مشاور مدیرعامل شركت ملی گاز با تاكید بر اینكه مصرف انرژی در بخشهای مولد، میتواند برای كشور ثروت ایجاد كند گفت: متاسفانه 30 درصد انرژی كشور در بخشهای خانگی و غیر مولد مصرف میشود.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، حسینعلی محمدحسینی مشاور معاون وزیر نفت و مشاور مدیرعامل شركت ملی گاز در گفتگو با برنامه سعادت آباد رادیو تهران در خصوص مقوله كمبود و مصرف گاز در كشور گفت: كشور ما حدود 80 میلیون نفر جمعیت دارد. بر اساس آخرین گزارش منتشره توسط شركت BP، آمریكا با مصرف 832 میلیار متر مكعب مصرف در رتبه یكم، روسیه با مصرف 411 میلیارد متر مكعب در رتبه دوم، چین با مصرف 330 میلیارد متر مكعب در رتبه سوم و ایران با 233 میلیار متر مكعب رتبه چهارم مصرف گاز را دارند. این در حالی است كه آمریكا 15 درصد بازار تجارت گاز دنیا و روسیه 37 درصد بازار را در اختیار دارد و ایران با اینكه اقلیم معتدلتری نسبت به این دو كشور دارد تنها 1.6 درصد سهم كل تجارت گاز دنیا را به خود اختصاص داده است. بر اساس این گزارش كشور ما از نظر حجم ذخایر اثبات شده رتبه دوم دنیا را دارد اما بواسطه مصرف بیرویه در كشور، ایران جایگاه شایستهای در این بین ندارد.
وی افزود: سهمی كه انرژی در سبد تولید ناخالص ملی دارد شاخص شدت انرژی( میزان مصرف انرژی به GDP) نام دارد كه این میزان در آمریكا بالا است. بخش بزرگی از انرژی در این كشور صرف خلق ثروت می شود. آمریكایی ها مصرف بالایی دارند ولی GDP بالایی هم دارند. ما رتبه سوم شدت انرژی در جهان را داریم.
مشاور معاون وزیر نفت دولت سیزدهم در پاسخ به اینكه چرا كشورهایی كه از نعمت گاز بهره مند نیستند مشكلی با كمبود گاز ندارند اما كشور ما كه جایگاه دوم ذخایر گاز جهان را به خود اختصاص داده، كمبود گاز دارد؟ گفت: رتبه ما در سرانه خوب نیست و كشور ما رتبه 36 را دارد. انرژی یكی از مولفههای اصلی در اقتصاد كلان است و با سایر حوزهها بر هم كنش دارد. مشكل ما این است كه این میزان مصرف انرژی در بخشهای مولد اقتصادی نیست و عمده مصرف آن در بخش غیر مولد وخانگی اتفاق می افتد .
محمدحسینی تصریح كرد: نظام تعرفه گذاری در دنیا به صورتی است كه كمترین میزان انرژی در بخشهای غیر مولد و بیشترین آن در بخشهای مولد مصرف میشود. متاسفانه بیش از 30 درصد مصرف گاز در كشور در بخش خانگی است. در حال حاضر 520 میلیون متر مكعب گاز به صورت روزانه در بخش خانگی و غیر مولد مصرف میشود كه منجر به خلق ثروت نمیشود.
وی در پاسخ به این پرسش كه چرا ما درعین دارایی، كمبود داریم؟ گفت: سیاستهای انرژی در تمام كشورهای پیشرفته دنیا دو حوزه بهینه سازی و مدیریت مصرف و تنوع بخشی در حوزه مصرف انرژی و استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر را مد نظر قرار داده است.از نظر اقتصادی اگر یك دلار در بهینه سازی مصرف سرمایه گذاری كنیم معادل 7 دلار در حوزه تولید انرژی ارزش خواهد داشت. اگر فقط بخواهیم به این نكته توجه كنیم كه حجم رزرو بالایی در حوزه انرژی داریم و به بهینه سازی توجه نكنیم سال بعد باید سرمایه گذاری زیادی برای تولید داشته باشیم. نكته مهم دیگر این است كه گاز ذخیره ای بین نسلی است و ما باید با بهینه سازی مصرف از این ذخایر نگهداری كنیم. روند مصرف جهانی نشانگر این است كه در آینده میان مدت، انرژی غالب گاز خواهد بود.
مشاور مدیرعامل شركت ملی گاز در پاسخ با اینكه مردم باید در راستای بهینه سازی مصرف گاز باید چه كاری انجام دهند ؟ گفت: در بحث بهینهسازی، اهداف به صورت كوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت در نظر گرفته می شود. منظور از اهداف كوتاه مدت برنامه ریزی برای یكی دوماه آینده است. تجربه دنیا نشان داده با سرمایه گذاری در اهداف كوتاه مدت و فرهنگ سازی مناسب و توجه بیشتر به اقتصاد می توان 10 درصد مصرف را كاهش داد. 50 میلیون متر مكعب صرفه جویی در مصرف گاز تاثیر مطلوبی بر حوزههای اقتصادی خواهد داشت.
وی افزود: معاون اول (رئیس جمهور) بخشنامه ای به تمامی ادارات دولتی ابلاغ كردند كه دمای رفاه را روی 18 تا 21 درجه سانتیگراد تنظیم كنند و موتورخانه ها از لحاظ فنی بررسی شوند. این بخشنامه برای تمامی ادارات دولتی لازم الاجرا است.
وی تصریح كرد: انتظار ما در كوتاه مدت این نیست كه همه هموطنان وسایل گرمایشی خود را تعویض كنند. بلكه استفاده از لباس های گرم و استفاده از پردههای ضخیم برای پنجره ها، كاهش مصرف انرژی برای پخت و پز توصیه می شود. همچنین استفاده نكردن از وسای گرمایشی كه كارایی پایینی دارند مثل شومینه كه علاوه بر مصرف بالا، آسیب زا هم هستند استفاده نشود. با اتخاذ تمامی این تدابیر می توان 10 درصد مصرف انرژی در بخش خانگی را كاهش داد.
محمدحسینی در خصوص جریمه مشتركین پرمصرف گفت: هر زمان این قانون تصویب شود به هموطنان اطلاع رسانی می شود. این جریمه به خانواده هایی كه مصرف بسیار بالا دارند تعلق خواهد گرفت.
مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكههای اجتماعی با شناسه tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقهمندان می توانند برنامه های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.
*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.