بازار تهران شنبه تا چهارشنبه از ساعت 11:00 به مدت 35 دقیقه

رادیو تهران

بازار تهران

شركت‌های بین المللی به دنبال سرمایه گذاری در حوزه نفت و گاز كشورمان هستند+فایل صوتی



نرسی قربان تحلیلگر بازار نفت و گاز گفت: به اعتقاد من بسیاری از شركت‌های بین‌المللی حاضر هستند در زمینه نفت و گاز سرمایه‌گذاری‌های كلانی در كشورمان داشته باشند. دولت پول و تكنولوژی روز دنیا در این حوزه را ندارد.

1400/09/16
|
15:01
|

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، نرسی قربان تحلیلگر بازار نفت و گاز در گفتگو با بازار تهران رادیو در خصوص عواملی كه در توسعه میادین نفت و گاز در كشور تاثیرگذار است، گفت: میزان سرمایه، بهره‌مندی از تكنولوژی بهینه و به‌روز و قراردادهای بُرد بِرد با شركت‌های داخلی و بین‌المللی در توسعه میادین نفت و گاز كشور تاثیرگذار خواهد بود.

وی در پاسخ به این پرسش كه با توجه به اینكه ایران دومین منبع گازی جهان را دارد چرا در این حوزه عملكرد مثبتی ندارد؟ تصریح كرد: به این دلیل است كه ما در 50 سال گذشته به دنبال این بودیم تا سوخت كشور را به گاز تبدیل كنیم و هم اكنون 75 درصد سبد انرژی ایران به گاز اختصاص دارد. گاز جایگزین نفت سفید در مصارف خانگی، نفت كوره در صنایع، سوخت دیزل در تولید برق شده است.

این تحلیلگر بازار نفت و گاز در ادامه تصریح كرد: تغییر سوخت قالب كشور به گاز باعث شده كه نتوانیم در فصل زمستان صادرات گاز داشته باشیم همچنین تحریم و عدم سرمایه‌گذاری در بخش تولید نیز از دیگر عوامل موثر در كاهش پیشرفت ما در این حوزه بوده است.

وی تاكید كرد: با ذخایر بزرگی كه در اختیار داریم می‌توانستیم دو برابر ظرفیت فعلی گاز تولید كنیم ولی به دلیل مسائلی چون جنگ و تحریم نتوانستیم منابع نفت و گاز كشورمان را توسعه بدهیم.

نرسی قربان در پاسخ به این پرسش كه چه اقداماتی می‌توانستیم در خصوص صادرات گاز داشته باشیم؟ گفت: صادرات گاز به دو صورت انجام می‌شود و همانند صادرات نفت نیست كه بلافاصله با كشتی صادر شود. صادرات گاز یا باید از طریق انتقال خطوط لوله باشد یا از طریق مایع كردن گاز و انتقال با كشتی‌های مخصوص ال ان جی انجام شود. در 25 سال گذشته چندین قرارداد با شركت‌های بزرگ بین‌المللی برای صادرات گاز مایع بسته شد ولی به دلیل مشكلات تحریم و عدم قرارداد بُرد بُرد با این كشورها، نتوانستیم در این قراردادها و صادرات گاز مایع موفق شویم درصورتی‌كه قطر كه از منابع مشترك با ما بهره‌برداری می‌كند شاید هم اكنون بزرگترین صادركننده گاز مایع در دنیا باشد.

وی افزود: دومین روش صادرات نفت از طریق خط لوله انتقال گاز است كه ایران ازلحاظ جغرافیایی در منطقه‌ای قرارگرفته است كه می‌تواند در این حوزه عملكرد مثبتی داشته باشد. اما بازهم خط لوله گاز ایران به هند موفق نشد همچنین خط لوله گاز ایران به اروپا كه 10 سال پیش از انقلاب راجع به آن صحبت می‌شد هم موفق نشد. خط لوله گاز به امارات نیز گرفتار مشكلات كرسنت شد و همچنین خط لوله گاز تركیه هم كه موفق بود نتوانستیم آن را گسترش بدهیم. درنتیجه ما ازلحاظ مسائل بین‌المللی و تعامل با دنیای خارج نتوانستیم كاری ایجاد كنیم كه یك بازی بُرد بُرد را برای صادرات گاز كشورمان ایجاد كنیم.

این تحلیلگر بازار نفت و گاز در پاسخ به این پرسش كه بسیاری عنوان می‌كنند اگر در حوزه تولید و صادرات گاز سرمایه‌گذاری درستی انجام ندهیم در سال‌های آینده خودمان واردكننده گاز خواهیم بود درست است یا خیر؟ گفت: خیر با یك سرمایه‌گذار محدود هم می‌توانیم واردكننده گاز نباشیم. ولی مساله مهم این است كه ما 750 میلیون مترمكعب در روز گاز تولید می‌كنیم اگر این مقدار دو برابر و 1.5 میلیارد مترمكعب شود در سال معادل 540 میلیارد مترمكعب تولید خواهیم داشت درحالی‌كه هم‌اكنون 250 میلیارد مترمكعب در سال مصرف گازداریم. حال اگر منابع خودمان را در نظر بگیریم حتی با دو برابر كردن تولیدمان 60 سال دیگر گازداریم چه كسی می‌تواند بگوید 30 سال بعد نیازی به این گاز وجود خواهد داشت یا خیر؟ ما باید سعی كنیم به بهترین نحو تولیدمان را بیشتر كنیم تا برای مصرف داخل و صادرات از آن استفاده نماییم تا نسل جوان ما در آینده با پول حاصل از صادرات، جایگزین گاز را پیدا كند وگرنه ممكن است نیمی از گاز ما در زمین بدون مصرف باقی بماند.

وی در پاسخ به این پرسش كه شما به‌عنوان كارشناس حوزه نفت و گاز چه پیشنهادی برای پویایی این حوزه ارائه می‌دهید؟ تصریح كرد: مهمترین مساله جذب سرمایه در این حوزه است به اعتقاد من بسیاری از شركت‌های بین‌المللی شرقی و غربی حاضر هستند در زمینه نفت و گاز سرمایه‌گذاری‌های كلانی در كشورمان داشته باشند. دولت نه پول این كار را دارد و نه می‌تواند این كار را بكند شركت‌ها بین‌المللی پول‌ و بهترین فنّاوری های دنیا را دارند. البته تاكید می‌كنم كه لازمه این سرمایه‌گذاری عقد قرارداد بر پایه بُرد بُرد باشد تا هم ایران و هم سرمایه‌گذارهای بین‌المللی از این همكاری سود ببرند.

مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكه‌های اجتماعی با شناسه tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقه‌مندان می توانند برنامه های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.

*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.






دسترسی سریع
بازار تهران