استاد محمدعلی كشاورز، از هنرمندان تئاتر، سینما و تلویزیون كه به علت نارسایی كلیه و عفونت ریه در بیمارستان بستری شده بود روز 25 خرداد در سن 90 سالگی درگذشت.
برنامه صحنهی رادیو تهران ضمن تسلیت به مردم كشورمان و جامعهی هنرمندان از جهانگیر الماسی، یكی از هنرپیشههای كشورمان دعوت كرد تا در مورد ایشان برای مخاطبان رادیو تهران صحبت كند.
الماسی گفت: بنده به سهم خودم درگذشت این هنرمند فرهیخنه، دانا، خردمند، هوشیار و از خود گذشته را به تمامی مردم این آب و خاك تسلیت گفته و برای خانوادهی ایشان آرزوی صبر دارم.
وی افزود: جای آقای كشاورز در جامعهی هنری خالی خواهد ماند زیرا بر خلاف چیزهایی كه مردم در مورد زندگی ایشان نمیدانند همیشه به جوانبی اهمیت میداد كه به باز شدن معنای كمك در پیشگاه مردم بپردازد.
این بازیگر سینما، تئاتر و تلویزیون استاد محمدعلی كشاورز را صاحب تكنیك خاصی در بازیگری خوانده و گفت: ایشان نوعی از بازیگری را در سینمای ایران از شب غوزی تا خشت و آیینه تا كارهایی كه بنده در خدمتشان بودم و كارهای آقای كیارستمی در پیش گرفتند كه نشان میداد در تمامی نقشها به طوری كاملا متفاوت ظاهر شده و به معنای واقعی كلمه بازیگر بود.
وی خاطرنشان كرد: از آنجایی كه متاسفانه اهل نظر و سینمای ما كمتر به این جوانب توجه دارند هرگز این مهم باز نشد كه "محمد علی كشاورز" بازیگری را بازی میكند. او بازیگری را زندگی نمیكرد اما او در آن بازی زندگی میكرد. یعنی به آنچه كه تعریف جدید بازیگری در مكتب كامل شدهی برخی هنرمندان است میپرداخت. او معتقد بود زندگی كردن در نقش بسیار اشتباه است اما بازی را طوری انجام میدهد كه گویی سالهاست آن نقش را زندگی میكند.
بازیگر "فیلم سینمایی خروج" گفت: بیخود نیست كه آقای "كیارستمی" با تمام علاقه ای كه به واقع گرایی و رئالیسم دارد در آنهمه بازیگر همسن آقای كشاورز ایشان را برای ایفای نقش در فیلمش انتخاب میكند. زیرا "محمدعلی كشاورز "بدون اینكه بخواهد به رخ بكشد و بدون اینكه بخواهد برای خودش كلاس بگذارد عرصههایی را طی كرد كه گذر از آنها كار هر كسی نیست.
وی در رابطه با دلایل شهرت محمدعلی كشاورز در سینما و تلویزیون بیان داشت: انتخابهای آقای كشاورز برای ایفای نقش كارهای بسیار بسیار متفاوت است. كشاورز از تیپ انسانهایی بود كه به پول در مقابل هنر كمتر بها میداد. ایشان اصفهانی بود و ذاتش به هنر گرایش ویزهای داشت. بنده این افتخار را داشتم كه همراه با استاد كشاورز بازار اصفهان را گشتهبودیم. كندهكاریهای مس و سفره قلمكارها را با هم دیده بودیم و از اینكه چقدر هنر برایشان اهمیت داشت كاملا خبر دار هستم.
جهانگیر الماسی ویژگی دیگر آقای كشاورز را فروتنی همراه با دفاع از حقیقت خوانده و گفت: در مقابل انسانهای متكبر بسیار تكبر داشت و در مقابل انسانهای فروتن هم فروتن بود. در سریال برف و بنفشه دیالوگهایی را گفت كه كاملا با شخصیتش وفق داشت. "سعید سلطانی" بهترین دیالوگها را برای سریال "برف و بنفشه" كه با ایشان همبازی بودیم در ارتباط با شخصیت فردی ایشان نگاشت.
وی از دیگر علتهای شهرت و محبوبیت محمدعلی كشاورز در میان مردم را حضورش در تئاتر در روزهای نخستش خواند. ایشان از بازماندگان تئاتر ایران زمین بودند. ایشان از بازماندگان لالهزاری بودند كه با نقشههای عجیب و غریب دو سه نفر تخریب شد و الان الكتریكی فروشی شده است. لالهزار میتوانست یك محلهی هنر باشد اما چیزی از لاله زار باقی نگذاشتند و زنده ماندنش را نخواستند.
الماسی گفت: محمدعلی كشاورز شدیدا به این وجه از فعالیت خودش به عنوان یكی از اعضای جامعه بها میداد و عنوان میكرد كه ما مسئولیتمان در جامعه هنر است و وظیفهی هنر نیز روشنگری است. مسئولیت روشنگری هم اتحاد و با هم بودن است.
شایان ذكر است؛ مراسم تشییع استاد محمدعلی كشاورز ساعت 9 صبح روز سهشنبه 27 خرداد در قطعهی هنرمندان برگزار خواهد شد و به دلیل وجود ویروس كرونا تشییع از تالار وحدت انجام نخواهد گرفت.