عضو كمیسیون عمران مجلس با تاكید بر اینكه دولت در هشت سال گذشته ساخت مسكن را رها كرده بود گفت: اجرا نشدن قوانین مالیات بر خانههای خالی و مالیات برعایدی سرمایه به دلیل مشكلات بین وزارتخانه ها از عوامل گرانی مسكن است.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، اقبال شاكری عضو كمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی در گفتگو با برنامه سعادت آباد رادیو تهران در پاسخ به اظهارات پورمحمودی مجری برنامه مبنی بر افزایش بی رویه نرخ مسكن گفت: همانگونه كه گفتید نگرانی بزرگی در كشور در حوزه مسكن وجود دارد. ما در این سالها جلسات متعددی برگزار كردیم و اگر بخواهم به جمع بندی این جلسات اشاره كنم و مهمترین عامل ایجاد این مشكل را بیان كنم این است كه دولت در سالهای گذشته وظایف خود در عرضه و ساخت مسكن برای متقاضیان مسكن را رها كرده بود به همین دلیل فاصله بین عرضه و تقاضا به شدت افزایش پیدا كرده است به طوری كه هم اكنون بیش از 10میلیون تقاضای نهفتهی مسكن در كشور داریم. در این راستا مجلس یازدهم برای حل این مسأله ورود كرد و دولت را موظف كرد در بودجهی 1400منابعی را برای ساخت حداقل یك میلیون مسكن در سال بسازد تا كسانی كه ویژگی دریافت این مسكن را دارند صاحب مسكن شوند.
اگر دولت سیزدهم، ساخت مسكن را جدی بگیرد مشكلات بازار مسكن حل میشود
وی افزود: ما فكر میكنیم اگر دولت در 4تا 5سال آینده ساخت مسكن را به جد دنبال كند بخشی از این عقب افتادگی جبران میشود ولی عوامل دیگری هم در این حوزه وجود دارد كه به مدیریت بازار مسكن باز میگردد.
گرانی سیمان غیر قابل قبول است
عضو كمیسیون عمران مجلس با تأكید بر اینكه گرانی غیرقابل قبول سیمان و میلگرد به عنوان نیازهای اساسی ساخت مسكن در هفتههای گذشته گفت: ما در تولید سیمان مشكل نداریم مگر میشود با قطعی برق كارخانه ، شاهد گرانی این چنینی باشیم؟ این گرانی ناشی از یكسری مسائل روانی است و ارتباطی به تولید ندارد. وقتی وزارت صمت از انبار این كارخانه ها، مقدار تولید و مصرف آنها اطلاع دارد مگر میشود فردا صبح قیمت سیمان دو برابر شود؟
دلالان و مافیای ثروت خیلی فعالتر از وزارتخانه های ما هستند
وی در پاسخ به این پرسش كه چه كسی باید پاسخگوی این گرانی باشد؟ گفت: دستگاه های نظارتی و از همه مهمتر وزارت صمت باید پاسخگو باشد ما در هفته حداقل سه جلسه با وزارت صمت، وزارت راه و شهرسازی، وزارت امور اقتصاد و دارایی و كسانی كه با این مسأله ارتباط دارند برگزار میكنیم ولی همچنان مشكل حل نشده است.
به نظر من دلالان و مافیای ثروت خیلی فعالتر از وزارتخانههای ما هستند و دلالان خیلی سریعتر از آنها عمل میكنند تا وزارتخانههای ما به خودشان بجنبند دلالان و مافیای ثروت پول را به جیب زدهاند.
دلالان با سود حاصل از سیمان، بازارهای دیگر را هم متاثر میكنند
این نمایندهی مجلس در ادامه افزود: حتی بعد از اصلاح قیمت پولهایی كه دلالان در این گرانی به جیب زدهاند بازنمیگردد و میبینیم یك كالایی به شدت در بازار نایاب میشود. خب پول كلانی كه یك دلال طی یك هفته گرانی سیمان بدست آورده را چه میكند؟ غیر از این است كه این پول را در كاهای دیگر مصرف میكند و آنها را نیز متأثر میكند.
دستگاههای اجرایی به امور كار خود مسلط نیستند
شاكری با تأكید بر اینكه بخشی از گرانی سیمان مربوط به صادرات این كالا است اظهار داشت: وزارت صمت وقتی بازار داخلی را هماهنگ میكند باید همهی موارد را یكجا بررسی كند. قرار نیست وزیر و كارشناسانشان در جلسه با مجلس شركت كنند و مثل یك خبرنگار به ما گزارش كار بدهند متأسفانه همه چیز موثر است جز عملكرد وزارتخانه، پس ما برای چه به این وزارت خانهها بودجه میدهیم؟ برای اینكه كار مردم دشوارتر شود؟
همه میدانیم وقتی قیمت یك كالا بالا میرود شاید كاهش پیدا كند ولی به قیمت قبلی باز نمیگردد و در سطح بالاتری میماند و متأسفانه این نرخ مبنای معاملات میشود.
مشكلات بین وزارتخانه ها عامل اصلی اجرا نشدن قوانین مالیاتی در حوزه مسكن است
وی در ادامه درخصوص مسأله دیگر در گرانی مسكن گفت: عدم اجرای قانون مالیات بر خانه های خالی و مالیات بر عایدی سرمایه است این دو كنترل كننده كالاهای سرمایه ای از جمله مسكن است كه در سالهای گذشته اجرا نشده و اولین مورد آن را كه چند ماه گذشته تصویب كردیم و ابلاغ كردیم هم ناقص اجرا میشود و همتی در اجرای آن نیست.
شاكری درخصوص دلایل اجرایی نشدن این قوانین گفت: متأسفانه وزارت راه و سازمان امور مالیاتی با هم مشكل داشتند و به هم اطلاعات نمیدادند، شهرداریها به وزارت راه، اطلاعات نمیدادند و همچنین سازمان ثبت به وزارت راه اطلاعات نمیداد.
كمیسیون اصل نود به جای دولت به مشكلات وزارتخانه ها رسیدگی میكند
وی در پاسخ به این پرسش كه مگر اینها زیر مجموعه ی دولت نیستند؟ چرا با یكدیگر مشكل دارند؟ گفت: كاملا درست است من نمیدانم پس هیات وزیران و معاون اول رییس جمهوری برای چیست؟ شخص ریاست جمهوری باید وزارتخانه ها را مدیریت كند در صورتی كه ما باید مدام جلسه برگزار كنیم و این وزارتخانهها را مدیریت كنیم.
متأسفانه به جای اینكه دولت مشكلات بین وزارتخانه ها را حل كند كمیسیون اصل نود باید این شكایت را جمع آوری و رسیدگی كند.
همچنین كمیسیون اصل نود باید برای سامانهی املاك و زمین جلسه برگزار كند و ببیند این سامانه در چه وضعیتی است درصورتی كه دستگاه اجرایی این حوزه موظف است این موارد را پیگیری كند. آنها هوای هم را دارند و به مراجع بالاتر گزارش نمیدهند.
اجرای قانون مالیات برخانه های خالی در كاهش قیمت مسكن موثر خواهد بود
شاكری گفت: پس از فشارهایی كه برای اجرا شدن قانون مالیات بر خانههای خالی و عایدی بر سرمایه آوردیم كه در نهایت هم اجرا نشد در آخر در قانون جهش تولید مسكن وزارت صمت را موظف كردیم كه این سامانه را كامل با تمام اطلاعات و بدون یك ریال پول در اختیار وزارت راه و شهرسازی قرار دهد و پس از این واگذاری بود كه این قانون اجرا شد.
وی افزود: این قانون باعث میشود محتكران مسكن كه به امید افزایش قیمت مسكن، پولهای بادآورده ای به جیب میزنند نتوانند احتكار كنند و موظف میشوند مسكن و زمین احتكار شده را وارد بازار كنند زمانی كه این اتفاق بیفتد بخشی از فاصله عرضه و تقاضا پر میشود،. در همان روزهای ابتدایی، اجرای این قانون باعث شد قیمت مسكن 3تا4درصد كاهش پیدا كند.
عضو كمیسیون عمران مجلس در پایان این گفتگوی رادیویی درخصوص عامل دیگر گرانی مسكن افزود: دلالان و بنگاهها بدون فروش مسكن و با دست به دست چرخاندن ملك، قیمت كاذب ایجاد میكنند بنابراین سامانه املاك باید قاطعانه اطلاعات را جمع آوری كند. امیدواریم دولت جدید قوانین را اجرا كند و مجلس هم نظارت كند تا این قوانین هم همچون قوانین دیگر به دست فراموشی سپرده نشود.
مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكههای اجتماعی با شناسه tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقهمندان می توانند برنامه های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.
*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.