بازار تهران شنبه تا چهارشنبه از ساعت 11:00 به مدت 35 دقیقه

رادیو تهران

بازار تهران

بانك مركزی و وزارت صمت؛ مقصران اصلی گرانی مرغ+فایل صوتی

محمدعلی كمالی رئیس اتحادیه مرغداران گوشتی و برومند چهارآیین رئیس هیات مدیره شركت مادر تخصصی توسعه صنعت طیور كشور در گفتگو با برنامه بازار تهران دلایل افزایش بی منطق مرغ در روزهای اخیر را بررسی كردند.

1399/09/06
|
17:54
|

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، دكتر محمد علی كمالی در گفتگو با برنامه بازار تهران درباره افزایش قیمت مرغ در دروزهای اخیر گفت: طی چند ماه گذشته اتفاقاتی افتاد كه منجر به افزایش قیمت مرغ در روزهای اخیر گردید. اول آنكه میزان تولید جوجه یك روزه از 110 میلیون به 87 میلیون كاهش پیدا كرد. مسئله دوم این است كه ما از ابتدای سال تا به امروز مرتب با عدم تامین نهاده مواجه بوده ایم.
وی با تكذیب اظهارات گمرك مبنی بر تامین نهاده های دامی گفت: تا یك ماه پیش فقط كنجاله سویا را دریافت می كردیم كه با كسری 57 درصدی روبرو بود . با اینكه در تامین ذرت وضعیت بهتری داشتیم ولی به هر حال چون توزیع خوبی نداشت با قیمت دولتی به دست بسیاری از مرغداران نرسید و آنها مجبور شدند سویا و ذرت را از بازار آزاد تهیه كنند.
كمالی با اشاره به تفاوت فاحش قیمت بین نهاده های دامی در بازار آزاد نسبت به قیمت دولتی گفت: قیمت هر كیلو سویای دولتی 2700 تومان است در حالیكه مرغداران این سویا را بین 13 تا 17 هزار تومان خرید كرده اند و ذرتی را كه با نرخ 1500 تا 1800 به دست مرغدار می رسید به قیمت 4 تا 4500 تومان خریداری شد.
رئیس اتحادیه مرغداران گوشتی با اشاره به سه نهاد بانك مركزی، وزارتخانه های صمت و جهاد كشاورزی به عنوان مسئولان تامین نهاده های دامی افزود: مسئول تامین و تخصیص ارز، بانك مركزی است و در تامین نهاده ها هم تا حدود یك ماه پیش وزارت صمت مسئول بود و در حال حاضر وزارت جهاد كشاورزی عهده دار این مسئولیت است.
وی درباره سامانه بازارگاه وزارت جهاد اظهار داشت: وزارت جهاد كشاورزی سامانه "بازارگاه" را ایجاد كرده است كه بر اساس اطلاعات آن، نهاده ها بین تولیدكنندگان توزیع شود ولی به اذعان وزارت جهاد كشاورزی هنوز نهاده ها به قدری نیست كه بتوانند بر اساس داده های سامانه، نهاده ها را توزیع كنند. ضمن اینكه به نظر می رسد این سامانه شفافیت لازم را ندارد و مشخص نیست سهم تولیدكنندگان مرغ تخمگذار و مادر و گوشت قرمز و... چقدر است. در عین حال كار با این سامانه برای مرغداران به دلیل سن، حضور در روستاها، نا همخوانی سیستم ها و...سخت است.

در ادامه گفتگوی برنامه بازار تهران دكتر برومند چهارآیین رئیس هیات مدیره شركت مادر تخصصی توسعه صنعت طیور كشوربا تایید اظهارات دكتر كمالی گفت: هیچ كدام از تولیدكنندگان به ویژه مرغداران كه بیشترین مصرف كنجاله سویا وذرت را دارند نتوانستند بیشتر از 35 درصد سویا و 50 درصد ذرت با قیمت دولتی را تامین كنند. بقیه كنجاله سویا با قیمت بیش از 16 هزار تومان و ذرت با قیمت بالای 4 هزار تومان تهیه شده است. بنابراین قیمت تمام شده هر كیلو مرغ زنده برای مرغداران حداقل20 هزار تومان است. این به معنی آن است كه هر كیلو لاشه با احتساب تمامی هزینه ها باید حدود 30 هزار تومان باشد. اما ما با كمبود شدید عرضه مرغ روبرو هستیم كه قیمت آن را به 35 هزار تومان رسانده است
وی افزود: چهارعامل باعث كمبود عرضه شده است: اول كمبود دان، دوم عدم جوجه ریزی مرغداران در اثر كمبود دان، سوم ترس مرغداران از برخوردهای تعزیراتی و جریمه به واسطه قیمت دستوری غیر كارشناسی سازمان حمایت و چهارم اینكه مرغ مادری ها این هفته اصلا تخم مرغ را داخل دستگاه نخواباندند چون قیمت بالای تخم مرغ و سود آن و از طرفی قیمت پایین تر جوجه یك روزه باعث شد تا آنها رغبتی به خواباندن تخم مرغ نداشته باشند.
چهارآیین با اشاره به اینكه هیچ اشكالی به مرغداران وارد نیست گفت: زمانیكه تخم مرغ از جوجه یك روزه گرانتر است و مرغدار هم در شرایطی است كه هشت ماه ضرر داده است باید چه كاری انجام دهد؟

كمالی رئیس اتحادیه مرغداران گوشتی با اشاره به اینكه تولید مرغ یك زنجیره است اظهارات دكتر چهارآیین را تایید كرده و گفت: به دلیل گرانتر بودن تخم مرغ نسبت به جوجه یك روزه، تخم مرغ در دستگاه گذاره نشد و لذا میزان تولید جوجه كاهش پیدا كرد و از طرفی دیگر به واسطه كمبود نهاده ها سن كشتار مرغ را از پنجاه روز به چها روز كاهش پیداكرد.
وی افزود: ما هم از مردم و شرمنده آنها هستیم. وقتی قیمت مرغ به این اندازه افزایش یابد تقاضا همكاهش می یابد و این به ضرر تولیدكنندگان است. ما تعیین كننده قیمت نیستیم. حدود 23 هزار مرغدار در كشور وجود دارد كه نهایتا تا 15 هزار مرغ تولید می كنند و تعیین كننده قیمت بازار نیستند آنچه مهم است نسبت عرضه به تقاضا به واسطه حضور كشتارگاه ها و خریداران عمده است. بنابراین مرغدار در جریانی قرار می گیرد كه در اختیار او نیست.
وی تاكید كرد: تا سال گذشته بسیاری از تولیدكنندگان نهاده، واكسن ، دارو ، ریزمغذی و ماد ضد عفونی را با قیمت دولتی تهیه می كردند ولی طی سال جاری این اقلام از بازار آزاد تهیه شده است و آنجه را هم كه دولت ادعا كرده است بیشتر از 50 درصد ذرت و 35 درصد سویا نبوده است.

چهارآیین در انتهای این گفتگو با اشاره به جفای ناحق، در حق مصرف كنندگان گفت: تولیدكنندگان هم با این شرایط اصلا موافق نیستند. من معتقدم بانك مركزی به دلیل عدم انتقال ارز و وزارت صمت به دلیل تعلل در تخصیص ارز مقصران اصلی افزایش شدید مرغ در بازار هستند.

مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكه های اجتماعی با شناسه Tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقه مندان می توانند برنامه های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.

*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.

دسترسی سریع
بازار تهران