عضو كمیسیون انرژی مجلس در راستای افزایش فشار بر شبكه برق گفت: اگر ظرفیت تولید در پایان برنامه ششم مطابق با اهداف این برنامه انجام شده بود؛ كمبود برق نداشتیم. وزارت نیرو در تامین نیروگاه جدید، متناسب با مصرف كشور كوتاهی كرده است.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، مالك شریعتی عضو كمیسیون انرژی مجلس در گفتگو با برنامه سعادت اباد رادیو تهران درباره تدابیر مجلس یازدهم پیرو خاموشیهای اخیر با اشاره به برگزاری جلسه فوق العاده كمیسیون انرژی با حضور وزیر نیرو و معاونانش اظهار داشت: در این جلسات برخی تصمیمات اتخاذ شد و بر اساس ماده 45 قانون آیین نامه داخلی مجلس، گزارشی به صحن علنی ارائه و پیشنهاداتی مطرح شد. پیشنهاداتی به دولت از جمله تعطیلی پنجشنبه ها و كاهش بار صنایع و برخورد بیشتر با مصارف غیرمجاز دادیم كه عملیاتی شد و به كم كردن خاموشیها كمك كرد. این مشكل باید در قالب طرح های كوتاه مدت، میان مدت و بلندمدت رفع شود ولی آنچه مشهود است كمكاریهای سال های اخیر در زمینه افزایش تولید برق است كه جبران آن حداقل 3 سال زمان می برد.
احتمال قطع برق در زمستان پیش رو
عضو كمیسیون انرژی مجلس با اشاره به اینكه احتمالا در زمستان هم به جهت تامین سوخت نیروگاه ها با قطع برق مواجه خواهیم بود تصریح كرد: باید در كوتاه مدت این مانع با تامین سوخت مایع نیروگاه ها رفع شود. برای سال آینده باید 14 هزار مگاوات افزایش انرژی برق یا نیروگاه مجازی داشته باشیم كه ناشی از كاهش مصرف خواهد بود. یكی از این راهكارها تاسیس نیروگاه های خورشیدی تا 3 هزار مگاوات است كه بعدا به بخش خصوصی واگذار شود و در حوزه تولید پراكنده هم حداقل 1500 مگاوات ظرفیت وجود دارد كه دولت باید به بخش خصوصی در راه اندازی نیروگاه هایی با راندمان بالا كمك كند. حدود 2500 مگاوات نیروگاه در حال تكمیل داریم كه باید راه اندازی آنها تسریع شود و تا 3 هزار مگاوات هم ظرفیت كاهش تلفات و صرفه جویی داریم كه میتواند نیروگاه مجازی را در صنعت برق به وجود آورد.حذف برق صنایع بزرگ و تاسیس نیروگاه توسط این صنایع هم از طرح های بلندمدت است كه باید انجام شود و راه حل دیگر اجرای شیوه افزایش پله كانی تعرفه گذاری برق است كه میتواند به كاهش مصرف و افزایش درآمد دولت كمك كند تا بتواند آن را صرف مصارف صنعت برق كند. دولت در این زمینه 4 ماه هم تاخیر داشته است.
مالك شریعتی در ادامه این گفتگوی رادیویی افزود: تا سال آینده دو طرح ضربتی 3000 مگاوات برق خورشیدی و 1500 مگاوات تولید پراكنده باید اجرا شود كه بخشی از بار مورد نیاز را تامین كند.
مجموع مصرف ماینرهای مجاز و غیرمجاز حداكثر 1200 مگاوات است
وی در واكنش به اینكه بر اساس آمار روابط عمومی وزارت نیرو نیمی از مصرف برق شهر تهران، حدود 2000 مگاوات مربوط به ماینرهای غیرمجاز است؛ گفت: این آمار صحت ندارد. در جلسه ای كه 10 روز پیش با حضور وزیر نیرو داشتیم بر اساس آماری كه مدیركل توانیر اعلام كرد مجموع مصرف ماینرهای مجاز و غیرمجاز حداكثر 1200 مگاوات است. این عدد آمار رسمی است كه به ما داده اند. می توان تخمینی برای مصرف در نظر گرفت اما وزیر نیرو به عنوان بالاترین مرجع وزارت نیرو، در جلسه كمیسیون انرژی مجلس دو تا سه هفته پیش، مصرف ماینرهای مجاز و غیرمجاز را تا 1100 مگاوات اعلام كردند. این رقم در كل مصرف شبكه رقم بالایی نیست. در برخورد با مصارف غیر مجاز تردیدی وجود ندارد ولی اینكه ماینرها را دلیل اصلی عدم تامین برق و عدم افزایش تولید عنوان كنیم؛ اشتباه است. حتما باید با ماینرهای غیرمجاز هم برخورد شود.
بیش از 85 درصد ماینرها در كارخانههای تعطیل شده و صنایع راكد استفاده شده اند
شریعتی خاطرنشان كرد: بر اساس اظهارات مدیرعامل توانیر بیش از 85 درصد ماینرها در كارخانههای تعطیل شده و صنایع راكد استفاده شده اند. این صنایع پیش از این برق مورد نیاز خود را از وزارت نیرو خریده اند و وزارت نیرو وظیفه داشته این ظرفیت را تامین كند. این كارخانجات، برق را به جای اینكه در تولید كالا و خدمات استفاده كنند در تولید رمزارز استفاده كرده اند. بنابراین، مصرف این كارخانه ها تاثیر زیادی در افزایش ظرفیت مصرف نداشته اگرچه وقتی تمامی اینها با هم وارد شبكه می شوند، فشار شبكه را افزایش می دهند اما مشكل در این حوزه بیشتر قیمتی است. این كارخانه ها یك دهم تعرفه ماینر را پرداخت میكنند در صورتیكه برای تولید رمزارز بیش از اینها باید پرداخت شود.
وزارت نیرو در تامین نیروگاه جدید متناسب با مصرف كشور كوتاهی كرده است
وی تاكید كرد: ضرر بار شبكه در این بین خیلی قابل توجه نیست.ما نمیتوانیم تمامی مشكلات را به گردن تولید رمزارز غیرمجاز بیندازیم و بگوییم تمام تولیدات را طبق برنامه ششم انجام داده ایم. ما طبق برنامه ششم باید 15 هزار مگاوات ظرفیت تولید برق را افزایش داده و ظرفیت را به 100 هزار مگاوات می رساندیم كه این اتفاق نیفتاده است. مشكل حال حاضر ما كمبود 11 هزار مگاوات برق است كه اگر ظرفیت تولید در پایان برنامه ششم مطابق با اهداف این برنامه انجام شده بود؛ كمبود برق نداشتیم. اصل موضوع این است كه وزارت نیرو در تامین نیروگاه جدید متناسب با مصرف كشور كوتاهی كرده است.
نباید به مردم؛ آدرس غلط بدهیم
مالك شریعتی تصریح كرد: ماینرهای خانگی مصارف بالایی ندارند بلكه مزارع بزرگ هستند كه مصارف بالایی دارند و باید با آنها برخورد شود. اما نباید آدرس غلطی به مردم بدهیم.
تا 3 سال آینده؛ حوزه برق با تنش همراه خواهد بود
وی بر مشاوره مجلس شورای اسلامی با كارشناسان كشور در حوزه تامین برق تاكید كرد و گفت: مجلس یازدهم جلسات زیادی با كارشناسان داشته است. آنچه مشهود است این است كه مشكل و راه حل آن مشخص است و اراده ای برای عملی شدن به همراه حمایت ملی می خواهد. پیش بینی من این است كه 2 تا 3 سال دیگر در این حوزه تنش خواهیم داشت. این مشكل با یكپارچه سازی مدیریت سیاستگذاری در حوزه انرژی قابل عبور است. وزارت نفت و نیرو باید با هم همراه شوند و وزارت انرژی هم باید به صورت متمركز متولی این حوزه باشد.
مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكههای اجتماعی با شناسه tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقهمندان می توانند برنامه های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.
*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.