در پایان گفت: شعار امسال ستاد مبارزه با مواد مخدر "یاریگران زندگی، مشاركت اجتماعی و پیشگیری از اعتیاد " است و هر یك از افراد جامعه باید بگویند برای اینكه فرزندم، دوستم و اطرفیانم به اعتیاد مبتلا نشوند چكار كردهام. مشاركت اجتماعی امسال یكی از برنامههای ستاد مبارزه با مواد مخدر برای اجتماعی شدن مبارزه است. امیدواریم هر كسی سهم خود را در این جهاد مقدس عملی كند تا بتوانیم با اعتیاد مقابله كنیم.
مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكه های اجتماعی با شناسه Tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقه مندان می توانند برنامه های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.
*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.