صحنه شنبه تا سه شنبه از ساعت 21:00 به مدت 55 دقیقه

جامعه شناس: فضای مجازی، فضای نابرابری اجتماعی است+فایل صوتی

مجید حسینی، جامعه‌شناس ایرانی در برنامه‌ی صحنه‌ی 28 اردیبهشت در مورد فضای مجازی و جایگاه مردم در این فضا با مجری این برنامه‌ی شبانگاهی گفتگو كرد.

1399/02/29
|
11:07
|

وی فضای مجازی را هم مانند جامعه طبقانی، دارای قشرهای مختلف و طبقات متفاوت عنوان كرده و گفت: متاسفانه صدای كسانی در فضای مجازی بلند است كه در جامعه هم صدای بلندی دارند و صدای افرادی در این فضا كوتاه است كه در جامعه هم كوتاه و از قشر ضعیف جامعه هستند.

این جامعه شناس كه مولف چندین كتاب در این حوزه است گفت: مثلا خانم "شبنم قلی‌خانی" بازیگر سینما و تلویزیون، در برنامه‌ای اینترنتی می‌گوید: چقدر بد است جایگاه كنسرت بانوان در كشورمان كم و بی‌اهمیت است و آنان بیش از دو مركز برای كنسرت ندارند. در مدتی كم، این مساله در فضای مجازی منتشر شده و به گونه‌ای وانمود می‌شود كه انگاز تنها مشكل زنان و دختران ایرانی كم بودن كنسرت بانوان است و به دغدغه‌ی زنان در فضای مجازی تبدیل می‌شود.

حسینی افزود: این اظهارات از سوی این سلبریتی، در حالی انجام شده كه در همین تهران، 18 هزار كودك كار وجود دارند كه بیشتر آنان دخترند و طبق آمار حداقل یك بار به این كودكان تعرض جنسی می‌شود. متاسفانه خانم قلی‌خانی هیچ وقت به ذهنش نمی‌رسد كه با شهرتش میتواند صدای آن دختر بچه‌ها باشد؟ یا اینكه مشكلات چند میلیون زن سرپرست خانوار تا كنون از دهان كدام سلبریتی بیرون آمده است؟ مگر در منطقه‌ی مریوان و كرمانشاه چندین هزار كوله بر نداریم كه برای گذران زندگی شانه خم كرده‌اند. مگر دو و نیم میلیون كودك در كشورمان نیستند كه به دلیل نداشتن امكانات مهجور از درس خواندن هستند.

وی با اظهار تاسف از پنهان ماندن این مشكلات در فضای مجازی افزود: متاسفانه زنان سلبریتی در فضای مجازی، زمانی كه 12 دختر "دیشموك" در استان كهگیلویه و بویراحمد از فقر خودسوزی كردند عكس العمل نشان ندادند اما خودسوزی دختری در تهران برای اعتراض به ممنوعیت ورود زنان به استادیوم موضوع بحث بسیاری از آنان شد تا جایی كه صدای آن دختر در تمامی مجامع بین المللی طنین انداز می‌شود. دلیل این رخداد همان بحث طبقه‌ی بالا و پایین در فضای مجازی است.

این جامعه‌شناس تاكید كرد: هر چند كه نباید این مسائل را هم نادیده گرفت اما بی‌انصافی است كه صدای افراد ضعیف جامعه به دلیل آن‌كه مشكلشان دغدغه‌ی طبقه‌ی بالای اجتماع نیست نادیده گرفته شده و محو شود.
وی اظهار داشت: فضای مجازی همان فضای طبقاتی بیرون است. بنابراین فضای مجازی هم، فضای نابرابری اجتماعی است. طوری كه پخش های زنده اینستاگرام هم این مساله را نمایان ساخته است.
در این میان مصطفی امامی، مجری صحنه به پخش زنده صفحه اینستاگرام احسان علیخانی با دكتر نمكی اشاره‌ كرده با وجود بهره‌مندی از عمق بالای فرهنگی تنها 20 هزار بیننده داشته اما بیننده‌ی پست های زنده شاخ‌های اینستاگرام بالای 300 هزار نفر بوده است.

حسینی در این باره گفت: چیزی كه ما در فضای مجازی می‌بینیم انعكاس اتفاقاتی است كه در فضای حقیقی روی می‌دهد. اصلا این فضا متفاوت از بیرون است. وقتی بیرون از این فضا ارزشهای پولی و مصرف‌گرایی اولویت است در فضای مجازی هم همین مسائل مطرح است.آن لایوها همان نماد آرزوی ثروت و شهرت است كه اكثرا مردم دارند. در ضمن مخاطبان جوان كشورمان هم از لایوهای فرهنگی ما رضایتی ندارند. متاسفانه وقتی بیكاری در زندگی جوانان موج می‌زند نمی‌توانیم توقعی دیگر داشته باشیم.
وی گفت: انگار برخی از جوانان با شكستن هنجارهای جامعه می‌خواهند انتقام بگیرند. وقتی فردی با شكستن ارزشهای انسانی، جنسی و فرهنگی می‌تواند 600 هزار فالوور جمع كند یعنی اینكه یك جای كار مشكل اساسی دارد. او انگار صدای جوانانی است كه هر لحظه در این جامعه به دلیل مناسبات اجتماعی شكسته می‌شوند.
این جامعه شناس افزود: در این میان جامعه شناسان نقش آگاهی رسانی دارند. تاكید می‌كنم كه جامعه‌شناس با روشنفكر فرق می‌كند. روشنفكر مردم را از فریب زبان بر حذر می‌دارد اما جامعه شناس كارش پذیرش است. كسی كه نقش مصلح عمومی و روشنفكری برای خودش قائل است كارش این است به مسائل اساسی اقتصادی و نابرابری بپردازد اما برخی با راه‌اندازی مسائل كاذبی چون شركت در كنسرت‌ها و مسائل كم اهمیت‌تر میخواهند مردم را از پرداختن به مشكلات اساسی دور كنند. روشنفكران باید مردم را از این شرایط آگاه كنند.


مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكه های اجتماعی با شناسه Tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقه مندان می توانند برنامه های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.

#تهران 360
#تهران360
#تهران_360
#tehran360
#tehran_360
#tehraan360
#tehraan_360

دسترسی سریع
صحنه