سعادت آباد شنبه تا پنجشنبه از ساعت 14:45 به مدت 70 دقیقه

روز دانشجو حذف سربازی برای فارغ ‎التحصیلان دكتری با جایگزینی طرح پسادكتری +فایل صوتی

وزیر علوم، تحقیقات و فناوری گفت: طبق رایزنی با ستادكل نیروهای مسلح، از این به بعد دانشجویان دكتری با ارائه یك طرح تحقیقاتی در راستای نیازهای كشور دوره سربازی خود را سپری می‌كنند.

1400/09/17
|
11:22
|

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، علیرضا منادی سپیدان رئیس كمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی به مناسبت 16 آذر روز دانشجو، در گفتگو با سعادت‌آباد رادیو تهران با اشاره به سرعت بالای تولید علم در جهان گفت: هم‌اكنون به دلیل وجود كرونا و غیرحضوری شدن كلاسها سستی خاصی در دانشگاه‌ها ایجاد شده است. علم با سرعت زیادی در حال رشد است و به منابع جدیدی در این حوزه نیاز داریم و تامین این منابع نیازمند بودجه است. قرار بود كه حدود نیم درصد بودجه تولید ناخالص ملی كشور صرف پژوهش شود كه نتوانستیم به این عدد و هدف برسیم ولی تلاش می‌كنیم موانع رسیدن به این هدف را رفع كنیم.
وی افزود: با توجه به همه موانع، محرومیت‌ها و كمبودهای موجود افتخار می‌كنیم كه مجله نیوساینتیست آمریكا اعلام می‌كند ایران در 30 سال اخیر به‌اندازه 300 سال رشد علمی داشته است.
رئیس كمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس با اشاره به اینكه كشورمان در رتبه‌بندی علمی در جایگاه 14 دنیا قرارگرفته است، گفت: 6 هزار و 300 شركت دانش‌بنیان داریم كه همه این اتفاقات خوب حاصل تلاش دانشجویان و اساتید كشورمان است.
این نماینده مجلس در پاسخ به این پرسش كه چرا در خصوص بهره‌مندی از توانایی‌های دانشجویان پس از اتمام تحصیلاتشان تدبیری اندیشیده نشده است؟ تصریح كرد: سالهاست كه در برنامه‌های پنج‌ساله توسعه به این مساله پرداخته می‌شود و بر اساس برنامه پنج‌ساله ششم قرار است 50 درصد از آموزش و پرورش كشور و 30 درصد آموزش عالی به مهارت‌آموزی اختصاص پیدا كند تا دانشجویان در كنار تحصیل، مهارتی كسب كنند تا پس از اتمام تحصیل بر اساس این مهارت برای امرارمعاش، شغلی داشته باشند.
منادی افزود: البته در این خصوص اقداماتی صورت گرفته است ولی كافی نیست 6هزار 300 شركت دانش‌بنیانی كه داریم سال گذشته در حدود 200 هزار میلیارد تومان فروش داشته و 400 هزار فرصت شغلی ایجاد كرده‌اند. كشورمان باید به سمت دانش‌بنیان بودن حركت كند و از دانشجویان در این شركت‌ها برای حل مشكلات و نیازهای كشور بهره ببرند.
وی افزود: باید پیش‌بینی كنیم در سالهای آینده چه تعداد دانش‌آموخته خواهیم داشت و چه تعداد نیاز شغلی داریم.درست است كه تحریم‌ها موانعی ایجاد كرده است ولی همین تحریم‌ها باعث شده است كارهایی انجام دهیم كه این كارها را قبل انقلاب نه می‌توانستیم و نه اجازه می‌دادند كه انجام دهیم. ایران در مسیر رشد قرارگرفته است ولی باهدفی كه مد نظرمان است فاصله معنا داری داریم. باید تلاش كنیم موانع را از سر راه دانشجویان برداریم.

در ادامه این گفتگو محمدعلی زلفی‌گل وزیر علوم، تحقیقات و فناوری گفت: در مدت 100 روزی كه از دولت سیزدهم سپری می‌شود با همكاری ستاد كل نیروهای مسلح و هماهنگی سازمان مدیریت و هماهنگی كشور تصمیم گرفتیم ازاین‌پس دانشجویان دكتری به‌جای سربازی، امریه پسادكتری را بگذرانند.
زلفی‌گل افزود: این افراد باید یك طرح تحقیقاتی در راستای نیازهای كشور و مورد تایید ستاد كل نیروهای مسلح ارائه دهند. با ارائه این طرح دوره پسادكترا را سپری می‌كنند، حقوق ثلث و پسادكترای عادی دریافت می‌كنند و همچنین ارائه این طرح جایگزین خدمت سربازی آنها خواهد شد.
وی در پاسخ به پرسش گوینده برنامه مبنی اینكه آیا برنامه‌ای در خصوص افزایش ظرفیت برخی از رشته‌های دانشگاهی در مقطع دكترا دارید یا خیر؟ گفت: خوشبختانه 500 هزار صندلی خالی در دانشگاه‌ها داریم. طرح آمایش آموزش عالی به‌گونه‌ای است كه باید مدیریت كنیم تا از دانشگاه‌های دولتی كه بودجه عمومی كشور را استفاده می‌كند به‌اندازه نیاز نیروی كارشناس و متخصص فارغ‌التحصیل شود. تعداد پذیرش دانشجو حتی در رشته‌های پر تقاضا باید با توجه به نیازهای جامعه انجام ‌شود.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری اظهار داشت: ازاین‌پس تلاش می‌كنیم كه پذیرش دانشجو در مقاطع دكترا به دو طریق انجام شود. روش اول جذب دانشجو طبق شرایط فعلی است و در روش دوم، در حال ایجاد سامانه‌ای هستیم كه نیازهای كشور در آن ثبت شود و دانشجویان ارشد و دكترا در راستای نیازهای كشور رساله و پایان‌نامه‌های ارشد و دكترای خود را تعریف كنند.
این مقام مسئول در پاسخ به اینكه دولت سیزدهم در قبال كنكور چه موضعی دارد؟ گفت: بحث كنكور فراتر از دولت و وزارتخانه‌ها است و یك موضوع كلان و فرابخشی است و سیاست‌گذاری در خصوص كنكور به عهده مجلس شورای اسلامی و شورای عالی انقلاب فرهنگی است و وزارت علوم، مجری این قانون است. به عقیده من برای رشته‌های پُرتقاضا نمی‌توانیم كنكور را حذف كنیم و اگر بخواهیم كنكور را برای برخی از رشته‌های تحصیلی پر تقاضا و دانشگاه‌های مطرح حذف كنیم شیوه جایگزینی برای جذب دانشجو نداریم.
زلفی‌گل افزود: تمیز دادن بین افرادی كه برای یك‌رشته خاص داوطلب هستند نیاز به ارزیابی دارد كه می‌تواند سوابق تحصیلی و یا كنكور به شیوه فعلی باشد كه در این خصوص دیدگاه‌های متفاوتی وجود دارد و چون سیاست‌گذاری در این خصوص به عهده وزارت علوم نیست اجازه ندارم نظر خودم را در این خصوص مطرح كنم.
وی تصریح كرد: اگر بخواهیم تنها سوابق تحصیلی را در نظر بگیریم باید به این مساله توجه كنیم كه دانش‌آموزانی كه در مدارس با امكانات بیشتر و اساتید بهتری تحصیل می‌كنند قطعا معدل بهتری خواهند داشت درصورتی‌كه این امكان شاید برای بسیاری از مناطق كم برخوردار كشورمان فراهم نباشد. ولی كنكور این حُسن را دارد كه همه رقابت می كنند و با توجه به این اختلاف امكانات اگر فردی تلاش بیشتری بكند شاید بتواند در رشته مورد علاقه و دانشگاه مد نظر خود موفق شود.
وی در پایان تصریح كرد: در برنامه سال آتی تلاش خواهیم كرد تا برای دانشجویان تحصیلات تكمیلی خوابگاه‌های متاهلی فراهم كنیم.

در پایان این گفتگو منادی رئیس كمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس درخصوص تصمیم گیری مجلس درخصوص كنكور گفت: مجلس و شورای عالی انقلاب فرهنگی قانون كنكور را ابلاغ كرده است ولی فعلا تصمیم گیری نهایی انجام نشده است.

مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكه‌های اجتماعی با شناسه tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقه‌مندان می توانند برنامه های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.

*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.













دسترسی سریع
سعادت آباد