سعادت آباد شنبه تا پنجشنبه از ساعت 14:45 به مدت 70 دقیقه

آیا محدودیت‌های جایگزین برای پدر، مجازات مناسبی برای فرزندكُشی است؟+فایل صوتی


نائب رئیس دوم كمیسیون حقوقی و قضایی مجلس در مورد مجازات متناسب با فرزندكُشی گفت: باید این موارد را بررسی جدی كنیم و مطالعه تطبیقی انجام بدهیم و قوانین اسلامی را مطالعه كرده و این قوانین را بررسی كنیم.

1400/07/14
|
08:24
|

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، حسن نوروزی نائب رئیس دوم كمیسیون حقوقی و قضایی مجلس شورای اسلامی در گفتگو با برنامه سعادت‌آباد در پاسخ به اینكه چرا یك پدر مثل پدر رومینا اشرفی و پدر بابك خرمدین می‌توانند در خشونت خانگی فرزند یا فرزندان خود به قتل برسانند و آنگونه كه باید و شاید با وی برخورد قانونی نمی‌شود؟ گفت: خشونت‌های خانوادگی به دلایل مختلف از جمله تحقیر و سلطه‌جویی رخ می‌دهد كه مهم‌ترین راهكار حل این مشكل از طریق اقدامات فرهنگی است و نه حقوقی. به این معنا كه ما باید بر روی فرهنگ احترام به والدین، احترام به فرزند و خانواده و همچنین شناسایی حقوق طرفین نسبت به یكدیگر كاركنیم. علما و اساتید دانشگاه باید در این راستا تلاش كرده و فرهنگ‌سازی كنند.

وی در خصوص اظهارنظر محمدحسین هاشمی مجری برنامه مبنی بر اینكه ما با پدیده خشونت خانوادگی مواجه هستیم و به نظر می‌آید قانون ما در این حوزه دچار ضعف است؛ گفت: در بخش‌های حساسی كه قضاوت ایجاد تنش می‌كند قضات می‌توانند از ماده 638 قانون مجازات اسلامی استفاده كنند و در مواجهه با اعمالی كه موجب اخلال در نظم جامعه می‌شود و یا احساسات مردم را جریحه‌دار می‌كند از این قانون استفاده كرده و با افراد برخورد كنند و مانع بروز موارد این‌چنینی شوند.

این نماینده مجلس در پاسخ به این پرسش مبنی بر اینكه آیا حبس 10 ساله فردی مثل بابك خرمدین كه فرزند و داماد خود را به قتل رسانده و آنها را قطعه قطعه كرده و بر اساس شنیده‌ها به دختر خود تجاوز كرده ، برای اعمال او متناسب است؟ گفت: برای قتل داماد این فرد باید قصاص شود. اعمال منافی عفت با فرزند هم حكم دیگری دارد. اما صدور این رأی در اختیار قاضی پرونده است قصاص در رابطه با فرزند در اسلام نیست ولی قاضی می‌تواند محرومیت و ممنوعیت‌های جایگزین برای مجرم ایجاد كنند و از محتوای قوانین مجازات اسلامی از ماده 60 تا 90 راهكارهای بسیار مناسبی در اختیارشان قرار داده است. اما هر چیزی را بَند و زندان 20-30 ساله حل نمی‌كند. در قانون حمایت از خانواده موارد قانونی فراوانی داریم كه به كمك قاضی بیاید تا در هر پرونده‌ای تصمیم درست را اتخاذ كند.

وی افزود: در مبانی حقوقی اصطلاحی داریم به نام قضیةٌ فی واقعه، یعنی هر واقعه‌ای حكم خاص خود را می‌طلبد باید چندین جنبه را در یك رخداد بررسی كنیم. به‌عنوان‌مثال در برخی موارد به‌جای اینكه ما پدر را محكوم كنیم، باید به حكومت بگوییم چرا وظایف خود را انجام نمی‌دهد؟ وقتی حكومت ورود مواد مخدر به كشور را كنترل نكند شاهد قتل فرزند به دست پدر مبتلا به اعتیادش خواهیم بود. وزیر كشور و همچنین وزارت رفاه اجتماعی باید وظایف خود را به‌درستی انجام دهند. اگر من قاضی پرونده‌ای باشم و شاهد تخلف دولت باشم انفصال به وزیر می‌دهم.

نوروزی توضیح داد: نكته بعدی وظیفه قوه قضاییه است كه در چنین مواردی باید قضاتی كه روانشناس جنایی خانواده‌اند و روانشناسی مربوط به جامعه را مطالعه كرده‌اند این پرونده را بررسی كنند. برای هر موردی باید مطالعه دقیق داشته باشد. وظیفه بعدی دست مجلس است اگر نیاز به قانون‌گذاری باشد مجلس انجام می‌دهد. به اعتقاد من به‌اندازه كافی قانون داریم.

وی در پاسخ به پرسش مجری برنامه مبنی بر اینكه، به‌عنوان نماینده مجلس كه واژه انقلابی را یدك می‌كشید بفرمایید چرا فردی كه به‌صورت اتفاقی جان كسی را می‌گیرد حكمش قصاص است؛ ولی پدری كه فرزندش را به قتل می‌رساند حكمش 10 سال زندان است؟ اظهار داشت: برای قضات بحث‌های مجازات به‌قدری وسیع و گسترده است كه می‌توانند درست و عادلانه قضاوت كنند باید حوصله داشته باشند.

وی اظهار داشت: شما به‌عنوان خبرنگار دقت كنید در ابتدای انقلاب عنوان شد مواد مخدر زیاد است و به عده زیادی حكم مفسد فی‌الارض دادند و اعدام شدند ما در مجلس دهم مطالعه كردیم و به این نتیجه رسیدیم بسیاری از مشكلات این حوزه به دلیل كم‌كاری حكومت و عدم فرهنگ‌سازی و كنترل مرزها است و ما تقریباً اعدام را حذف كردیم و شش هزار جوان را از اعدام نجات دادیم. هم‌اكنون هم نسبت به این جریان كه پدری فرزندش را كشته است ما عصبی شویم و بخواهیم احكام ثانویه را صادر كنیم پس از 10 سال پی می‌بریم كه نباید این كار را انجام می‌دادیم. پس بنابراین باید مطالعه همه‌جانبه برای صدور قانون جدید انجام شود.

نائب رئیس دوم كمیسیون حقوقی و قضایی مجلس در پاسخ به اینكه باید برای كسانی كه فرزندان خود را می‌كُشند چه محرومیت‌هایی قائل شد؟ گفت: پیش از اینكه قانون‌گذار باشم مجری قانون بوده‌ام باید این موارد را بررسی جدی كنیم و مطالعه تطبیقی انجام بدهیم و قوانین اسلامی را مطالعه كرده و این قوانین را بررسی كنیم.

مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكه‌های اجتماعی با شناسه tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقه‌مندان می توانند برنامه های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.

*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.

دسترسی سریع
سعادت آباد