آلبرت بغزیان استاد دانشگاه و اقتصاددان و محسن زنگنه نماینده مجلس یازدهم در برنامه بازار تهران ، ادعاهای دولت در كاهش سهم نفت در بودجه را بررسی كردند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، آلبرت بغزیان در گفتگو با برنامه بازار تهران درباره اتكاء به درآمدهای نفتی در بودجه گفت: وقتی صحبت از اتكاء درآمدهای نفتی در بودجه می شود یعنی اینكه درآمدهای مالیاتی، عوارض و سایر درآمدهای غیر نفتی دولت، پاسخگوی هزینه های جاری و عمرانی نیست. در حالیكه مشكل ما در جمع آوری مالیات است. بخشی از اقتصاد كشور كه از زیرساخت ها و سرمایه گذاری دولت درآمد بالا كسب می كند، مالیات پرداخت نمی كند و یا اینكه برخی كاملا معاف از پرداخت مالیات هستند كه باید بازنگری شوند و برخی هم نرخ های مالیاتی متناسب با درآمدشان ندارند اگر این مسائل اصلاح شود ، درآمدهای نفتی ما می تواند به عنوان یك ذخیره بین نسلی در اختیار صندوق توسعه ملی یا ذخیره ارزی برای كارهای عمرانی قرار گیرد.
محسن زنگنه نماینده مجلس یازدهم، دیگر مهمان غیرحضوری بازار تهران درباره كاهش اتكاء دولت به درآمدهای نفتی گفت: منظور از كاهش اتكاء به نفت یعنی اینكه سهم درآمدهای حاصل از نفت به ویژه صادرات نفت در بودجه كاهش پیدا كرده است. طی سال های گذشته این كاهش به اجبار بوده است.
وی افزود: در سال گذشته افزایش این سهم را در بودجه داشتیم ولی امسال به دلیل اینكه به واسطه تحریم ها نتوانستیم نفت را بفروشیم این سهم كاهش پیدا كرد. مهم این است كه دولت هنگام تنظیم لایحه بودجه چه سهمی را به درآمدهای نفتی اختصاص می دهد. متاسفانه دولت ها در كاهش سهم نفت در بودجه طی دوره های مختلف موفق نبودند.
نماینده مجلس یازدهم با اشاره به تولید روزانه 4 میلیون و نیم بشكه نفت خام در كشور اظهار داشت: اگر می خواهیم سهم بودجه را از صادرات نفت خام كم كنیم باید طی سال های گذشته ظرفیت پالایشگاه ها و پتروشیمی ها را افزایش می دادیم كه بتوانیم نفت خام را تبدیل به فرآورده كرده و از ارزش افزوده آن استفاده كنیم. متاسفانه این اتفاق نیفتاده و بودجه ما همچنان متكی به نفت است فقط شكل آن عوض شده است.
در ادامه این گفتگو آلبرت بغزیان درباره شیوه های كاهش وابستگی گفت: در مورد این شیوه ها تحقیقات زیادی انجام شده و اگر هر دولتی نخواهد این شیوه ها عملی نمی شوند. دولت ها یك درآمد راحت و سهل الوصول را از دست نمی دهند تا كار سخت تری انجام گیرد.
محسن زنگنه در پاسخ به اظهارات بغزیان اقتصاددان كشورمان گفت: تصویب این قوانین باید در مجلس اتفاق بیفتد. مجلس باید به این موضوع ورود كند كه تا به حال این اتفاق نیفتاده و دولت هم نمی تواند این منبع را كنار بگذارد.
وی با اشاره به طرح گشایش اقتصادی رئیس جمهور اظهار داشت: دولت به ظاهر می گوید سهم نفت در بودجه كاهش پیدا كرده كه البته این كاهش اجباری بوده است. از طرف دیگر دولت طرح فروش اوراق سلف نفتی حدود 500 هزار بشكه و طرح پیش فروش نفت به مردم را تحت طرح گشایش اقتصادی مطرح می كند. از طرف دیگر دولت اوراق مشاركت 125 هزار میلیارد را منتشر می كند پس ظاهرا ما سهم نفت در بودجه را كاهش داده ایم اما عملا این سهم افزایش یافته است.
آلبرت بغزیان با اشاره به عنایت خداوند به ما ایرانیان در ذخایر نفتی گفت: بحث ما درست استفاده كردن از این نعمت خدادای است. یعنی باید هزینه كرد متناسب با بخش های زیرساختی و عمرانی انجام شود. اگر این درآمد راحت به دست می آید نباید هزینه های ما منتهی به افزایش نقدینگی دور از تولید و افزایش پروژه های نیمه تمام و راكد شود.
مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكه های اجتماعی با شناسه Tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقه مندان می توانند برنامه های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.
*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.