آجرلو تحلیلگر مسائل سیاسی و بینالملل با اشاره به مذاكرات پیش رو در وین گفت: مذاكرات روی دیگری از جَنگ است و ما با رویكردی دیپلماتیك و حقوقی، منافع خود را طلب میكنیم.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، بر اساس خبرها 8 آبانماه سال جاری دور جدید مذاكرات برجام با رویكردی متفاوت و صرفا با هدف لغو تمامی تحریم ها با گروه 1+4 آغاز میشود. سعید آجرلو تحلیلگر مسائل سیاسی و بینالملل درباره سابقه بدعهدیهای آمریكا كه برجام یكی از مهمترین این بدعهدیها است گفت: توافقات هسته ای در شرایطی متفاوت با شرایط امروز ایران منعقد شد. گروهی از سیاستمداران ایرانی و دولت وقت اعتقاد داشتند كه میشود به آمریكا اعتماد كرد و حداقل میتوان در قراردادی به سمت لغو تحریمها پیش رفت اما 6 سال پس از اجرای برجام، این گمانه قدرت خود را از دست داده است.
وی افزود: در حال حاضر آمریكا از برجام خارج شده و مذاكرات انجام شده در وین و اقدام برای مذاكرات پیش رو برای بازگرداندن این كشور به این توافق است. به نظر میرسد با شروع دولت بایدن آمریكا نیاز داشت به برجام بازگردد اما رفتار دولت قبل به گونه ای بود كه تمایل بیشتر ایران به این مذاكرات را نشان میداد در حالیكه ما میتوانستیم با ادبیات متفاوتی صحبت كنیم كه كم و بیش در دولت سیزدهم دیده میشود. زیرساخت این ادبیات توسط مجلس یازدهم پایه گذاری شده است به نحوی كه تعهدات ایران باید متوازن با انجام تعهدات طرف مقابل باشد.
آجرلو تاكید كرد: ما در برجام به دنبال لغو تحریمها بودیم و بدعهدی آمریكا جزو فرعیات این موضوع است. لغو تحریمها در دولت اوباما به طور كامل انجام نشد. در دولت ترامپ هم كه كامل زیرپا گذاشته شد و كشورهای اروپایی امضاء كننده برجام هم نتوانستند در برابر آمریكا رفتاری درست داشته باشند.
وی با اشاره به تجربیات برجامی در 6 سال گذشته اظهار داشت: در مذاكره باید به دنبال مسائل عینی باشیم تا بتوانیم بیشترین امتیاز را بگیریم. متاسفانه به دلیل نگاههای خوش بینانه و سیاسی به برجام این اتفاق رخ نداد. روحانی با شعار توافق هستهای به قدرت رسید و برای بقاء در قدرت سعی كرد برجام را به سرانجام برساند و امتیازی برای مجلس دهم كسب كند و سیاست خارجی را به سیاست داخلی گره بزند و ضمن شرطی كردن اقتصاد بتواند قدرت دولت خود را حفظ كند.
وی در پاسخ به اعتقاد مخالفان نظریه خود، مبنی بر اینكه اگر برجام با این روند امضاء نمیشد شرایط اقتصادی كشور به وضوح بدتر میشد، اظهار داشت: ما با مذاكره و توافق مخالف نیستیم بلكه با مذاكرات و توافقات بد مخالفیم. به نظر میرسد فشار سیاسی زیاد بر روی وزارت امور خارجه و تیم مذاكره كننده باعث شد در طول مذاكرات تضمینهای لازم از طرف مقابل گرفته نشود اما میشد در متن برجام تضمینهای بیشتری گرفته شود تا زمانیكه ایران به تعهدات خود عمل می كند طرف مقابل هم مكلف به انجام تعهدات خود باشد در حالیكه اینطور نبود.
آجرلو تاكید كرد: اصولگرایان سلایق متفاوتی دارند. بخشی از این طیف اعتقاد دارد نباید مذاكرهای با آمریكا انجام شود.اما به نظر من مذاكرات باید با شرایطی انجام شود كه منطبق با واقعیتها باشد و لغو واقعی تحریمها را به دنبال داشته باشد. به عنوان مثال بازگشت پول حاصل از صادرات نفت و همكاری با شركتهای اروپایی باید به صورت مشخص انجام شود. ما میتوانستیم منافع زیادی را در برجام كسب كنیم اما بیشتر تعهد دادیم. ما مطالبه جدی داریم تا بتوانیم منافع خود را بدست بیاوریم.
وی در پاسخ به اینكه آیا بار دیگر باید در مذاكراتی شركت كنیم كه یك پای این مذاكرات آمریكا است؟ گفت: گرچه باید به ماهیت state در آمریكا نگاهی بدبینانه داشته باشیم اما رویكردهای متفاوتی بین دولتهای بایدن و ترامپ وجود دارد. ضمن اینكه میدانیم هدف تمامی دولتهای آمریكایی تضعیف و مهار ایران است. این دولتها در استراتژی اتفاق نظر دارند اما در تاكتیك متفاوت هستند. دموكراتها بیشتر به سمت تئوریهای ژوزف نای قدم برمیدارند و در حوزههای جنگ نرم و هوشمند پیش میروند اما جمهوریخواهان بیشتر قائل به تحریمهای شدید و جنگ هستند.
آجرلو با اشاره به اینكه در حال حاضر، آمریكا دچار تورم اقتصادی شده است گفت: واقعیتهای آمریكای امروز با 5 سال پیش متفاوت است. نقدینگی در آمریكا بواسطه سیاستهای جبرانی ناشی از كرونا افزایش پیدا كرده و اقتصاد دچار تورمی ملموس شده است. موضوع طالبان جدی است و نوسازی ناوگان حمل و نقل عمومی از دیگر چالشهای دولت بایدن است.
وی تاكید كرد: ترامپ مذاكرات برجام را به مسئلهای هویتی تبدیل كرد به گونهای كه مذاكره با آمریكا به معنی تسلیم شدن بود. این نگاه در دولت اوباما و بایدن دیده نشده است. به همین دلیل ما مجددا وارد فرآیند مذاكره با آمریكا نشدیم.در حال حاضر هم با آمریكا مذاكره نمیكنیم بلكه با 1+4 مذاكره خواهیم كرد. مذاكرات روی دیگری از جَنگ است و ما با رویكردی دیپلماتیك و حقوقی، منافع خود را طلب میكنیم. ما باید به آمریكاییها بدبین باشیم و تضمینهای عملی و اجرایی را به دست بیاوریم. فن و ادبیات مذاكره در سیاستگذاریهای كلان انجام خواهد شد.
مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكههای اجتماعی با شناسه tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقهمندان می توانند برنامه های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.
*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.