بازار تهران شنبه تا چهارشنبه از ساعت 11:00 به مدت 35 دقیقه

رادیو تهران

بازار تهران

مشكلات مسكن در كوتاه‌مدت حل نمی‌شود/ ساخت یك میلیون واحد مسكونی در سال فرض محال است +فایل صوتی

ستاریان كارشناس بازار مسكن با تأكید بر اینكه مشكلات بازار مسكن در كوتاه مدت رفع نمی‌شود گفت: دولت جدید باید برنامه میان مدت و بلند مدت در حوزه مسكن تدوین كند.

1400/05/31
|
10:56
|

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، بیت الله ستاریان كارشناس بازار مسكن در گفتگو با بازار تهران رادیو تهران در خصوص مهمترین چالش‌های دولت سیزدهم در حوزه مسكن گفت: دولت‌های ما چه در گذشته و شاید دولت جدید به شدت در خصوص مسكن روش‌های اشتباهی را در پیش گرفته‌اند و مسكن را یك مقوله فنی و مهندسی می‌دانند در حالی كه مسكن یك مقوله اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی است. در واقع صنعت ساختمان نیمی از اقتصاد ما را در اختیار دارد و این نیمی از اقتصاد كشور در بدنه دولت هیچ جایگاهی ندارد مگر در یك معاونت در یك وزارتخانه. سهمی كه باید مسكن در بخش دولت داشته باشد بسیار كم است و بخش‌های اقتصادی صنعتی و بازرگانی دولت جایگاهی برای رصد این مقوله اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی ندارد.

بیش از نیم قرن است كه در مقوله مسكن مشكل داریم
ستاریان گفت: فضاحت و مشكل مسكن در كشور خیلی بالا و در حد سه برابر مقدار بین المللی است . در شهرها هزینه مسكن بالای 80درصد سبد خانوار را به خود اختصاص داده است و مقوله‌ای نیست كه بگوییم در چند سال اخیر با آن درگیر هستیم بیش از نیم قرن است كه با این مسأله درگیر هستیم و نمی‌توانیم بگوییم كه فقط 5 درصد جامعه درخصوص مسكن مشكل دارند بیش از نیمی از جامعه ما مشكل مسكن دارند. از5-6سال قبل از انقلاب مشكل مسكن شروع شده و تا كنون ادامه دارد. به تورم هم نگاه كنیم نسبت به تورم در سایر حوزه ها پیشتاز است.

متأسفانه مسكن در كشور ما جایگاه ویژه‌ای ندارد
این كارشناس مسكن اظهار داشت: مشكل مسكن این است كه شناخته نمی‌شود و در حد یك صورت مساله كوچك دیده می‌شود و جایگاه خاصی هم تاكنون برای آن تعریف نشده و وزارتخانه كوچكی هم كه برای آن وجود داشت آن هم ادغام شد. در حالی كه باید بخش‌های دیگری در وزارتخانه‌های اقتصاد و دارایی، وزارت صمت و بانك مركزی برای مطالعه و برنامه ریزی در خصوص مسكن در نظر گرفته می‌شد.

باید نیمی از دولت به نیمی از اقتصاد كشور كه مسكن است اختصاص داده شود
وی در پاسخ به این كه شما پیشنهاد می‌دهید وزارت راه و شهرسازی تفكیك شوند؟گفت: این یكی از ساده ترین و كمترین كاری است كه می‌توان برای بخش مسكن درنظر گرفت مشكل مسكن این است كه در كل دولت جایگاهی برای مطالعه، رصد و برنامه ریزی وجود ندارد. باید نیمی از دولت به نیمی از اقتصاد كشور كه مسكن است اختصاص داده شود در تمام دولت این اتفاق افتاده است و همه فكر می‌كنند مشكل مسكن را می‌توان با چند طرح كوچك مثل مسكن ویژه، مسكن مهر و مسكن ملی حل كرد، خیر اینطور نیست مسكن ریشه در اقتصاد كلان ما دارد.

برای یك میلیون واحد مسكونی باید فضاهای خدماتی ساخته شود
ستاریان افزود: تمام دولت‌ها نه در ایران در كل جهان، بیش از 40 تا 50هزار واحد نمی‌توانند تولید كنند، اینكه می‌گوییم یك میلیون مسكن در سال فقط در كلام نیست رقمی مثل یك میلیون واحد مسكونی نیازمند ابزارهای مالی وسیعی است كه بتواند یك میلیون واحد مسكونی در كشور تولید شود. برای این یك میلیون واحد مسكونی باید تمام فضاهای خدماتی هم ایجاد كنیم.

با شرایط اقتصادی فعلی، ساخت یك میلیون واحد مسكونی در سال فرض محال است
این كارشناس بازار مسكن در پاسخ به این پرسش كه اگر این یك میلیون واحد مسكونی در سال اتفاق بیفتد آیا مشكل مسكن حل خواهد شد؟ اظهار داشت: اگر ما چنین فرض محالی را با این ساختار اقتصادی انجام دهیم می‌توانیم بگوییم بله. سهم هزینه مسكن در سبد خانوار حدود 20درصد خواهد بود.

نمی‌توان مسكنی ساخت كه مراكز خدماتی،فرهنگی و بهداشتی نداشته باشد
وی در پاسخ به این پرسش كه مجلس می‌گوید بودجه ساخت سالیانه یك میلیون واحد مسكونی برای دولت درنظر گفته شده است شما چه دیدگاهی درخصوص اظهار نظر مجلس دارید؟ گفت: برای یك میلیون واحد مسكونی خالص باید 100میلیون متر مربع تولید داشته باشیم و هر متر مربع یك متر مربع فضاهای خدماتی و آموزشی می‌خواهد كه می‌شود200میلیون متر مربع، ما می‌گوییم برای هر متر مربع معادل آن زیرساخت هایی مثل آب، برق و گاز می‌خواهیم یعنی ما هزینه 400میلیون متر مربع را باید در نظر بگیربم تا بتوانیم 100میلیون متر مربع مسكن خالص تولید كنیم.
حال شما این مقدار را ضربدر 10میلیون بكنید نتیجه را در نظر بگیرید معادل 4هزار هزار میلیارد تومان می‌شود كه كل نقدینگی كشور این نیست چطور می‌توان گفت در بودجه دیده شده وقتی محاسبه می‌كنند بخش كوچكی از این مساله را می‌بینند. شما نمی توانید مسكنی بسازید كه مراكز خدماتی، بهداشتی و فرهنگی نداشته باشد برق و گاز و آب نداشته باشد. 95 درصد بخش مسكن در دست بخش خصوصی است .

نیمی از نقدینگی كشور در حوزه مسكن است
ستاریان در پاسخ به این پرسش كه اذعان می‌كنند كه زمین داریم و قیمت زمین از هزینه كلی حذف می‌شود و منبع دیگری چون آورده مردم و تسهیلات بانكی هم وجود دارد كه می‌تواند به اجرای این پروژه كمك كند آیا باز هم اجرای آن دچار مشكل می‌شود: گفت: همه این‌هایی كه می‌فرمایید را جمع ببندیم می‌شود 800هزار میلیارد تومان. نمی‌شود 4هزار هزار میلیارد تومان. صنعت ساختمان نیمی از اقتصاد كشور ما است و نیمی از نقدینگی ما در این حوزه است و 67 تا 70درصد مردم در این حوزه مشغول به فعالیت هستند و این نگاه فقط نگاه مهندسی نیست كه بگوییم زمین داریم و آجر داریم پس می‌توانیم مسكن بسازیم.

مشكلات حوزه مسكن در كوتاه مدت رفع نمی‌شود
این كارشناس بازار مسكن در پاسخ به این پرسش كه اگر شما مسئولیت مسكن كشور ار به عهده داشتید در كوتاه مدت چه اقداماتی انجام می‌دادید؟ گفت: اصلا برنامه كوتاه مدت نمی‌توان برای مسكن داشت برای مسكن ایران باید یك برنامه 10ساله میان مدت و 20ساله بلند مدت نوشته شود كاری كه دولت‌های قبلی باید انجام می‌دادند كه متأسفانه انجام ندادند.
آقای رئیسی بزرگترین خدمتی كه می‌تواند به بخش مسكن داشته باشند این است كه برنامه میان مدت و بلند مدت در بخش مسكن تدوین كند در كوتاه مدت نمی‌توان وعده داد.

مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكه‌های اجتماعی با شناسه tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقه‌مندان می توانند برنامه های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.

*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.

دسترسی سریع
بازار تهران