وزیر علوم با اشاره به اینكه توسعه دیپلماسی علمی یكی از اهداف مهم وزارت علوم در دولت سیزدهم است؛ گفت: ما علاقمند هستیم اعضای هیات علمی كشور در تعامل با دیگر كشورها باشند و ما هم در راستای تقویت این فرآیند به آنها كمك خواهیم كرد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، محمدعلی زلفی گل وزیر علوم دولت سیزدهم در گفتگو با برنامه سعادت آباد درخصوص تعرفه های دانشگاه های غیر انتفاعی و افزایش آن گفت: بخشی از آموزش در این دانشگاه ها از ابتدای كرونا به صورت غیرحضوری و مجازی صورت می گیرد كه در برابر آموزش حضوری انرژی و زحمت بیشتری را میطلبد. به عنوان مثال در كلاس های حضوری از گچ و تخته و ماژیك استفاده می شد ولی در حال حاضر بخش زیادی از آموزش به تهیه پاورپینت اختصاص می یابد . در دوره پیش از كرونا كه كلاس ها به صورت حضوری برگزار میشد هم اساتید بخشی از آموزش خود را به تهیه پاورپوینت اختصاص می دادند اما درصد زیادی از آموزش را به خود اختصاص نمی داد. اینكه فكر كنیم تدریس به صورت مجازی است و كار اساتید راحت تر شده؛ اینگونه نیست.
وی افزود: با افزایش هزینه های زندگی و آموزش و پژوهش طبیعی است كه هزینه های دانشجویی هم افزایش می یابد ولی باید حواسمان باشد در جریان آموزش بخشهای خصوصی آسیب ندیده و بتوانند سرپا بایستند. در اولین جلسه در خصوص افزایش تعرفههای دانشگاههای غیر انتفاعی بحث و بررسی انجام خواهد شد.
وزیر علوم دولت سیزدهم در پاسخ به اینكه وضعیت كشور از لحاظ اقتصادی بحرانی است و افراد كم درآمدی كه به سختی زندگی می كنند چگونه میتوانند تحصیلاتی همراه با آرامش برای فرزندان خود فراهم كنند؟ با تاكید بر افزایش هزینه های دانشگاه ها برای پرداخت حقوق كارمندان و هیات علمی و بحثهای نرم افزاری و سخت افزاری آموزش گفت: باید راهی را در نظر بگیریم كه عادلانه باشد تا هر دو طرف آسیب نبینند.
زلفی گل در پاسخ به اینكه دانشگاه ها به صورت حضوری از ابتدای مهرماه باز می شوند؟ گفت: دانشگاه ها در دوره شیوع كرونا باز بودند ولی آموزش آنها به صورت غیرحضوی انجام میشد. ما برای بازگشایی دانشگاه ها تابع تصمیمات ستاد ملی كرونا هستیم. خوشبختانه واكسیناسیون كاركنان دانشگاهها و اعضای هیات علمی در حال اتمام است اما واكسیناسیون دانشجویان هنوز به پایان نرسیده است.
وی تاكید كرد: درمانگاه های تابع وزارت علوم آمادگی دارند تا در فرآیند واكسیناسیون به وزارت بهداشت كمك كنند تا این روند تسریع شود.
وزیر علوم درباره وضعیت آموزشی دانشگاه ها یادآور شد: در حال حاضر آموزش در دانشگاهها تلفیقی است. دانشجویان كارشناسی ارشد و دكتری كه به مرحله ارائه پایان نامه و رساله رسیده اند كه نیاز به حضور میدانی و كارگاهی دارند به صورت حضوری در دانشگاهها حاضر خواهند شد و خوابگاه و تسهیلات لازم هم برای آنها در نظر گرفته شده است. در صورت انجام واكسیناسیون و صدور مجوز توسط ستاد كرونا، دانشگاهها به صورت پلكانی بازگشایی می شوند.
وی درباره موضوع مهاجرت 900 نفر از اعضای هیات علمی دانشگاه ها گفت: تعداد قابل توجهی از اعضای هیات علمی كشور ما به صورت سالانه علاقمند هستند تا از امكانات خارج از كشور بهره مند شوند. بحث دیپلماسی علمی موضوعی جدی در برنامههای وزارت علوم است و ما علاقمند هستیم اعضای هیات علمی كشور در تعامل با دیگر كشورها باشند و ما هم در راستای تقویت این فرآیند به آنها كمك خواهیم كرد. اعضای هیات علمی برای فرصت مطالعاتی حداكثر 9 ماه تا یكسال می توانند در خارج از كشور حضور داشته باشند. برخی هم از مرخصی های بدون حقوق استفاده می كنند تا بتوانند از زمان بیشتری برای مطالعه خارج از كشور بهره مند شوند.برخی از این افراد با عنوان فرصت مطالعاتی از كشور خارج می شوند و پس از آن با پایان مرخصی به كشور باز نمی گردند كه آمار دقیقی از آنها نداریم.
وزیر علوم درخصوص صندلی های خالی بسیاری از دانشگاه های بخش خصوصی اظهار داشت: تعداد دانشجویان ما از 4 میلیون و 500 هزار نفر به 3 میلیون و 200 هزار نفر كاهش یافته و طبیعی است كه برخی از صندلیها خالی بماند اما می توان از این فضاها در راستای توسعه دانشگاه های علمی كاربردی و فنی و حرفه ای در مقطع كاردانی برای آموزش رشته های مهارتی بهره برد كه میتوانند به راحتی هم وارد بازار كار شوند. این برنامه در دستور كار وزارت علوم قرار دارد.
زلفی گل در پایان این گفتگوی رادیویی اظهار داشت: در این دوره هدف این است كه آموزش و پژوهش نسبت به گذشته هدفمندتر شده و آموزشهای مهارتی گسترش بیشتری پیدا كنند ضمن اینكه در تلاش هستیم رساله ها و پایان نامههای حدود 800 هزار دانشجوی تحصیلات تكمیلی را در جهت نیازهای جامعه هدایت كرده و آنها را كاربردی كنیم و با ایجاد بستری نو در وزارت علوم، پارك های علم و فناوری را با مشاركت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری توسعه دهیم تا بتوانند تاثیر بیشتری در راستای رشد شركت های دانش بنیان و افزایش اشتغال تحصیل كردگان داشته باشند.
مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكههای اجتماعی با شناسه tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقهمندان می توانند برنامه های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.
*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.