بازار تهران شنبه تا چهارشنبه از ساعت 11:00 به مدت 35 دقیقه

رادیو تهران

بازار تهران

بهره 18 درصدی وام بانك‌ها چگونه تبدیل به 25 درصد می‌شود؟+فایل صوتی

یاسر مرادی كارشناس امور بانكی در گفتگو با برنامه بازار تهران درباره وام های با بهره بانكی 18 درصد و محاسبه بهره نهایی 25 درصدی آنها توضیحاتی را ارائه داد.

1400/05/22
|
08:06
|

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، یاسر مرادی وكیل دادگستری و كارشناس امور بانكی در گفتگو با برنامه بازار تهران درباره توجیه اقتصادی وام برای بانك ها و مشتریان گفت: آنچه در لسان عمومی به كلمه وام اطلاق می شود با بار حقوقی و در اصطلاح بانكداری "تسهیلات " نامیده می شود. اینكه وام با تسهیلات چه فرقی دارد ابتدای یك اختلاف استراتژیك مهم است. اگر بانكی پولی برای دریافت سود بدهد همان وام است كه در تمام دنیا هم مرسوم است.اما ما اعتقاد داریم پولی كه بانك می‌دهد باید موجب گردش چرخه اقتصاد شود. اگر برای طرفین سود ایجاد شود این پول؛ تسهیلات نامیده می شود. آنچه در دنیا مرسوم است ارائه وام و دریافت سود توسط بانك ها است. اما ما باید ببینیم پولی كه داده می شود چه تاثیری بر اقتصاد ما دارد.

وی خاطرنشان كرد: كماكان منابعی كه بانك‌های كشور در اختیار مشتریان می‌گذارند بسیار ارزان قیمت است به همین دلیل همه خواهان دریافت وام و تسهیلات هستند. چون با توجه به نرخ تورم می‌تواند عایدی بیشتری را نصیب خود كند. در كشور ما دریافت تسهیلات نوعی رانت محسوب می‌شود.

مرادی در پاسخ به این پرسش كه در كشور ما وام ارائه می شود یا تسهیلات؟ گفت: درست این است كه بگوییم باید تسهیلات داده شود ولی چون برای مشتری و كارمند بانك خیلی این موضوع اهمیت ندارد آنچه در عمل اتفاق افتاده این است كه این پول به وام تبدیل شده است. باید برای دریافت این پول به شرایط و دلیل دریافت آن توجه كرد.یعنی كارمند بانك باید از دریافت كننده بپرسد چه شرایطی دارد تا او را راهنمایی كند. مشتری باید بداند؛ بهتر است چگونه تسهیلاتی با چقدر سود دریافت كند. بهتر است برای خرید خانه و یا ازدواج و ... بدانیم سود واقعی وام و ما به التفاوت پرداخت نقدی و اقساط چقدر است و چه تاثیری در اقتصاد دارد. برخی تسهیلات صادرات و واردات یا كارگاه تولیدی می‌گیرند و اما مقدار كمی از این مبلغ را صرف كارگاه تولیدی می‌كنند و با بقیه آن سكه و مسكن و ارز می خرند كه این پول وارد افزایش چرخه نقدینگی می شود و اول از همه به خود شخص پس از آن به اقتصاد كشور آسیب می زند. پول دریافتی باید به مورد مصرف تسهیلات برسد.

وی افزود: متاسفانه قوانین ما نقص دارند و فقط در صورتیكه بانك تسهیلات مشاركت مدنی و مضاربه داده باشد مكلف است بر مصرف تسهیلات نظارت كند ولی سایر تسهیلات با پیش فاكتور و كارت اعتباری دریافت می‌شود و معمولا برای موارد دیگری غیر از دلیل اصلی وام كاربرد دارد. سیستم بانكی ما معیوب است در این حالت مشتریان از تسهیلات بانكی راضی نیستند و بانك ها هم ورشكسته شده اند.

بانك‌ها اجازه ندارند بیش از مصوبه شورای پول و اعتبارسود دریافت كنند و مورد تایید قوه قضاییه هم قرار گرفته است. بانك ها ادعا دارند منابعی كه در اختیار بانك ها است حداقل 25 درصد هزینه دارد و با احتساب كارمزد، این مقدار به 30 درصد می رسد و برای دور زدن این قانون مشتری را مكلف می‌كنند و بخشی معادل مبلغ تسهیلات را در بانك نگه می دارند كه این هم بر اساس قوانین بانك مركزی ممنوع است و بانك باید ما به ازاء آن به مشتری سود پرداخت كند. هدف بانك این است كه نرخ موثر تسهیلات بیشتر شود. آنها برای نگه داشتن این مبلغ در حساب مشتری، ضمانت نامه بانكی از همان بانك و با تودیع كل این مبلغ در حساب دریافت می كنند كه این مورد باعث می‌شود نرخ موثر تسهیلات بیشتر شود. در نهایت نرخ بهره وام برای مشتری به حدود 25 درصد می رسد.

وی با تاكید بر اینكه كارت‌های اعتباری مبتنی بر عقد مرابحه هستند گفت: در فروش اقساطی با وام باید كالا خرید ولی مبلغ كارت‌های اعتباری می‌تواند برای موارد دیگری استفاده شود به هر ترتیب تسهیلات ارزان برای ایجاد اشتغال كاربرد دارد اما اینكه از آن تسهیلات برای خرید ارز و سكه و ساختمان و ...استفاده شود دود آن در نهایت به چشم خود مشتری و كشور می رود. با اینكار نقدینگی و تورم افزایش می‌یابد و از طرفی نرخ ارز و سكه هم افزایش می‌یابد. مردم و بانك ها یادگرفته اند چگونه قوانین مالی را دور بزنند.

مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكه‌های اجتماعی با شناسه tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقه‌مندان می توانند برنامه های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.

*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.


دسترسی سریع
بازار تهران