سعادت آباد شنبه تا پنجشنبه از ساعت 14:45 به مدت 70 دقیقه

معاون امور زنان و خانواده رئیس‌جمهوری: عدم تمایل به فرزندآوری، صرفاً مقوله‌ای اقتصادی نیست+فایل صوتی

خزعلی معاون امور زنان و خانواده رئیس‌جمهوری گفت: می‌دانیم توجه به مسائل اقتصادی در فرزندآوری امری مهم است ولی عدم تمایل خانواده‌های ایرانی به فرزندآوری مساله‌ای فرهنگی است، مردم بیش از فقر، ترس از فقر دارند.

1400/08/16
|
12:32
|

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، انسیه خزعلی معاون امور زنان و خانواده رئیس‌جمهوری در گفتگو با سعادت‌آباد رادیو تهران گفت: به نظر می‌رسد بحث اقتصادی در مقوله فرزندآوری بیش از آنچه كه باید پررنگ شده است.

وی با اشاره به آیات لا تَقتُلوا أَولادَكُم مِن إِملاقٍ ۖ نَحنُ نَرزُقُكُم وَإِیّاهُم ۖ(آیه 151 سوره مباركه انعام) و َلَا تَقْتُلُوا أَوْلَادَكُمْ خَشْیَةَ إِمْلَاقٍ ۖ نَحْنُ نَرْزُقُهُمْ وَإِیَّاكُمْ (آیه 31 سوره مباركه اسراء) در خصوص فرزند آوری گفت: در آیه اول خداوند خداوند می فرمایند به خاطر فقر فرزندان خود را نكشید ما هم به شما و هم به فرزندانتان روزی می‌دهیم و در آیه دوم خداوند می فرمایند از ترس اینكه با فرزندآوری دچار فقر شوید فرزندان خود را نكشید ما هم به شما و هم به فرزندانتان روزی می‌دهیم.

خزعلی خاطرنشان كرد: ما همه‌چیز را با مسائل اقتصادی می‌سنجیم بسیاری از خانواده‌ها در رفاه كامل به سر می‌برند ولی فرزند كمی دارد، خلاف این مساله نیز وجود دارد. مقوله فرزندآوری بیشتر فرهنگی است و بیش از فقر، ترس از فقر وجود دارد اما قبول داریم كه مساله اقتصادی یك مساله مهم است. ضمن اینكه توكل به خدا را در تمامی زمینه‌های زندگی مدنظر قرار می‌دهیم و می‌دانیم خداوند روزی‌رسان است وظایفی نیز در زندگی شخصی و اجتماعی خودمان بر عهده‌داریم.

معاون امور زنان و خانواده رئیس‌جمهوری تصریح كرد: ضمن اینكه ما برای فرزندآوری برنامه داشته باشیم، حكومت هم برای تنظیم جمعیت كشور باید برنامه‌های اقتصادی داشته باشد و زیرساخت‌های لازم برای ترغیب خانواده‌ها به فرزند آوری را به وجود آورد.

این مقام مسئول افزود: آیا ما فرزند آوری را حق خود می‌دانیم یا یك تكلیف؟ البته كه فرزند آوری حق هر خانواده‌ای است اما وقتی وضعیت كشور به پیری جمعیت در دهه‌های آینده ختم می‌شود و مشكلاتی برای كشور به وجود می‌آید كه ممكن است ازنظر اقتصادی زمین‌گیر شود و در مقابل كشورهای قدرتمند جهان سرخم كند و محتاج دیگران شود؛ آیا فرزند آوری در چنین شرایطی یك تكلیف نیست؟ و البته كه دولت باید برای این تكلیف چاره‌اندیشی كند، باید برای وضعیت اقتصادی كشور و كسانی كه تمایل به فرزندآوری دارند تدبیری بیندیشد.

وی گفت: در مباحث روانشناسی مطرح می‌شود كه زندگی متعادل و پرنشاط طبیعتاً باكم شدن فرزند و محدود شدن نسل از بین می‌رود و درنهایت منجر به پیری جمعیت كشور می‌شود.

خزعلی در پاسخ به این پرسش كه دولت برای دغدغه‌های مختلف مردم در مساله فرزند آوری چه اقداماتی تاكنون داشته است؟ تصریح كرد: برخی موارد در طرح جوانی جمعیت در نظر گرفته‌شده است اگرچه شاید از نظر اقتصادی كم باشد ولی خیلی از قوانین حمایتی دیگر است كه ما به دنبال اجرای آنها هستیم. اجرای قانونی دوركاری مادرانی كه فرزند كوچك دارند از جمله این موارد است.

معاون امور زنان و خانواده رئیس‌جمهوری در پاسخ به اظهارنظر گوینده برنامه مبنی بر اینكه قانون دوركاری مادرانی كه فرزند كوچك دارند برای بخش‌های دولتی كشور است این در حالی است كه بسیاری از مادران كشورمان در مراكز خصوصی مشغول به فعالیت هستند و چه تضمینی وجود دارد كه بانوان شاغل در شركت‌های خصوصی نیز مشمول این طرح باشند؟ اذعان داشت: این مورد هم مایه تاسف است و هم باید فرهنگ‌سازی شود. وقتی تشخیص داده شود اجرای یك طرح نیاز جامعه است همه باید همراهی كنند تا آن اقدام به ثمر برسد. ما می‌توانیم این بخشنامه و حكم دولت را برای شركت‌های خصوصی هم اعمال كنیم ولی می‌دانیم به دنبال اجرای این قانون مادران شغل خود را از دست می‌دهند. متاسفانه آن‌گونه كه باید كارفرمایان بخش خصوصی تابع قانونی نیستند باید این مساله فرهنگ‌سازی شود. اگر انتظار داریم بانوان در مسائل كلان و استراتژیك كشور همراه باشند و در كنار كار، فرزند آوری داشته باشد باید همكاری لازم با آنها صورت بگیرد و دوركاری و كار نیمه‌وقت داشته باشند این اقدامات به‌نوعی سرمایه‌گذاری در تربیت آینده‌سازان كشور است.

خزعلی در پاسخ به پرسش گوینده مبنی بر اینكه طرح جدید فرزند آوری با این عنوان كه مادرانی كه فرزند دوم آنان متولد شود، می‌توانند بدون نوبت و قرعه‌كشی خودروی بخرند چه تاثیری در مقوله فرزندآوری می‌تواند داشته باشد؟ گفت: بحث‌های اقتصادی تا حدودی می‌تواند تشویقی باشد. در دهه 60 هم كوپن‌هایی كه اعطا می‌شد مردم را تشویق به فرزندآوری كرد. ممكن است برای عده‌ای این طرح‌های اقتصادی مشوق باشد ولی به نظر بنده مسائل فرهنگی بیش از هر مساله ای مهم است.

این مقام مسئول با تاكید بر اینكه مرخصی زایمان از 6ماه به 9 ماه افزایش پیدا كرد گفت: خیلی‌ها زیر بار این قانون نمی‌رفتند و متاسفانه پرداخت این مرخصی توسط بیمه‌ها انجام نمی‌شد. ما قدرت اجرایی نداریم ولی می‌توانیم نظارت كنیم اگر این پرداخت به‌صورت ماهانه به افراد پرداخت نمی‌شود به ما اطلاع بدهند ما پیگیری می‌كنیم.

خزعلی اذعان داشت: وقتی اداره كار بیمه را تامین می‌كند و اعلام می‌كند كسانی كه بیمه هستند در مدت مرخصی زایمان باید بیمه آنها هرماه پرداخت شود طبیعتا خودش باید بر این بخشنامه نظارت داشته باشد و اگر نظارتی است به اداره كار ارجاع داده شود كه متاسفانه این كار عملی نشده است وگرنه خود سازمان قانون‌گذار كه به عملكرد خود نظارت نمی‌كند باید نظارت بیرونی باشد تا بتواند عدم اجرای این قانون را بررسی كند.

معاون امور زنان و خانواده رئیس‌جمهوری در پاسخ به پرسش كه قبول دارید حمایت‌های دولت در مقوله فرزندآوری آنگونه نبوده كه افراد را ترغیب به فرزندآوری كند؟ تصریح كرد: بله قطعا اینطوراست، نه تنها نبوده بلكه گاهی اوقات اگر فرزند از سوم و چهارم تجاوز می‌كرد خانواده‌ها به نوعی مواخذه می‌شدند و فرزند سوم به بعد را بیمه نمی‌كردند.سیاست‌ها اینگونه بود كه خانواده‌ها فرزند كمتری داشته باشد.

وی تصریح كرد: هم‌اكنون اگر كسی چند فرزند داشته باشد نوعی بی‌فرهنگی است درحالی‌كه این وضعیت در كشورهای اروپایی افتخارآفرین است. چرا باید به نقطه‌ای برسیم كه خانواده‌های مرفه حاضر نیستند فرزند بیشتری داشته باشند یا نگهداری از حیوانات را به داشتن فرزند ترجیح بدهد.

این مقام مسئول در پاسخ به پرسش گوینده مبنی بر اینكه آیا دغدغه فرزند آوری در بین مسئولان كشور به وجود آمده است؟ یا رسیدگی به گرانی برخی از كالاهای اساسی همچنان مورد توجه آنهاست؟ اظهار داشت: دغدغه اصلی مسئولان مسائل اقتصادی است ولی در دل این مسائل اقتصادی فرزند آوری هم مورد توجه است وقتی قیمت ها در بازار كاهش پیدا كند زمینه برای فرزند آوری فراهم می‌شود. باز هم تاكید می‌كنم بخشی از این مقوله اقتصادی است اما بخش عمده آن فرهنگ‌سازی است. باید فرهنگ فرزند آوری را در جامعه نهادینه كنیم، فرهنگ خانواده بانشاط كه چند فرزند دارند را یادآوری كنیم، اینكه فرزند مانع رشد ما نیست و بدانیم اگر بخشی از زندگی‌مان را اگر برای فرزندمان می‌گذاریم سرمایه‌گذای می‌كنیم.

وی در پایان تصریح كرد: امیدواریم همراه با هر قانونی كه در كشور وضع می‌كنیم یك پیوست خانواده داشته باشیم وضعیت اقتصادی و فرهنگی خانواده را بسنجیم و بتوانیم حمایت گر خانواده ها باشیم.

مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكه‌های اجتماعی با شناسه tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقه‌مندان می توانند برنامه های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.

*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.






دسترسی سریع
سعادت آباد