شاه ویسی كارشناس اقتصادی گفت: طبق آخرین آمار مركز آمار ایران برای اولین بار طی 7 ماهه گذشته سرعت نرخ تورم كاهش داشته است. مهمترین راهكار برای مدیریت تورم، حركت همهجانبه به سمت تولید است.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، ساسان شاه ویسی كارشناس اقتصادی و استاد دانشگاه در گفتگو باسعادت آباد رادیو تهران گفت: اقتصاد بهمثابه یك موجود زنده قابلیت تحریكپذیری و تغییر و تحول دارد بهشدت اجتماعی است و با روابط سیاسی و فرهنگی جامعه وفقپذیری دارد. تا زمانی كه بسیاری از عوامل ایجاد تورم برقرار باشد با چالش تورم روبهرو خواهیم بود.
وی افزود: صرفنظر از اینكه تورم، از دست رفتن قدرت خرید و گرانی را چگونه باید محاسبه كرد، مردم به دنبال این هستند كه بدانند بالاخره تورم تا چه زمانی طول خواهد كشید؟ افرادی كه امروز كار میكنند، سال گذشته و 10 سال پیش هم كار میكردند ولی مقدار درآمد فعلی آنها جوابگوی نیازهایشان نیست. آیا این به تنهایی به تورم ربط دارد؟
شاه ویسی تصریح كرد: موارد متعددی در ایجاد تورم نقش دارد و اولین آن كه بسیاری نسبت به آن بی توجه هستند و در دو سال اخیر شدت پیداكرده است، افزایش نقدینگی و چاپ پول یا استقراض دولت از صندوقهای در اختیار خود بهخصوص بانك مركزی است. بانك مركزی بله قربان گوی دولت است تا اینكه بخواهد بر اساس مقتضیات زمان و حكمرانی اقتصاد پول ظرفیت سنجی كند.
این كارشناس اقتصادی افزود: عامل دوم بیثباتی سیاسی است، وقتی میگوییم بیثباتی سیاسی حتما نباید در كنش واژگونی و سرنگونی آن را دنبال كنیم. گاهی مسئولان دستوری صادر میكنند كه این دستور در چرخه رسیدن از مدیریت به جامعه منطق خود را از دست میدهد. تمام دولتها سعی میكردند اعمال سیاست و حكمرانی كنند و نتیجه این تصمیمهای ناگهانی و بخشنامهای كردن هر روز روابط اقتصاد پول منجر به چالشهای اقتصادی شد كه تاثیر مهم آن بیاعتمادی و بیثباتی اقتصادی است.
وی در ادامه افزود: وجه دیگر بیثباتی سیاسی به روابط سیاسی كشورها بازمیگردد. بالاترین نرخ در تاریخ تورم ایران را شهریور 1320 داشتیم كه 116 درصد تورم را تجربه كردیم و از آن سال تا ورود به سال 1400 ما 28 واقعه تاریخی دیگر تجربه كردیم كه اول تاثیر سیاسی و پس از كنش اقتصادی به همراه داشته است و مهمترین خروجی آن تورم و جهش ارزی بوده است.
شاه ویسی گفت: عامل دیگر تاثیرگذار بر تورم تصمیمات نادرست است. وقتی بودجه را به دلیل تغییرات نرخی دو برابر میكنیم خروجی آن كسری بودجه میشود، خروجی آن در یك اقتصاد بهشدت دولتی، منجر به این میشود كه دولتها محترمانه دست در جیب مردم میكنند.
این كارشناس اقتصادی اذعان داشت: عواملی وجود دارد كه میتواند تورم را كاهش دهد در گام اول باید اخبار مثبت سیاسی و اقتصادی را در جامعه تجربه كنیم. تاریخنگاری سیاسی و اقتصادی در كشور میگوید، عموماً در ادواری كه انتخابات برگزار كردیم امیدواری و بسترسازی برای اخبار خوش و تغییرات به وجود آمده و كاركرد بارگذاری منفی را به وجود آورده است.
شاه ویسی افزود: عامل دوم اتخاذ تصمیمهای درست است، اینكه اشاره میشود در دو ماه گذشته و مشخصا در مهرماه سعی شده افزایش نقدینگی كاهش پیدا كند اثر خود را در بازار میگذارد. طبق آخرین آمار مركز آمار ایران برای اولین بار طی 7 ماهه گذشته سرعت نرخ تورم كاهش داشته است. در اندازههای مختلف تورم تقاضا، تورم عرضه، تورم عمومی، تورم بازار اینها نرخهای مختلفی است كه افرادی كه در آن حوزه هستند استنباط میكنند اما به شكل عمومی برای اولین بار در 7 ماه گذشته روند تورم در كشور كاهش داشته است.
وی گفت: مهمترین پیشنهاد من این است كه حسابوكتاب مالی كشور متعادلتر شود، عملكرد بانكها شفاف باشد گزارشهای بهروز دیوان محاسبات، وظایف دستگاهها را روشن كرده است. امروز ما دخلوخرج دولت در ششماهه ابتدای سال را میدانیم و مجلس بهتر میتواند عملكرد دولت را قضاوت كند.
این كارشناس اقتصادی تصریح كرد: متأسفانه بخشی از اقتصاد ما مقیّد به رانتخواری است بهطور مثال برخی دوست دارند نرخ دلار بالا برود تا جیب خود را پر كنند و برخی دوست دارند دلار 4200 تومانی بماند تا بتوانند از مابهالتفاوت این نرخ سود كنند. فسادزدایی باید در بستر اقتصادی دولتها شكل بگیرد و مهمترین مساله برای مدیریت تورم حركت همهجانبه به سمت تولید است هرچه شاخص تولید را افزایش دهیم بهینگی برای تولیدكننده و ایجاد ثبات و ارزان شدن كالا برای مصرفكننده به وجود خواهد آمد.
مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكههای اجتماعی با شناسه tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقهمندان می توانند برنامه های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.
*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.