مدیركل دفتر موسیقی وزارت ارشاد درباره صدور مجوز برای خوانندگان زیرزمینی گفت: این یك روند افزایشی بوده و مربوط به یكی-دو سال هم نیست كه تعداد بیشتری از هنرمندانی كه متعلق به این سرزمین هستند، بتوانند در چارچوب مرزهای خودمان فعالیت كنند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، محمد اللهیاری مدیركل دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مهمان تلفنی برنامه صحنه درباره تولیدات موسیقی برای كودكان و نوجوانان بیان كرد: خوانندههای مختلفی كه در بازار موسیقی كار میكنند، عموماً جامعه هدف مشخصی دارند. تعدادی از این خوانندهها نیز تعداد جامعه هدفشان بیشتر نوجوانان و افرادی هستند كه در سالهای اول جوانی هستند، آنها هم آثارشان تولید میشود، در بازار وجود دارد و مخاطبان خاص خودش را دارد. به صورت كلی تولید موسیقی درست در حوزه موسیقی كودك و نوجوان برای این گروه سنی كم است. طبیعی است كه با توجه به بازار اقتصادی، بیشتر تولیدكنندگان آثار را در گونههای عامه پسندتر مثل پاپ تولید میكنند. اگر شعر، محتوا و ملودی هم تولید میشود كه مخاطبش گروه سنی نوجوان و جوان بیشتر از همان موسیقی ژانر عامه پسند و پاپ است.
وی افزود: در حال حاضر در گروه موسیقی جدی و ردیف دستگاهی نیز تولید اثر برای گروه سنی كودك و نوجوان هم كمتر است. شاید یك دلیل این باشد كه ما بچهها را از سنین طفولیت به شیوه اصولی با موسیقی آشنا نمیكنیم، اصطلاحاً بچه ها گوش شنیداری درست ندارند. بچهها موسیقی اصیل -از جهت ریتم و ملودی- و موسیقی مصرفی -كه مصرف كوتاه مدت دارد- را از هم تشخیص نمیدهند.
مدیركل دفتر موسیقی وزارت ارشاد درباره تولیدات موزیك-ویدئو گفت: چند سالی است كه تولید موزیك-ویدئو شدت گرفته و خوانندهها هم برای شناساندن خودشان بیشتر از ابزار تصویر هم استفاده میكنند. تصویر به اقبال بیشتر در كنار صوت منجر میشود و كمك میكند تا معنا و مفهومی كه نزد هنرمند است به مخاطب سریعتر منتقل شود. افزایشی در تولیدات تصویری موسیقی در سالهای گذشته رخ داده، امسال هم در حال حاضر به این شكل است. یكسری ملاحظاتی به شكل عمومی درباره قوانین جاری و عمومی كشور است كه درباره موزیك-ویدئو نیز صادق است. ما مشكل خاصی نداریم و عموماً هنرمندان یا شركتها كارها را تولید میكنند و اگر احیاناً نكاتی از سمت مبدا صدور مجوز یعنی دفتر موسیقی اعلام شود، آنها را رعایت میكنند، اصلاحات انجام و كارشان منتشر میشود. به ندرت هم ممكن است كاری تولید شده كه با فضای فرهنگی كشورمان همخوانی نداشته باشد. طبیعی است كه آنها به صورت عمومی ممكن است منتشر نشود.
وی در ادامه با تاكید بر روزآمدی در حوزه موسیقی گفت: طبیعی است كه ما خودمان را باید نسبت به آنچه اتفاق میافتد، روزآمد كنیم و حوزههای قانونی و نظارتی هم از این قاعده مستثنا نیستند. یك سری قواعد به شكل ثابت و كلی است. مانند اینكه وقتی قانون حجاب به صورت رسمی در كشور است، طبیعی است كه اگر در موزیك-ویدئو ، نوازنده یا همراهكنندهای خانم است، آن قانون باید در آن اثر رعایت شود. اما از جهت شعر، ملودی و فضایی كه در آن تصویربرداری میشود، طبیعی است كه هنرمندان و شركتهای تولیدكننده به سمت ابداع، خلاقیت، نوآوری و برآوردن نیازهای روز رفتند و مجموعه قانونگذاری هم نهایت همكاری را با آنان میكند.
وی اضافه كرد: این نگاه كه چون در خارج از مرزها، عده ای كار مبتذل انجام میدهند، ما هم در داخل به سمتی برویم كه نسخه داخلی آن مورد اقبال قرار بگیرد و نه آن نسخه خارجی، منطق درستی نیست. ما وظیفه صیانتی نسبت به مردم، جوانان و نوجوانان داریم. باید تلاش كنیم در عین حال كه به روز باشیم و خوراك جدید و محتوای جدید داده، آن حداقلهای قانونی كشور هم در آن رعایت شود.
مدیركل دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی عنوان كرد: به هر حال در حال حاضر گروههایی هستند كه همچنان در فضای آموزشی كودك و نوجوان كار میكنند. امسال در جشنواره موسیقی فجر، از همین گروهها نیز دعوت شده بود اما به دلیل اینكه تمرین كردن برای بچهها در شرایط كرونا سخت بود، خانوادهها مانع شدند كه فرزندانشان كار گروهی انجام دهند.به هرحال موسیقی كودك و نوجوان یك ژانر جدی است. تولید برای كودكان و نوجوانان در مسئله تربیت بچهها نسبت به موسیقی مهم است تا هویتی پیدا كنند، با موسیقی آشنا شوند و وقتی به سن نوجوانی میرسند دچار بحران هویت در حوزه موسیقی نشده و گرایش به سمت برخی سبكها و محتواهای خاص پیدا نكنند. این وظیفهای است كه ما نسبت به كودكان داریم تا بحران هویتی موسیقی در سنین نوجوانی و بزرگسالی، برایشان به وجود نیاید.
وی درباره صدور مجوز برای خوانندگان زیرزمینی در راستای فعالیت های مجاز اظهار كرد: این یك روند افزایشی بوده است و مربوط به یكی-دو سال هم نیست كه تعداد بیشتری از هنرمندانی كه متعلق به این خاك و سرزمین هستند، بتوانند در چارچوب مرزهای خودمان فعالیت كنند و اگر احیانا اگر سهوی داشتند آن سهوها بخشیده شود. در سال 99 هم این اتفاق افتاده است. روز یكشنبه 17اسفند تعدادی از تهیهكنندگان، دفتر من بودند و چند خواننده كه مثلاً ممكن است چند سالی كار نكرده باشند كه گشایشهایی برایشان حاصل شد. این یك رویه دائمی است. باید شرایط به گونهای فراهم شود كه افرادی كه تابعیت كشور ما را دارند، هممیهن ما هستند، هنر و توانمندی دارند، بتوانند در داخل كشور خودمان به صورت قانونی فعالیت كنند.
وی درباره فعالیت یاسر بختیاری گفت: من به صورت مصداقی در خاطرم نیست و باید حتماً بررسی كنم كه بتوانم پاسخ بدهم. در یك رویه كلی همان است كه عرض كردم، به سمتی برویم كه زمینه فعالیت برای اكثر جوانان در داخل كشور فراهم شود.
مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكه های اجتماعی با شناسه Tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقه مندان می توانند برنامه های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.
*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.