بیضایی كارشناس بازار مسكن گفت:كاهش قیمت مسكن در سال 1401 محتمل است. پس از گران شدن مسكن در ماههای پایانی سال تقاضای زیادی برای خرید مسكن وجود ندارد و بعید میدانم شاهد افزایش قیمت بیشتری باشیم اما افزایش اجاره بها تداوم خواهد داشت.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی رادیو تهران، فرهاد بیضایی كارشناس بازار مسكن در گفتگو با بازار تهران رادیو تهران درباره ركود بازار مسكن گفت: آماری كه بانك مركزی اعلام كرد شوك اساسی به حوزه برنامهریزی مسكن وارد كرد.
بازار مسكن از افزایش نرخ ارز تبعیت نمیكند
وی افزود: نرخ ارز بهمن و اسفند سال گذشته كاهش داشت ولی آمار بانك مركزی در پایان سال نشان داد كه بازار مسكن از افزایش و یا كاهش نرخ ارز تبعیت نمیكند و بحث عرضه و تقاضا در بازار مسكن به گونه دیگری عمل میكند. این مساله نگرانكننده است و باعث میشود مسكن بیش از این به سمت كالای سرمایهای سوق پیدا كند.
افزایش ارزش دلاری مسكن بیسابقه است
وی با تاكید بر اینكه ارزش دلاری مسكن نگرانكننده خواهد شد تصریح كرد: بر اساس آمار اعلامشده ارزش دلاری هر مترمربع مسكن در بهمن و اسفندماه سال 1400 در پایتخت به 1350 دلار بود كه این نرخ از سال 1386 تاكنون بیسابقه بوده است و ارز دلاری مسكن هیچگاه بیشتر از 1200 دلار نبوده است.
طرح ملی مسكن، تاثیری بر قیمت مسكن نداشته است
این كارشناس بازار مسكن اظهار داشت: عرضه كم مسكن در سالهای گذشته، وعدههای محقق نشده دولت در راستای كنترل قیمت در بازار مسكن، افزایش تقاضای مسكن و افزایش مهاجرت كشورهای همسایه به ایران باعث شده است كه قیمت مسكن افزایش بیسابقهای داشته است.
این نشان میدهد سیاستگذاری دولت در حوزه مسكن ازجمله نهضت ملی مسكن آنگونه كه باید در كنترل قیمت مسكن اثر نداشته است و دولت باید از ابزارهای كارآمدتری مثل ابزارهای مالیاتی استفاده كند.
افزایش اجارهبها تداوم خواهد داشت
بیضایی تاكید كرد: كاهش قیمت مسكن در سال 1401 محتمل است ضمن اینكه پس از گران شدن مسكن در ماههای پایانی سال تقاضای زیادی برای خرید مسكن در بازار وجود ندارد و بعید میدانم شاهد افزایش قیمت بیشتری باشیم اما در بازار اجاره اثرگذار خواهد بود و افزایش اجاره بهای مسكن تداوم خواهد داشت. ضمن اینكه در حال حاضر دولت ابزاری برای كنترل بازار اجاره ندارد و متاسفانه این افزایش اجارهبها خبر بدی برای مستاجران است.
وی گفت: راهكار كوتاهمدتی برای حل مشكلات حوزه مسكن وجود ندارد.
اراده سیاسی برای ساماندهی بازار مسكن وجود ندارد
این كارشناس بازار مسكن اظهار داشت: پیشازاین در بحث مسكن جوانان در حوزه عرضه و كنترل قیمت بازار مسكن برنامهها و سیاستگذاریها مشخص شده است ولی اراده سیاسی برای ساماندهی این بازار وجود نداشته است.
دولت میتواند با راهاندازی سامانه هوشمند به بازار مسكن نظارت كند
بیضایی گفت: باید به سمت بازارهای هوشمندتر حركت كنیم و سامانه هوشمند خرید، فروش و اجارهداری را در كشور راهاندازی كنیم تا از این طریق فرآیند عرضه مسكن چه بهعنوان كالای استیجاری چه بهعنوان كالای فروش برای دولت شفاف شود و تنظیم گری در این بازار برایش مهیا شود.
از سوی دیگر عرضه زمین باید افزایش پیدا كند تا ساختوساز مسكن رشد كند بهخصوص در حوزه مسكن جوانان. شعار دولت سیزدهم در حوزه مسكن بوده ولی هنوز هیچكدام از اهدافشان را عملی نكرده است. عدم عرضه زمین چالش اساسی این حوزه بوده بهخصوص كه مشخص شد زمینهای كه دولت در حال عرضه كردن است از مرغوبیت لازم برخوردار نیست موج منفی برای افزایش قیمت مسكن در بازار شد. سیاستگذاری دولت باید تغییر كند و زمینهای مرغوبتری برای ساخت مسكن عرضه كند. ضمن اینكه با افزایش عرضه مسكن در بازار تقاضای مسكن را كنترل كند.
وی در پایان خاطرنشان كرد: ابتدای فعالیت مجلس یازدهم نمایندگان مجلس عنوان كردند كه قانون مالیات بر عایدی سرمایه در دستور كار قرار میدهند ولی به یك سال پایانی این دوره از مجلس رسیدیم ولی هنوز این قانون تصویب نشده است كه اثرات اجرا نشدن این قانون را هماكنون در بازار مسكن مشاهده میكنیم.
مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وبسایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكههای اجتماعی با شناسه tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقهمندان میتوانند برنامههای رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.