رئیس اتحادیه صادركنندگان زعفران گفت: به دلیل تحریم ها نمیتوانیم زعفران كشورمان را به بزرگترین كشورهای مصرف كننده زعفران صادر كنیم، در این شرایط زعفران ایرانی، توسط تجار دیگر كشورها صادر میشود.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، غلامرضا میری رئیس اتحادیه صادركنندگان زعفران در خصوص خبر منتشرشده مبنی بر اینكه سهم ایران از بازار 8 میلیارد دلاری زعفران، كمتر از 200 میلیون دلار است و دلایل این مساله گفت: این رقمی كه اعلامشده است بهصورت مستقیم نیست و با حجم زعفران استفاده شده در صنایع تبدیلی ازجمله لوازم آرایشی و بهداشتی محاسبه میشود.
اگر قرار بر این است به این شیوه محاسبه شود در ایران نیز رقم قابلتوجهی برای كیك، چای، شیرینی،نبات، پسته و شیرینی زعفرانی استفاده میكنیم كه باید اینها هم در كشورمان لحاظ شود.
وی در ادامه درخصوص اخبار منتشر شده درباره تقلبی بودن زعفرانهای صادراتی گفت: این اخبار صحت ندارد و مربوط به زعفران تولیدشده در كشورمان نیست. این خبر صادركنندگان ما را زیر سوال میبرد.
میری اظهار داشت: طبق قراردادی كه با كشورهای مقصد صادرات زعفران داریم پس از تحویل زعفران ،آنها محصول را آنالیز میكنند و پس از تایید، پول زعفران را برای ما واریز میكنند.
با توجه به مشكلات صادراتی كه داریم هیچ صادركنندهای نمیتواند در چنین شرایطی محصولات تقلبی صادر كند زیرا در صورت تقلبی بودن زعفران را به صادركننده تحویل نمیدهند و در همان كشور مقصد معدوم میشود.
این مقام مسئول تصریح كرد: طبق استاندارد 259.1 ایران حداكثر واحد كروسین یا همان واحد رنگی زعفران بین200تا 300 است و زعفرانی كه هماكنون به كشورهای اروپایی و آمریكایی صادر میشود با كروسین 280 تا 290 است.
رئیس اتحادیه صادركنندگان زعفران در ادامه گفت: طبق استاندارد 36.32 كشورهای اروپایی واحد كروسین زعفران 190 است دراینبین كشورهایی هستند كه زعفران را از ما میخرند و بر اساس واحد كروسین كشورهای اروپایی كه 190 كیفیت زعفران را كاهش میدهند و به آنها میفروشند و از این طریق سود هنگفتی نصیبشان میشود.
وی در خصوص بستهبندی محصولات صادراتی گفت: برای بستهبندی زعفران 5 طرح داریم حتی بستهبندیهای ما بهتر از بستهبندیهای كشورهای اروپایی است. بههیچوجه مشكلی در بستهبندی زعفران نداریم.
میری با اشاره به اینكه سهم ایران از تولید جهانی زعفران 92 درصد است ولی به دلیل تحریم نمیتوانیم صادرات این محصول را مدیریت كنیم، گفت: بهعنوانمثال برای دور زدن تحریمها مجبوریم زعفران صادراتی به كشوری همچون آمریكا را ابتدا به كشورهای دیگر صادر كنیم و از آن كشور به آمریكا صادر كنیم. بازگشت پول حاصل از این صادرات نیز به همین شیوه است.
این مقام مسئول تاكید كرد: متاسفانه نمیتوانیم زعفران را بهصورت مستقیم به بزرگترین كشورهای مصرفكننده زعفران ازجمله عربستان، چین، آمریكا و هندوستان صادر كنیم همین مساله باعث میشود كه زعفران كشورمان توسط تجار دیگر كشورها صادر شود.
وی در ادامه اظهارداشت: كشور اسپانیا در ابتدای سال زعفران ایران را میخرد و دپو میكند و به كشورهای مصرفكننده زعفران اعلام میكند كه زعفران را در بازه زمانی یكساله و به قیمت ثابت میفروشد. آیا در كشور ما چنین شرایطی حاكم است؟ خیر متاسفانه اینطور نیست. ما برای یك هفته هم نمیتوانیم قیمت ثابتی داشته باشیم و قیمت این محصول در كشورمان تنها 48 ساعت اعتبار دارد.
رئیس اتحادیه صادركنندگان زعفران افزود: مشكل بعدی در بحث صادرات برگشت ارز حاصل از صادرات است كه این ارز باید توسط صادركنندگان به سامانه نیما داده شود و در این شیوه هر دلار بین 4 تا 6 هزار تومان ارزانتر از بازار به فروش میرسد و این شیوه به ضرر صادر كنندگان است همین مساله باعث شده مسیر قاچاق زعفران رواج پیدا كند. این موارد را بارها تكرار كردیم ولی هیچ تصمیمی برای رفع این مشكلات در حوزه صادرات اتخاذ نشده است.
این مقام مسئول در خصوص ماجرای 46 تن زعفران تعاون روستایی كه توسط یك فعال بازار زعفران خریداریشده است، گفت: این زعفران در ابتدای سال 98 و 99 باهدف حمایت از كشاورز و تنظیم بازار خریداری و در انبار نگهداری میشد.
وی در ادامه گفت: زمانی كه اتحادیه صادركنندگان و واحدهای بستهبندی قصد داشتند این زعفران را خریداری كنند مقامات مسئول عنوان كردند این زعفران باید با تعهد صادراتی خریداری شود، چون اگر این زعفران در بازار داخل عرضه شود قیمت زعفران كاهش پیدا میكند و به كشاورز صدمه وارد میشود.
ولی به یكباره این تعهد صادراتی حذف میشود و 46 تن زعفران به یك نفر و با شرایط 5 درصد نقد و مابقی مبلغ پرداخت یك سال فروخته میشود. مشكل این است كه تعهد صادراتی یكباره و بدون اطلاع حذف میشود.
پس از اعتراض ما به مسئولان درباره حذف یكباره تعهد صادراتی در خرید 46 تن زعفران، مسئولان جهاد كشاورزی اعلام میكنند كه ما حذف این تعهد را اعلام كردیم، اما اینطور نیست و من طی نامهای از دادستانی كل كشور درخواست كردم تا مسئولان این سند را ارائه بدهند.
مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكههای اجتماعی با شناسه tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقهمندان می توانند برنامه های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.
*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.