صحنه شنبه تا سه شنبه از ساعت 21:00 به مدت 55 دقیقه

روایت دردآور فقدان خبرنگاران محیط زیستی در برنامه صحنه: مدیرانی كه مسبب مرگ خبرنگاران شدند، چطور این شبها خوابشان می‌برد؟+فایل صوتی

زینب رحیمی خبرنگار حوزه محیط زیست با انتقاد از سوء مدیریت مدیرانی كه مسبب مرگ خبرنگاران شدند گفت: چطور این شبها خوابشان می‌برد؟

1400/04/06
|
13:18
|

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، زینب رحیمی از خبرنگارانی كه در حادثه تلخ واژگون شدن اتوبوسشان در آذربایجان غربی، جان سالم به در برد و دو همكارش را از دست داد، مهمان تلفنی برنامه صحنه 5 تیر رادیو تهران بود.

وی در گفتگو با مصطفی امامی درباره كوتاهی‌ها و قصور پیش آمده بیان كرد: مگر می‌شود چنین اتفاق و فاجعه ای پیش بیاید و كوتاهی در آن نبوده باشد؟ یعنی اگر سهل‌انگاری و كوتاهی نبود كه اساساً چنین فاجعه‌ای پیش نمی آمد. حتما باید همه مقصران تك به تك بررسی شوند و هر كسی هم باید حتماً به سهم خود، مجازات شود. این برنامه به دعوت ستاد احیای دریاچه ارومیه و سازمان حفاظت از محیط زیست برگزار شد و این دو نهاد، میزبان خبرنگاران از رسانه‌های مختلف بودند كه تعداد این رسانه‌ها كم هم نبود. آن‌ها خبرنگاران را برای بازدید از دریاچه ارومیه و طرح انتقال آب به دریاچه ارومیه دعوت كردند. بنابراین میزبان‌ها اولین گروهی هستند كه باید نسبت به وقوع چنین فاجعه ای پاسخگو باشند.

رحیمی در واكنش به اظهارات یكی از مسئولان محلی مبنی بر اینكه این حادثه اتفاق بزرگی نبوده است و فقط حادثه ای جاده ای بوده اظهار كرد: من شنیدم كه استاندار آذربایجان غربی این حرف را زد كه اینها حوادث جاده ای است و پیش می‌آید. در بیمارستان نقده دقایقی بعد از آن فاجعه، یكی از مدیرانی كه از سوانح غیرمترقبه به بیمارستان آمده بود، گفت كه قضا و قدر است و پیش می‌آید. این حرف درستی نیست. اصلاً چرا باید حوادث جاده‌ای پیش بیاید؟ عادی سازی مرگ انسانها كار خطایی است. اظهار نظرهای بی‌رحمانه مثل اینكه این حوادث جاده‌ای عادی است و اتفاق می افتد یا اینكه قضا و قدر است، از طرف مسئولین در این شرایط نه تنها مسئله‌ای را ترمیم نمی‌كند و یا حتی مرهمی نیست، بلكه داغ بزرگی است و زخم را برای خانواده‌ها و كسانی كه در آن فاجعه وجود داشتند، عمیق‌تر می‌كند.

وی ادامه داد: وقتی كه استاندار آن جمله را گفت، من آنجا بودم و به او هم گفتم كه حق ندارد این طور صحبت كند و این را عادی سازی كند كه پیش می آید. حتی آنجا هم گفتم كه عادی نیست كه یك ماشین از رده خارج و اسقاطی را در جاده ها بفرستید. ایشان داشت از گردن خود خارج می‌كرد كه به من ربطی ندارد و خبر نداشتم.

آغاز سفری كه پایانش دردی عمیق بود
رحیمی درباره شروع این سفر گفت: ما ساعت 6:30 از تهران با هواپیما حركت كردیم و ساعت 7:30 به فرودگاه ارومیه رسیدیم. بلافاصله بدون اینكه صبحانه وجود داشته باشد، سوار اتوبوس شدیم و در ماشین به هر كسی یك لقمه صبحانه بدون یك لیوان چای داده شد تا اینكه ساعت 12:30 به پیرانشهر رسیدیم. این ساعت در همه دنیا زمانی است كه آدم‌ها نهار می‌خورند، مخصوصاً كسانی كه صبحانه‌شان را ساعت 7:30 و 8 خورده باشند اما بلافاصله بازدید را شروع كردیم؛ دریاچه و بعد هم داخل تونل رفتیم كه ساعت تقریبا 5 و 5:30 از تونل بیرون آمدیم و هنوز هم كسی نهار نخورده بود و حتی میان وعده هم وجود نداشت. بیرون آمدیم كه برای نهار برویم. یك عده از مسئولین كه در ماشین‌های خودشان بودند و سوار اتوبوس نبودند كه امنیت و سرعتش هم با اتوبوس فرق دارد، زودتر رفته و به محلی كه قرار بود نهارخوری آنجا باشد رسیدندتا خبرنگاران هم برسند. اما در مسیر این فاجعه رخ داد كه بچه ها به نهار هم نرسیدند كه هیچ، حتی از زندگی هم ساقط شدند.

بازدید خبرنگاران از تونل انتقال آب، كاری خطرناك بود
وی درباره لزوم بازدید‌های میدانی خبرنگاران و اهمیت این سفر عنوان كرد: از نظر من با عنوان خبرنگار محیط زیست، همیشه بازدید میدانی مناطق محیط زیستی، مناطق حفاظت شده، پارك های ملی و ... برای خبرنگاران امری واجب است تا بتوانند گزارش دقیق بنویسند. دریاچه ارومیه هم همین طور است. من حتی قبل از این، خودم اردیبهشت به دریاچه ارومیه رفته بودم و گزارش آن را نوشته بودم. ولی از هر فرصتی استفاده می كنم تا گزارش میدانی بتوانم بنویسم.
رحیمی در بخش دیگری از صبحت‌هایش گفت: به عنوان كسی كه رفته و آن تونل را دیده‌ام باید بگویم كه رفتن خبرنگاران به داخل آن هم كار پر ریسك و نظر من خطرناك بود كه ستاد آن را تدارك دیده بود. آنجا كار می كردند، تجهیزات وجود داشت، خطرناك بود. 12 كیلومتر داخل تونل با لوكوموتیو حركت كردیم. مسیری طولانی و پرخطر بود كه آب زیادی وجود داشت و با اینكه چكمه پوشیده بودیم، داخل چكمه ما هم آب پر شده بود. 600 متر زیر زمین بود. به نظر من ستاد باید توضیح دهد كه چرا واجب دید حتماً خبرنگاران با آن شرایط ایمنی به 600 متر زیر زمین داخل تونل بفرستد كه از آن بازدید كنند.

احیاء دریاچه ارومیه، رویایی كه در دولت روحانی محقق نشد
این خبرنگار یادآور شد: اولین مصوبه دولت آقای روحانی برای احیای دریاچه ارومیه بود و قول داد كه این دریاچه را احیا كند كه نكرد. حتی نتوانست در دولت خود حق‌آبه دریاچه ارومیه را از وزارت نیرو كه زیرمجموعه خودش است، بگیرد و به دریاچه ارومیه بدهد. از بقیه رپورتاژ توقع داشتند، هرچند خبرنگارانی كه آگاه بودند این كار را نمی‌كردند. بارها اعلام كردند كه كار پروژه تمام شده و می خواهیم افتتاح كنیم. آخرین بار هم گفته بودند كه تیرماه افتتاح می‌كنیم و چون تیر هم افتتاح نشد، احتمالاً تصمیم گرفتند كه خبرنگاران را ببرند كه یك طور كه مشخص شود كه كارهای آخرش است و فقط 800 متر مانده كه تونل تمام شود. پس چه كسی این كار را انجام داده، دولت روحانی بوده است. كه یك وقت نبود اگر افتتاحی در دولت بعد رخ داد، مشخص باشد كه كار را این دولت انجام داده و تكمیل كرده است.

وی افزود: اگر می خواستید این كار را هم انجام دهید كه بسیار كار حقیرانه ای است. اگر پروژه برای كشورتان انجام می دهید نباید برایتان مهم باشد كه چه كسی روبان آن را پاره می‌كند یا آن زنگ را می‌زند. اما حداقل اگر این كار را می خواهید، انجام دهید شرافت و انسانیت داشته باشید. خبرنگاران را با امكانات حداقل متوسط آنجا بفرستید، نه با اتوبوسی كه می‌گویند كه ترمز ندارد، عملا باید از رده خارج شود و اسقاطی به حساب می آید.

وی گفت: وقتی كه مهشاد و ریحانه كشته شدند، وقتی آن همه آدم، آنجا در شرایط سخت جسمی و روانی بودند، تصمیم گرفتند كه بچه‌ها را در بهترین هتل آن شهر اسكان بدهند. چطور این اتفاق افتاد؟ در حالی كه قرار بود اگر این فاجعه پیش نمی‌آمد بچه ها را آن شب در یكی از هتل‌های بسیار معمولی و ضعیف نزدیك دریاچه ارومیه اسكان دهند. حالا كه آن فاجعه پیش آمد و دو نفر، دو جان از بین رفت، تصمیم گرفتند كه شایسته خبرنگاران آن است كه در بهترین هتل ارومیه در حالی كه دوستانشان جلوی چشمشان پرپر شدند، اسكان داشته باشند؟

رحیمی در پایان اظهار كرد: من نمی‌دانم این مدیرانی كه مسبب مرگ این دو انسان شدند، چطور این شبها خوابشان می برد؟ چطور می‌توانند سر به بالش بگذارند و به راحتی بخوابند؟ در حالی كه دو انسان برای همیشه جانشان را از دست دادند، دو خانواده و دو همسر برای همیشه داغدار شدند و زخم‌های عمیقی برداشتند كه تا آخر عمرشان درمان نمی شود.

شایان ذكر است؛ شادروان ریحانه یاسینی روزهای سه شنبه با حضور در استودیو پخش زنده رادیو تهران با این شبكه رادیویی همكاری داشت.

مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكه‌های اجتماعی با شناسه tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقه‌مندان می توانند برنامه های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.
*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.

دسترسی سریع
صحنه