دبیر انجمن واردكنندگان برنج گفت: برای جلوگیری از احتكار و گرانی برنج ایرانی این محصول باید همانند برنج وارداتی شناسنامه دار شود تا روند عرضه آن قابل رصد باشد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، مسیح كشاورز دبیر انجمن واردكنندگان برنج در گفتگو با بازار تهران رادیو تهران گفت: قیمت تمام شده برنجهای خارجی شامل سه مولفه نرخ ارز، عوارض و هزینه های داخلی از جمله حمل و نقل داخلی برنج است.
همچنین مولفههای متغیر دیگری از جمله قیمت جهانی و نوسان ارز نیمایی نیز در قیمت برنج وارداتی اثر گذاشته است ضمن اینكه سود عوارض گمركی بر مبنای ارز ترجیحی نیست و با ارز نیمایی محاسبه میشود.
وی افزود: با توجه به حذف ارز ترجیحی هم اكنون هر كیلو برنج وارداتی 35 تا 40 هزار تومان به فروش میرسد.
كشاورز تصریح كرد: عوامل تاثیرگذار بر قیمت تمام شده برنج ایرانی متفاوت است از جمله اینكه كشاورزی ما صنعتی نیست و كارخانه های مدرن برای شالیكوبی و سفیدكاری برنج نداریم.
دبیر انجمن واردكنندگان برنج افزود: سال 1400 به دولت اعلام كردیم كه اختلاف قیمت بین برنج ایرانی و خارجی منطقی است؛ سال گذشته قیمت هركیلو برنج ایرانی 32 هزار تومان و بهترین برنج خارجی 26 هزار تومان بود و مردم میتوانستند با توجه به توان اقتصادی و ذائقه خود از هر برنجی كه میخواهند استفاده كنند.
وی اظهار داشت: متاسفانه تعدادی از دلالان كه نام یك تشكل را بر روی خود گذاشته بودند به دولت فشار آوردند و در سال 1400 واردات برنج را ممنوع كردند و همین مساله باعث كمبود برنج ایرانی و گرانی برنج خارجی شد.
این مقام مسئول افزود: برنج وارداتی شناسنامه دارد و در سامانه جامع تجارت قابل رصد است و میتوان میزان واردات و حتی میزان فروش به واحدهای صنفی و قیمت آن را در این سامانه رصد كرد ولی متاسفانه درخصوص برنج ایرانی این امكان فراهم نیست و وقتی كشاورز برنج را به دلال میفروشد امكان ردیابی محصول وجود ندارد و احتكار برنج باعث میشود با قیمتهای نجومی این محصول مواجه شویم.
كشاورز با تاكید بر اینكه دولت باید بر بازار برنج ایرانی نظارت داشته باشد، گفت: متاسفانه برنج ایرانی بدون پروانه، شماره بهداشتی و مشخصات در كارخانهها بستهبندی و به بازار عرضه میشوند درصورتی كه برنج ایرانی هم باید همانند برنج خارجی شناسنامه داشته باشد و نام محصول تولیدی و زمین كشت محصول بر روی بسته بندی درج شود. متاسفانه مسئولان جهادكشاورزی و وزارت صمت تا كنون اقدامی در این راستا نداشتند.
همه كشورهای تولیدكننده برنج همانند ایران هم برنج مرغوب و هم برنج با كیفیت كم تولید میكنند. 85 درصد نیاز كشور به برنج خارجی از كشور هند، 10 تا 15 درصد از پاكستان و 2 درصد از كشور تایلند وارد میشود. برنج تایلندی شباهت زیادی به برنج ایرانی دارد و متاسفانه مدتی در بازار ایران برنج تایلندی به جای برنج ایرانی فروخته میشد.
وی در پایان تاكید كرد: مصرفكنندگان برنج خارجی 6 دهك آسیبپذیر جامعه هستند و اگر قرار باشد قیمت برنج خارجی هم همانند برنج ایرانی باشد آنها تیز از مصرف این محصول محروم خواهند شد.
مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وبسایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكههای اجتماعی با شناسه tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقهمندان میتوانند برنامههای رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.
*هرگونه بهرهبرداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاعرسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.