بازار تهران شنبه تا چهارشنبه از ساعت 11:00 به مدت 35 دقیقه

رادیو تهران

بازار تهران

افزایش سود بانكی موجب تورم شدید در جامعه می شود+فایل صوتی

دكتر حسین صمصامی، سرپرست اسبق وزارت اقتصاد و دكتر غلامحسن تقی نتاج، كارشناس ارشد حوزه پول و بانك در خصوص تغییرات نرخ بهره های بانكی و تاثیرات آن بر بازار سرمایه با بازار تهران گفتگو كردند.

1399/05/27
|
09:39
|

طبق تصمیمات مجمع عالی بانك ها در سال گذشته نرخ سود بانكی كاهش یافت. این اقدام منجر به ایجاد نگرانی هایی ناشی از سرازیر شدن نقدینگی به بازار های مهم كشور از جمله ارز، خودرو و... شد. طبق تصمیمات جدید، نرخ بهره افزایش یافته و به 22 درصد رسیده است. كارشناسان معتقدند كه در صورت پیشروی روند خلق نقدینگی در كشور به جهش تولید نخواهیم رسید با ریزش و سقوط بازارهای سرمایه روبرو خواهیم شد.

دكتر صمصامی درباره این موضوع و در گفتگو با امیرحسین راسخ مجری بازار تهران گفت: مشكل اصلی موجود در حوزه نقدینگی، عدم هدایت آن به سمت تولید است و عامل اصلی تولید این نقدینگی در حال حاضر سیستم بانكی است. بیش از 60 درصد منابع نقدینگی، به دلیل تسهیلات ارائه شده توسط بانك ها بوجود آمده است. در سال گذشته 975 هزار میلیارد تومان تسهیلات توسط بانك ها علیرغم رشد اقتصادی و سرمایه گذاری منفی، ارائه شده است.
وی افزود: این اتفاق عوامل مختلفی دارد؛ اما طبق تحلیل بانك مركزی كه چرا نقدینگی به سمت تولید نمی رود؟، نرخ بهره سود بانكی در راستای تقویت جذابیت سپرده گذاری و ماندگاری سرمایه، افزایش یافت. از مقدار 2657 هزار میلیارد تومان نقدینگی در بانك ها تنها 58 هزار میلیارد تومان آن در دست مردم است و این پول عمدتا بصورت سپرده در بانك وجود دارد. طبق آمار ارائه شده توسط بانك مركزی در خرداد ماه، رشد سپرده های دیداری 70 درصد و رشد سپرده های غیر دیداری 45 درصد اعلام شده است. با افزایش رشد سپرده های غیر دیداری، سپرده های دیداری نیز متناسب با آن افزایش می‌یابد. سپرده ها در انتها ماندگاری خود را دارند؛ اما بالا بردن نرخ سود سپرده بانكی به دلیل ورود كمتر مردم به بازار های موازی طلا، ارز، خودرو و... یك تحلیل كاملا غلط است زیرا متوسط بازدهی سرمایه گذاری در بازار های موازی، بسیار بیشتر از بازدهی سود های بانكی است.

دكتر غلامحسن تقی نتاج، كارشناس ارشد حوزه پول و بانك دیگر مهمان برنامه بازار تهران 26 مرداد در راستای تحلیل تصمیم بانك مركزی در افزایش نرخ سود سپرده های بانكی گفت: بازار پول تفاوت هایی با دیگر بازار ها دارد. در بازار پول، نقدینگی ناشی از سود تثبیت می‌شود و به عنوان یك متغیر جدید و موثر بر دیگر بازار های كشور ثبت می‌شود. در سایر بازار ها نوسانات مورد انتظار است؛ اما افزایش سود بانكی توسط بانك مركزی و تبعیت دیگر بانك ها منجر به افزایش نقدینگی و ایجاد تورم های شدید خواهد شد. البته نظر قطعی نمی‌توان در این زمینه داد زیرا گویا مسئولان حوزه بانكی ناچار به اتخاذ این تصمیم بوده اند. حجم عمده نقدینگی در بانك ها وجود دارد و تفاوت سپرده های دیداری و غیر دیداری با توجه به تغییر ابزارهای بانكداری، تنها چندساعت است. سیاست گذاران بانكی تحت تاثیر فشار های محیطی اقدام به گرفتن چنین تصمیمی كرده اند.

دكتر حسین صمصامی، سرپرست اسبق وزارت اقتصاد در خصوص ضعیف شدن موتور خلع نقدینگی و ایجاد شدن موانع توسط تصمیم بر افزایش نرخ بهره سود بانكی، گفت: تا خردادماه مبلغ سپرده های سرمایه گذاری مدت دار حدود 1953 هزار میلیارد تومان با متوسط سود 15 درصد اعلام شده است و درنتیجه 293 هزار میلیارد تومان سود به دارندگان این سپرده ها داده می‌شود. واریز این مبلغ از سود به حساب كاربران تنها منجر به افزایش نقدینگی می‌شود و عملا افزایش نرخ بهره سود بانكی تاثیر مستقیم بر خلق پول دارد. بازی با نرخ سود بانكی در حال حاضر چیزی جز افزایش نقدینگی به همراه ندارد.
وی افزود: فروش اوراق برای جبران كسری بودجه، خود باعث افزایش نقدینگی می‌شود و بدهی دولت به بانك ها از خرداد 97 تا خرداد ماه 98، حدود 100 هزار میلیارد تومان افزایش داشته است. دولت مكانیزم فروش اوراق را در راستای جلوگیری از خلق پول ایجاد كرده است؛ اما نوع عملكرد اوراق در كشور تنها خلاف جهت حركت می‌كند. دولت بایستی اتكا خود بر اوراق را كاهش می‌داد و تمركز خود را متوجه منابع مالیاتی می‌كرد. زیرا منابع مالیاتی اثر نقدینگی ندارد. با این اتفاق دولت می‌تواند به اصلاح بازارها از جمله سود هنگفت در بازار طلا و سكه و بازار های سفته بازی و دلالی بپردازد. در این صورت وجود نقدینگی مشكلی ایجاد نخواهد كرد بلكه می‌تواند وارد بازار تولید شود.بنابراین دولت باید سیستم مالیاتی خود را اصلاح كند.

دكتر نتاج درانتهای این گفتگو و در راستای جلوگیری از خلق نقدینگی اظهار داشت : در نظام بانكی ایران، اقدامی مبتنی بر كاهش نرخ سود بانكی در دوسال گذشته صورت گرفت و موفقیت آمیز بوده است؛اما با توجه به موج جدید بوجود آمده، نظام بانكی مجبور به افزایش نرخ سود بانكی به دلیل فشار های محیطی شده است. همچنین بنگاه ها كشش پرداخت مالیات بیشتر را ندارند زیرا در حال حاضر سود قابل توجهی ندارند و حتی عده ای زیان كرده اند. درصورت اتكاء دولت بر مالیات، وضعیت بنگاه های تولید وخیم تر خواهد شد.

مخاطبان در محدوده استان تهران از طریق موج اف.ام ردیف 94 مگاهرتز و ای.ام ردیف 1332 كیلوهرتز شنونده ما خواهند بود.
همچنین شنوندگان از سرتاسر كشور هم می توانند شبكه رادیویی تهران را از طریق گیرنده های دیجیتال(ست تاپ باكس) دریافت كنند.

#تهران 360
#تهران360
#تهران_360
#tehran360
#tehran_360
#tehraan360
#tehraan_360

دسترسی سریع
بازار تهران