معاون ساماندهی جوانان وزارت ورزش و جوانان با هشدار روند كاهش زاد و ولد در كشور گفت: در سالهای آینده با از دست دادن نیروی كار واقعی، پاسخگوی نیازهای سالمندان، كودكان و نوجوانان از لحاظ درآمدی نخواهیم بود.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، محمدمهدی تندگویان معاون ساماندهی جوانان وزارت ورزش و جوانان در گفتگو با برنامه سعادت آباد درباره وضعیت كنونی كشور از نظر ازدواج، طلاق و زاد و ولد گفت: از نرخ جمعیت طی چند سال اخیر در شیب كاهشی هستیم اگرچه در تمامی كشورهای جهان این وضعیت وجود دارد اما در كشور ما این شیب بسیار سریعتر بوده به طوریكه اگر این روند را در كشورهای دیگر فرآیندی در یك قرن در نظر بگیریم كاهش روند جمعیت در كشور ما در 3 دهه اتفاق افتاده است.
وی افزود: تا پایان سال 98 شیب كاهشی در ثبت ازدواج داشتیم. طی 17 سال كاهش نرخ ازدواج را داشتیم ولی در دوره كرونا(سال 99) این نرخ به دلایل مختلف 5 درصد نسبت به سال گذشته خود افزایش پیدا كرد. ضمن اینكه طی 8 سال گذشته روند طلاق افزایشی بوده و سال گذشته هم نسبت به سال پیش 3 درصد رشد داشته است.
معاون ساماندهی جوانان وزارت ورزش و جوانان مؤلفه اقتصاد را در بحث فرزندآوری دخیل دانست و اظهار داشت: از زمانیكه شعار كاهش فرزند و زندگی بهتر این روند آغاز شد. پس از آن در صدد جبران خطا برآمدیم ولی هماهنگی در آن دوره در بین دستگاه های فرهنگی در روند كاهش فرزندآوری بسیار زیاد بود و در حال حاضر این هماهنگی در اطلاع رسانی فرهنگی در راستای افزایش زاد و ولد وجود ندارد.بحث تك فرزندی كه خود آسیبی اجتماعی محسوب می شود به شدت رونق پیدا كرده است. در حال حاضر هر خانواده حداقل باید 4 فرزند داشته باشد اما این نگرش در بین خانوادهها جایی ندارد و نهادهای مسئول هم به این امر نپرداختهاند.
وی مهاجرت معكوس را یكی از فاكتورهای كاهش جمعیت خواند و اظهار داشت: طی سه دهه جمعیت ما رو به كاهش رفته و ازدواج هم به تبع آن كاهش یافته چون جمعیتی كه باید ازدواج كنند هم كاهش دارد و تا زمانیكه به جمعیت جایگزین نرسیم این روند كاهشی خواهد بود. از سال 96 موضوع وام ازدواج افزایش یافته و به روز شد، فرهنگسازی نهادهای مسئول، مجمع خیرین ازدواج و تامین مبالغ مختلف درقالب خرید كالا، وام ازدواج دانشجویی، خانه های رایگان و خوابگاههای متاهلین موجب افزایش آمار ازدواج در سال 99 شد و این نشاندهنده این است كه كارهای انجام شده تاثیر 5 درصدی در افزایش آمار ازدواج داشته اما در درازمدت مشوقهای مقطعی كه در نهایت زوج را درگیر بازپرداخت می كند مشوقهای خوبی نیستند. باید مشوقهای دائمی در راستای فرزندآوری به زوجین داده شود.
تندگویان در پاسخ به اظهارات مجری برنامه مبنی بر اینكه ازدواجهای دانشجویی سالهای اخیر كه بدون برنامه انجام شده، در حال حاضر آمار طلاق را افزایش داده گفت: اینطور نیست. بر اساس آمار میزان طلاق های ازدواج آن دوره زیر 5 درصد و بسیار پایین است. مشاورههای ازدواجی كه در این سالها انجام شد منجر به كاهش آمار طلاق شده است. به تازگی تفاهم نامه ای را هم با نهاد ولی فقیه در دانشگاه ها برای دانشجویان تنظیم كردهایم.
وی با تاكید بر نیاز زوجین به مشاوره پیش از ازدواج گفت: مشاورههای پیش از ازدواج در مواردی از ازدواجهای نادرست جلوگیری میكند و باعث میشود تا آمار طلاق كاهش یابد. بنابراین چون در این مقطع برای دانشجویان این خدمات مشاوره ای صورت گرفت منجر به كاهش آمار طلاق شد. طی چندسال اخیر دفترهای مشاوره تخصصی پیش از ازدواج افزایش یافته است. مشاوره پیش از عقد حدود 5 تا 6 جلسه برای هر زوج به صورت رایگان تشكیل می شود. در سراسر كشور 500 مركز با همكاری سازمان روانشناسی مجوز گرفته اند تا زوجین قبل از ازدواج با مهارتهای زندگی آشنا شوند و نسبت به یكدیگر شناخت بیشتری پیدا كنند تا ازدواج پایداری شكل بگیرد و یا اینكه اگر این روند موفق نبود از ازدواج نادرست جلوگیری شود.
وی با تاكید بر طرح جوانی جمعیت مجلس گفت: در دورههای دهم و یازدهم مجلس، افزایش وام ازدواج و طرح جوانی جمعیت با مشوق هایی كه برای ازدواج و فرزندآوری دارد؛ در نظر گرفته شده و در حال انجام است. اما از نظر ما مشوقها باید دائمی باشند. خانواده باید از زمان ازدواج تا زمانیكه فرزندان تحت تكفل خانواده هستند از این مشوقها استفاده كند. با وامهای 20 میلیونی نمیتوان خانواده ها را به فرزندآوری تشویق كرد.
تندگویان در انتهای این گفتگوی رادیویی تبعات كاهش نرخ جمعیت را از منظر جامعه شناسانه اینگونه توصیف كرد: وقتی جمعیتی كه تولید ثروت می كند كاهش پیدا كند چالش آن این است كه قشر سالمند، فربه و گستره می شود و از طرف دیگر قشری وجود دارد كه كه باید برایش هزینه شود و زیر سن جوانی قرار دارد. در این شرایط جمعیتی كه بار است بر روی دوش جمعیت فعال قرار می گیرد و موجب چالشهای جدی برای كشور می شود .در حال حاضر ما در پنجره طلایی جمعیت جوان هستیم اگر فكری برای این چالش نشود تا سالهای آینده به دلیل از دست دادن نیروی كار واقعی، پاسخگوی نیازهای سالمندان، كودكان و نوجوانان از لحاظ درآمدی نخواهیم بود حتی اگر تمامی زیرساختهای شغلی فراهم باشد.
مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكههای اجتماعی با شناسه tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقهمندان می توانند برنامه های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.
*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.