رییس كمیسیون مشترك طرح جوانی جمعیت و حمایت از خانواده با توجه به محدودیت های ایجاد شده در آزمایش غربالگری مادران باردار گفت: وزارت بهداشت و پزشك متخصص نمیتواند نسبت به سقط فرزند سالم سكوت كند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، امیرحسین بانكیپور رییس كمیسیون مشترك طرح جوانی جمعیت و حمایت از خانواده در گفتگو با سعادت آباد رادیو تهران درباره ی كاهش جمعیت گفت: بنا بر بررسیهای انجام شده كاهش جمعیت 21 دلیل دارد كه 7 مورد آن از سایر موارد اهمیت بیشتری دارد. معیشت مردم، مسكن، نظام بهداشت و سلامت، مسائل فرهنگی، شیوع سقط جنین، موانع آموزشی و دوره تحصیلات عالی از جمله ی مهمترین این عوامل است. سعی كردیم در طرح جوانی جمعیت برای هر كدام از این موانع راهكارهایی را در قانون اعمال كنیم تا بتوانیم این مشكل را حل كنیم.
پدیده ی سالمندی در ایران، روندی رو به رشد دارد
وی در پاسخ به این پرسش كه آیا مسأله كاهش جمعیت مختص كشورمان است یا یك معضل جهانی است؟ گفت: مهمتر از كاهش جمعیت، پیری جمعیت است. تقریبا در قرن 21 بسیاری از كشورها دچار این مسأله شدند با این تفاوت كه پیری جمعیت در كشورهای اروپایی طی 300 سال اتفاق افتاد ولی متأسفانه پیری در كشور ما طی 30 سال اتفاق افتاده است. در نقشه ی 2040 یا 2050 كه توسط سازمان ملل طراحی شده است كشورر ایران را كاملا قهوهای میبینیم یعنی كشوری كه كاملا سالمند است و كشورهای اطراف همه زرد هستند به این معنی كه جمعیت جوان دارند.
بانكی پور افزود: كشورهای اروپایی كه دچار پیری جمعیت بودند تدابیری را در حوزه ی مالیات، مشوقهای مالی و تمهیداتی در حوزه مسكن انجام دادند ولی ما سعی داریم مسأله را همه جانبه ببینیم هم شرایط بومی كشور خودمان را در نظر بگیریم و هم از تجربیات آنها الگو بگیریم.
قوانین در ایران همچنان بر پایه تعدیل جمعیت است
رییس كمیسیون مشترك طرح جوانی جمعیت و حمایت از خانواده در پاسخ به این پرسش كه چرا مسألهی پیری جمعیت در كشورهای منطقه رخ نداده است؟ گفت: به این دلیل كه در سالهای گذشته سیاستهای تنظیم خانواده به طور شدید در كشورمان اجرا شد و همچنان هم ادامه دارد و نوع تفكری كه در برنامههای اقتصادی و مالیاتی كشورمان حاكم است سیاست تغییر كرده ولی قوانین، برنامه ها و اقداماتمان هنوز هم با همان نگاه تعدیل جمعیت پیش میرود.
حق عائله مندی تا 5 سال دیگر 32 برابر می شود
وی در پاسخ به این پرسش كه آیا مشوقهای كوتاه مدتی كه برای فرزندآوری درنظر گرفته میشود تأثیری در افزایش جمعیت كشور داشته است یا خیر؟ گفت: یكی از طرحهای جوانی جمعیت به تازگی آغاز شده و سایر طرحها هم از ماههای آینده اجرایی خواهد شد. پیری جمعیت مسألهی پیچیدهای است و راه حل سادهای ندارد ما باید در حوزه ی مشوقهای كوتاه مدت، بلند مدت و همچنین مسأله فرهنگی كار كنیم. یكی از این مشوقهایی كه در نظر گرفتیم و جزو طرحهای كوتاه مدت است وام ازدواج 200 میلیونی برای خانمهای زیر 23 سال و آقایان زیر 25 سال است اما بخشی هم دراز مدت است مثل اعطای زمین و 150 میلیون وام مسكن برای خانوادههایی كه صاحب فرزند سوم میشوند. افزایش حقوق و دستمزد و حق عائله مندی و اولاد به شدت افزایش پیدا خواهد كرد. هرساله حق اولاد نسبت به سال قبل 2 برابر میشود كه تا 5 سال دیگر به 32 برابر افزایش خواهد یافت.
اقلام پیشگیری از بارداری به هیچ وجه ممنوع نشده است
بانكی پور در ادامه در پاسخ به این پرسش كه آیا ممنوعیت فروش اقلام بهداشتی جلوگیری از بارداری، به نوعی اجبار محسوب نمیشود؟ گفت: اینها روایتسازیهایی است كه توسط كسانی كه تفكرغلط كاهش جمعیت را دارند به وجود میآید به هیچ وجه اقلام پیشگیری از بارداری ممنوع نشده بلكه توزیع رایگان آن ممنوع شده است و بخشی كه جنبهی دارویی دارد باید حتماً با تجویز پزشك باشد.
وی اظهارداشت: این مسأله مافیا دارد یكی مافیای سقط جنین و دیگری زندگی غربی است كه نتیجه این مافیا برای كشور ما پیری جمعیت است.عمدهی منتقدان طرح ما به خودشان زحمت نمیدهند مفاد این قانون را بخوانند درحالی كه این طرح بر اساس كارشناسیهای متعدد نوشته شده و یك قانون معتدل و جامع است.
غربالگری در ایران بدون نظارت و استاندارد است
رییس كمیسیون مشترك طرح جوانی جمعیت و حمایت از خانواده افزود: سقط باید با رضایت مادر انجام شود. متأسفانه در طرح غربالگری به دلیل عدم نظارت درست و استانداردهای صحیح، نتایج مثبت و منفی كاذب بسیار داشتیم و بچه های سالمی در این فرایند از بین می رفتند، كسانی كه درآمد مالیشان به این مسأله گره خورده است زیر بار این نظارتها نمیروند آن چیزی كه ما در این طرح گفتیم این است كه وزارت بهداشت باید نظارت كند اگر جایی غربالگری انجام میشود طبق استانداردهای علمی باشد و موارد منفی و مثبت كاذب از استانداردها بالاتر نباشد.
وزارت بهداشت و پزشك متخصص نمیتواند نسبت به سقط فرزند سالم سكوت كند
وی با تأكید بر اینكه ما تا كنون قانون غربالگری نداشتیم گفت: متأسفانه غربالگری به صورتی بیقانون و هرج و مرج انجام میشد طبق آنچه كه در قانون گفتیم غربالگری باید بنا به خواسته پزشك متخصص و با درخواست پدر و مادر انجام شود و اگر خانوادهها بخواهند این كار را انجام دهند و خلاف نظرپزشكشان باشد باید از پزشك دیگری نظرخواهی كنند كه اگر نظر آن پزشك هم نظر منفی باشد دیگر اجازه غربالگری نخواهند داشت چون در غربالگری ما با خطر سقط فرزندان سالم مواجه هستیم. پزشك مواردی را طبق پروتكلهای وزارت بهداشت تجویز میكند. بر اساس گزارشهای مختلف با انجام آزمایش آمینوسنتز یك تا دو درصد فرزندان سالم به طور طبیعی سقط می شوند. وزارت بهداشت و پزشك متخصص نمیتواند نسبت به سقط فرزند سالم سكوت كند. لذا بحث ما كشتن یا نكشتن فرزند معلول نیست كما اینكه بهداشت جهانی هم به ما در راستای كشتن فرزندان معلول هشدار داده است. پروتكل سال 99 وزارت بهداشت به این مساله اذعان دارد كه موارد كاذب بسیاری وجود داشته است.
پیری جمعیت بحرانی برای آینده نزدیك ایران
بانكی پور افزود: مسأله پیری جمعیت ابر بحران سالهای آینده ما است و متأسفانه این مشكل برای جامعه ی ما ملموس نیست و آنگونه كه باید در بین مسئولان و مدیران و رسانههای ما فهم نمیشود و نمیدانند این مسأله ای است كه كشور ما را تهدید میكند.
وی در پایان افزود: سرعت پیر شدن ما نسبت به سایر كشورهای جهان بیشتر است و كشورمان در شرایطی پیر میشود كه كشورهای اطراف ما جوان هستند و این در طول تاریخ نشان میدهد كه هر وقت ایران نسبت به كشورهای منطقه ضعیف شده مورد هجمه قرار گرفته است، وقتی جمعیت سالمند میشود هزینه های سلامت 8 برابر میشود، رشد علمی و همچنین رشد اقتصادی ما متوقف میشود و نكته اصلی این است كه اگر در این بحران قرار بگیریم تا 150 سال آینده نمی توانیم نجات پیدا كنیم.
مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكههای اجتماعی با شناسه tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقهمندان می توانند برنامه های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.
*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.