رهگشای كارشناس اقتصادی گفت: دلالی باعث تورم میشود و این انتظار كه ما پولمان را به بازارهایی ببریم كه نیاز مردم است و از دلالی در این بازارها كسب سود كنیم؛ انتظار قابل قبولی نیست.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، میرهادی رهگشای كارشناس اقتصادی در گفتگو با بازار تهران رادیو تهران، در پاسخ به این پرسش كه چگونه میتوان پیشرانهای اقتصاد كشور را به حركت درآورد و همزمان از ایجاد تورم جلوگیری كرد؟ گفت: دولت باید چند صنعت مشخص را انتخاب كند به طورمثال میتوان اینطور برداشت كرد كه بخش مسكن هم اكنون به عنوان یك بخش اصلی انتخاب شده و قرار است سرمایههای زیادی به این سمت سوق پیدا كند كه این اقدام میتواند در سایر صنایعی كه با این صنعت ارتباط دارند به شكل جدی رونق ایجاد كند.
وی افزود: اگر بخواهیم جلوی تورم احتمالی در این حوزه را بگیریم باید دید فرابخشی داشته باشیم و نمیتوانیم از وزارت مسكن انتظار داشته باشیم. وقتی مسكن رونق پیدا كرد تبعات تورمی آن را نیز كنترل كند. بخشی از اقداماتی كه باید در جلوگیری از تورم رخ دهد به عهده بانك مركزی و وزارت اقتصاد است.
رهگشای در ادامه افزود: در كشور ما نرخ ارز روی قیمت كالاها اثر میگذارد و در ذهن مردم این شكل گرفته اگر نرخ ارز با تغییر زیاد در زمان كوتاهی همراه شود بقیه كالاها حتماً از این تغییر تبعیت میكنند. بنابراین دولت باید برای كنترل نرخ ارز سیاستهای درستی اتخاذ كند.
وی اظهار داشت: متاسفانه عمده منابعی كه نظام بانكی كشورمان هر ساله خلق میكند تا به اقتصاد تزریق كند به بخشهای نامولد تزریق میشود كه هم ترازنامه را دچار مشكل كرده و همچنین بخشهای مولدی مثل مسكن را از دسترسی به منابع مالی محروم كرده است. باید تدابیری اندیشیده شود تا منابع خلق پول بانكها به بخش تولید تزریق شود.
این كارشناس اقتصادی در ادامه افزود: همچنین نظام مالیاتی باید با رصد سیستمی جریان پول كاری كند بخشهای غیر مولد جذاب نباشند و كسانی كه از دلالیها سود كلان كسب میكنند و مالیاتی پرداخت نمیكنند مشمول مالیات شوند تا به جای این دلالیها بخشهای مولد كه ایجاد اشتغال میكنند رونق پیدا كند. این سه سیاستی كه گفتم اگر در كنار توجه ویژه به پیشرانها مورد توجه قرار بگیرد میتواند تبعات تورمی را كاهش دهد و در مقابل اثرات رونقی كه بر اقتصاد دارند را تقویت كند.
وی در پاسخ به این پرسش كه آیا ما در این مسیر حركت میكنیم؟ گفت: در حال حاظر به طور دقیق برنامههای وزرای دولت جدید مشخص نیست و نمیتوانیم بگوییم دولت سیزدهم در این مسیر قرار گرفته است.
رهگشای كارشناس اقتصادی تصریح كرد: اگر مردم به دنبال حفظ ارزش پول ملی باشند كه انتظار معقولی است میتوان از طریق كاهش تورم این انتظار را محقق كرد اما عده كمی دنبال خرید و فروش در بازار ارز، سكه و خودرو هستند تا كسب سود كنند كه این مشكل نیز با سیاستهای مالیاتی و بانكی قابل كنترل است. همین دلالیها است كه باعث تورم میشود و این انتظار كه ما پولمان را به بازارهایی ببریم كه نیاز مردم است و از دلالی در این بازارها كسب سود كنیم؛ انتظار قابل قبولی نیست. ابزار رفع این مشكلها این نیست كه در این بازار ورود مستقیم داشته باشیم و قیمتگذاری كنیم بلكه كنترل نرخ ارز و كنترل سیستمی گردش حسابهای كسانی كه از دلالی سود بالایی میبرند میتواند راه حلی برای رفع این مشكل باشد.
وی در پایان اظهار داشت: تا زمانی كه بازارهای موازی تولید، جذابیت دارد به بازارهای مولد توجهی نمیشود و سوددهی نخواهد داشت.
مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكههای اجتماعی با شناسه tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقهمندان می توانند برنامه های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.
*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.