فرحزاد پنجشنبه و جمعه از ساعت 17:00 به مدت 2 ساعت

رادیو تهران

فرحزاد

باغ گیاه‌شناسی، میراثی فراملی است+فایل صوتی

رئیس كمیسیون شهرسازی شورای شهر تهران با اشاره به دغدغه این شورا برای حفظ باغ گیاهشناسی ملی گفت: به دنبال این هستیم كه مشكل را برطرف كنیم. این باغ، میراثی فراملی است و صیانت از آن وظیفه شورای شهر است.

1400/12/22
|
12:01
|

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی رادیو تهران، چندیست باغ گیاهشناسی ملی ایران واقع در منطقه 22 شهر تهران با تهدید ساخت و ساز تعاونی ارتش و خطر انقراض روبرو شده است. برنامه فرحزاد رادیو تهران این موضوع را در دستور كار ویژه خود قرار داده و چند گفتگو را درباره این موضوع با دكتر عادل جلیلی رئیس موسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع كشور در خصوص اقدامات این موسسه در راستای جلوگیری از تخریب باغ گیاهشناسی اختصاص داده است.

افزایش مكاتبات موسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع با مسئولان برای حفظ باغ گیاه‌شناسی ملی
دكتر جلیلی در گفتگوی خود با برنامه فرحزاد 20 اسفند از افزایش مكاتبات و نامه نگاری با مسئولان خبر داد و گفت: عكس العمل‌ها در بنیاد تعاون ارتش، شهرداری و شورای تهران بیشتر شده و هرچقدر اظهارات آنها بیشتر می‌شود تناقضات هم افزایش می‌یابد. حتی صحبت‌هایی با مسئولان قبلی شهرداری تهران داشتم مبنی بر اینكه این ساخت و سازها بر اساس طرح تفصیلی منطقه 22 در حال انجام است. اما بر اساس این طرح، ساختمان‌های مسكونی این منطقه نباید بیش از 3 طبقه باشد ولی چرا به جای ساخت این ساختمان‌های ویلایی؛ قرار است برج بلند 30 تا 40 طبقه ساخته شود را نمی‌دانم.

پیش از این مهدی عباسی، رئیس كمیسیون شهرسازی شورای شهر تهران در گفتگو با ایسنا اظهار داشته: این ساخت‌و‌ساز بر اساس توافقات قدیمی بوده و بنیاد تهاون ارتش پروانه ساخت دارد و مالك برج، عرصه‌های مد نظر شهرداری را بر اساس قانون به این نهاد داده و قدر و سهم شهرداری و عوارض را پرداخت كرده است. این ساخت‌و‌ساز بر اساس ضوابط پهنه ای است و اجازه ساخت صادر شده است.

دكتر جلیلی: مجوز ساخت‌و‌ساز ارتش در بالادست باغ گیاه‌شناسی، خارج از فرآیند سیستمی است
دكتر جلیلی رئیس موسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع كشور در واكنش به اظهارات رئیس كمیسیون شهرسازی شورای شهر تهران گفت: تمامی صحبت‌های ایشان، 100 درصد غلط است. این مجوز خارج از فرآیند سیستمی داده شده است و خودشان هم این موضوع را تایید كرده اند. بر اساس آخرین تحولاتی كه مسئولان كمیسیون ماده 5 شهرداری اعلام كرده‌اند این پهنه در طرح تفصیلی از نوع S است و كد فرهنگی دارد. در این منطقه موسسات و پژوهشگاه‌های ملی كشور، پارك چیتگر و باغ گیاه‌شناسی ملی قرار گرفته به همین دلیل در این منطقه فقط ساخت و سازهایی با محوریت فرهنگی قابل ساخت است. پس از اینكه ارتش و شهرداری با هم توافق كردند، ارتش اكثر سهم خود را بالای بزرگراه شهید حكیم و بالای بزرگراه شهید خرازی دریافت كرد . آنقدر می‌دانم تغییرات كاربری پهنه S به نوع دیگر راحت نیست و در نهایت به ساخت واحدهای مسكونی سه طبقه می انجامد.

دكتر جلیلی: شهرداری باید از سرمایه ملی مردم دفاع كند
وی به تماس تلفنی خود با شهردار قبلی تهران اشاره كرد و گفت: آنها اذعان داشتند در جلسه كمیسیون ماده 5 شهرداری برای تایید پهنه ، نماینده وزیر دفاع هم حضور داشته و اعتراضی به این موضوع نداشته است. بنابر این، اظهارات آقای عباسی دقیقا نادرست و تعجب می‌كنم چرا ایشان در شورای شهر و نماینده مردم است. شهرداری باید از سرمایه ملی مردم دفاع كند. باغ گیاهشناسی ملی ایران؛ پارك و باغ زیتون نیست بلكه ذخایر ژنتیكی ایران را در خود جای داده است و 50 سال است دانشمندان كشور این منابع را در این باغ جای داده‌اند. نمی‌شود به خاطر منافع عده ای اینن منابع ملی فدا شوند.

دكتر جلیلی: چرا نهادهای مسئول برای نجات باغ گیاه‌شناسی ورود نمی‌كنند؟
دكتر جلیی با تاكید بر اینكه معلوم نیست دستگاه‌های نظارتی كجا نشسته اند؟ افزود: چرا قوه قضاییه به مسئله ورود نمی‌كند؟ نقش شورای شهر تهران چیست؟ مگر می‌شود شهرداری به معاون اول رئیس جمهور و شخصیت‌های دیگر پاسخ ندهد؟

دكتر جلیلی: شهرداری مجوز اشتباه داده؛ می‌تواند زمین جایگزین به ارتش بدهد.
وی در پاسخ به خبر سایت كارزار مبنی بر اینكه علیرضا زاكانی شهردار تهران اعلام كرده است جلوی ساخت و ساز در مجاورت باغ گیاه‌شناسی گرفته می‌شود گفت: حرف‌های متناقض زیادی می‌شنوم. اگر این خبر درست باشد شهرداری سر خود را بالا می‌گیرد و می‌گوید در راستای حفظ منافع ملی این تصمیم را اتخاذ كرده است. این تصمیم باعث افتخار مملكت است . ضمن اینكه ما نمی‌خواهیم حق و حقوق مردم نادیده گرفته شود شهرداری اشتباه كرده می‌تواند زمین جایگزین به ارتش بدهد. نكته مهم این است كه حتی اگر شهرداری مجوز بدهد و بعد مشخص شود این مجوز بر خلاف منافع ملی است آیا نباید لغو شود؟

رئیس موسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع كشور با اشاره مجدد به اظهارات مهدی عباسی، یادآور شد: معنی اظهارات این افراد این است كه جوابگوی هیچ كس نیستیم و هركاری بخواهیم انجام می‌دهیم. این افراد حتی قائل به گفتگوی كارشناسی با مسئولان جهاد كشاورزی و موسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع كشور هم نیستند. اینها از ما فرار می‌كنند. شهردار منطقه هم كه كاره ای نیست.

دكتر جلیلی: مقام معظم رهبری برای جلوگیری از تخریب محیط زیست شرق تهران ورود مستقیم داشتند
وی از دغدغه رادیو تهران در این مورد تشكر كرد و خطاب به مسئولان گفت: باغ گیاهشناسی ملی كه حاوی ذخایر ژنتیكی و رو به انقراض است و نقش اقتصادی بی‌بدیلی برای نسل‌های آینده دارد برای شما مهم نیست؟ فقط گروهی كه پول داده اند تا ساخت‌و‌ساز كنند مهم هستند؟در این شرایط منابع طبیعی چكاره است؟ پس اجازه دهید هر فردی ساخت و ساز و تخریب كند. اصل 50 قانون اساسی صریحا در این مورد نظر داده است. پیش از این در شرق تهران بخشی از منابع طبیعی به تعاونی‌هایی داده شده بود كه با دستور مقام معظم رهبری جلوی ساخت آن گرفته شد . كار بزرگ و درستی بود .چون پای منافع ملی در میان بود. باغ گیاهشناسی ملی كه فراتر از آن است آیا نباید سازمان بازرسی، دیوان محاسبات و قوه قضاییه ورود كنند؟ اگر ما اشتباه می كنیم به ما بگویند. ما هم اگر فهمیدیم از نظر كارشناسی نظر ما اشتباه است عذرخواهی می‌كنیم.

مهدی عباسی: پروانه ساخت‌و‌ساز ارتش به لحاظ قانونی به قوت خود باقیست
در ادامه این گفتگوی رادیویی مهدی عباسی، رئیس كمیسیون شهرسازی شورای شهر تهران در راستای اظهارات اخیر خود درباره ساخت و ساز تعاونی ارتش و با اشاره به اینكه در تاریخ صدور پروانه ساخت، باغ گیاهشناسی هنوز ثبت ملی نشده بود گفت: این بحث دو منظر قانونی و محیط زیستی دارد كه باید از هم تفكیك شوند.

مهدی عباسی: صدور پروانه ساخت بنیاد تعاون ارتش بر اساس طرح تفصیلی بوده است
وی افزود: سوالی كه از من پرسیده شد بر اساس مقررات قانونی بود. بر اساس مقررات قانونی، در سال 91 پروانه ساختی به این محدوده داده شد كه بر اساس طرح تفصیلی بوده است. توافقاتی بر اساس واگذاری‌ها و ورود به محدوده فی‌مابین متقاضی و شهرداری تهران انجام شده و پروانه به لحاظ قانونی به قوت خود باقیست. باغ گیاهشناسی در سال 95 ثبت ملی میراث طبیعی شده اما در سال 91 هنوز ثبت ملی نشده بود. اگر نیاز به تصمیم جدیدی باشد این موضوع ابعاد تازه ای پیدا می‌كند.

دكتر جلیلی: چگونه مجوز ساخت خانه‌های ویلاییِ حداكثر سه طبقه به برج تبدیل شده است؟
دكتر جلیلی رئیس موسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع كشور در واكنش به اظهارات مهدی عباسی گفت: من به عنوان اكولوژیست تا سال 94، عضو كمیسیون طراحی شهری، معماری و محیط زیست منطقه 22 بودم و در جریان تمامی تحولات این منطقه هستم. تا سال 91، این منطقه پهنه نوع S با كد فرهنگی بود. چگونه می‌شود به این پهنه مجوز ساخت و ساز مسكونی داد؟ با پیگیری‌های بیشتر در سال گذشته، بین بنیاد تعاون ارتش و كمیسیون ماده 5 و شهرداری تهران بحث‌های جدی در می‌گیرد . سه پیشنهاد به تعاونی ارتش داده می‌شود و در نهایت به این نتیجه می رسند در این منطقه خانه های ویلایی برای امرای ارتش ساخته شود. در این زمان طرح R112 مطرح می شود و در طرح تفصیلی جدید می‌نشیند چطور مجوز به پهنه S داده شده؟ و چگونه به R112 تبدیل شده است؟ و در نهایت چگونه مجوز ساخت خانه‌های ویلاییِ حداكثر سه طبقه به برج تبدیل شده است؟

مهدی عباسی: من در مقام پاسخگویی عملكرد گذشتگان نیستم
رئیس كمیسیون شهرسازی شورای شهر تهران در پاسخ گفت : من در مقام تشریح وضع قانونی، حقوقی و وفنی ماجرا هستم و در مقام پاسخگویی عملكرد گذشتگان نیستم. همانطوریكه شما در مقام منتقد صحبت می‌كنید من هم موظف هستم بر اساس شرایط قانونی موارد را بیان كنم .واقعیت را نمی‌توان انكار كرد، اگرچه به مذاق بعضی خوش نیاید. زمانی كه مشاور برای برداشت طرح تفصیلی اقدام كرده، زمین‌های خالی را به عنوان پهنه S یا خدمات ثبت و معرفی ‌كرده است. طرح تفصیلی باید در دوره های مختلف بازنگری می‌شد كه این كار هم انجام شده است و علت آن هم برداشت‌هایی بوده كه ممكن بوده غلط بوده یا مغایر قانون باشد و یا متقاضی جدید مثل بنیاد تعاون ارتش گفته 70 درصد را به سرانه‌های شهری واگذار می‌كند و 30 درصد مابقی را به سرانه‌های تامین مسكن اختصاص می‌دهد. وقتی این توافق شكل می‌گیرد اگر حتی پهنه پیش فرضی هم باشد در تغییر پهنه و بازنگری آن، مجوزهای لازم از مراجع ذی صلاح كه در ابتدای آن كمیسیون ماده 5 قرار گرفته اخذ می‌شود.

مهدی عباسی: چرا ثبت میراث طبیعی باغ گیاهشناسی قبل از سال 95 انجام نشده است؟
وی افزود: در حال حاضر با مسئله ای مواجه هستیم كه تاریخچه آن شاید نتواند به حل آن كمك كند. چون به لحاظ حقوقی پروانه رسمی ساخت و ساز این ملك توسط شهرداری منطقه 22 در سال 91 صادر شده و تا جاییكه اطلاع دارم توافق فی‌مابین هم وجود داشته است بنابراین در این بین صاحب حقی وجود دارد اما اگر باغ گیاهشناسی ملی را خطری تهدید می‌كند باید برای آن راهكاری پیدا كرد. هرچند به عنوان فردی كه نگاه تخصصی شهری دارد و مطالبه گر هم هست اگر باغ گیاهشناسی میراث طبیعی مهمی بوده كه بوده؛ چرا در سال 95 ثبت میراث طبیعی شده است؟ اگر زودتر این ثبت انجام می‌شد قطعا ساخت و سازها منطبق با همین شرایط انجام می‌شد و اینكه اگر باغ گیاهشناسی جای مهمی بود چرا لایه های حفاظت شده برای آن در نظر گرفته نشده و ثبت نشده است؟ جاییكه میراث اجازه ندهد فردی اجازه ساخت و ساز در این حریم ها را ندارد.

مهدی عباسی: به دنبال این هستیم كه مشكل را برطرف كنیم
عباسی در پاسخ به اظهارات دكتر جلیلی مبنی بر اینكه پهنه محدوده تعاون ارتش در سال 91 از نوع S فرهنگی بوده و اگر شهرداری منطقه 22 به این ساخت و ساز مجوز داده، تخلف كرده و تاكید بر اینكه شهرداری نمی‌توانسته به این پهنه مجوز ساخت و ساز مسكونی بدهد؛ اظهار داشت: تصمیم‌گیری نوع كاربری اراضی هكتاری بر عهده كمیسیون ماده 5 شهرداری است. من پهنه وضع موجود را دیده ام و آن را انكار نمی‌كنم. پهنه S برای اراضی ذخایر شهری استفاده می‌شد ولی وقتی در توافقی 70 درصد اراضی واگذار می‌شود كمیسیون ماده 5 تصمیم‌گیرنده كاربری بقیه اراضی است. در این كمیسیون، عالی‌ترین مقام در حد قائم مقام و معاون به نمایندگی از وزارتخانه های مسكن و شهرسازی، نیرو، میراث فرهنگی، كشور و جهاد كشاورزی حضور دارند. پس قطعا پهنه S اطراف باغ گیاهشناسی ملی مورد بررسی قرار گرفته است. من در آن زمان عنصری از تصمیم‌گیری نبودم اما روند را تشریح می‌كنم. به دنبال این هستیم كه مشكل را برطرف كنیم. این روند در شهرداری و كمیسیون ماده 5 مورد ارزیابی قرار گرفته است.

دكتر جلیلی: مجوز ساخت‌وساز ارتش، مغایر با طرح تفصیلی منطقه 22 است
دكتر جلیلی در ادامه این گفتگو با تاكید بر اینكه 30 و 70 درصد بر اساس طرح تفصیلی شهرداری عملیاتی می‌شود اظهار داشت: برداشت شما از ظرفیت 30 و 70 بنیاد تعاون ارتش اشتباه است. طرح تفصیلی منطقه 22 بر اساس پهنه‌بندی است. منطقه 22 تهران اولین منطقه در ایران است كه بر اساس پهنه‌بندی شكل گرفته است. در برنامه‌ریزی شهری وقتی پهنه بندی S نشست، تا زمانیكه این پهنه توسط كمیسیون ماده 5 و طرح تفصیلی جدید ابلاغ جدید نگرفته همچنان پهنه S باقی خواهد ماند و حتی اگر در اختیار هر فردی باشد نمی‌تواند به جای ساخت و ساز خدماتی، مسكن بسازد. پهنه‌هایS كدگذاری شده‌اند. برخی ساخت و سازهای بلند بنیاد تعاون ارتش در محدوده بزرگراه‌های حكیم، همت و شهید خرازی بر اساس پهنه R262 شكل گرفته و مسیر قانونی خود را طی نكرده و دقیقا مغایر با طرح تفصیلی منطقه 22 شكل گرفته كه در اختیار شهرداری تهران و منطقه 22 نیست. تا زمانیكه این تغییرات به وسیله مهندس مشاور اصلاح نشده، به تایید كمیسیون ماده 5 نرسیده و ابلاغ نشده، هیچ فردی خارج از این پهنه تعریف شده نمی‌تواند عمل كند.

دكتر جلیلی: نمایندگان شورای شهر از رویه‌های فردی دفاع می‌كنند
وی خطاب به رئیس كمیسیون شهرسازی شورای شهر تهران گفت: ابتدایی‌ترین وظیفه رئیس كمیسیون شهرسازی شورای شهر، تبعیت از قانون و مقررات است. وقتی طرح جامع تهران در سال 86 ابلاغ شد مقاله ای نوشتم مبتنی بر اینكه حتی اگر این طرح تفصیلی مناطق، ضعفی هم داشته باشد ولی اجازه نمی‌دهد، افرادی در لایه‌های مختلف مدیریتی اجازه دخالت در امور شهرسازی را داشته باشند و اینگونه شهر به سمت قانونمندی پیش می‌رود و براحتی مدیریت خواهد شد. ولی احساس من این است كه دوستان ما در شورای شهر ، عوض اینكه از قانون و مقررات دفاع كنند بیشتر از رویه‌های فردی دفاع می‌كنند.

مهدی عباسی: در پرونده توافقات ساخت‌و‌ساز ارتش،تخلفی صورت نگرفته است
مهدی عباسی رئیس كمیسیون شهرسازی شورای شهر تهران یادآور شد: اظهارات من حاكی از روند شكل‌گیری پرونده و اجرای توافقات بوده است. وقتی ساختمانی پروانه دارد تنها مرجعی كه می‌تواند آن را باطل كند، مرجع قضایی است. ما تخلفی در شكل‌گیری این پرونده ندیده ایم . عالی‌ترین مقامات دستگاه های اجرایی كشور مرجع تشخیص هستند . در كمیسیون ماده 5 تغییر پهنه صورت گرفته است. پرونده توافقات این ساخت و ساز نشان از این است كه تخلفی صورت نگرفته است.

مهدی عباسی: باغ گیاه‌شناسی، میراثی فراملی است
وی با تاكید بر اینكه در تاریخچه ای مانده ایم كه حاصل از عملكرد مدیریت شهری فعلی و شورای شهر ششم نیست و باید راهكار ارائه دهیم؛ اظهار داشت: نمی‌توان با رویكرد عاطفی به مسائل حقوقی و فنی مواجه شد. ولی قطعاً باغ گیاهشناسی ملی، نه تنها سرمایه ای ملی بلكه فراملی و میراثی برای تمامی بشریت است و صیانت از آن هم وظیفه ما است.

مهدی عباسی: شهرداری به پرونده باغ گیاه‌شناسی ملی ورود كند
عباسی در توضیح راهكارهایی كه می‌تواند باغ گیاهشناسی ملی را از خطر انقراض نشان دهد گفت: اولین راهكار ورود شهرداری تهران به عنوان مداخله‌گر و كنشگر موثر به این پرونده است تا با ایجاد فضایی سه جانبه، با حضور بنیاد تعاون و مجموعه میراث فرهنگی بتواند رضایت متقاضی و صاحب حق را برای جابجایی و انتقال پروژه در عرصه دیگری از محدوده شهری دریافت كند.

مهدی عباسی: متولی مجموعه باغ گیاه‌شناسی درخواست ابطال پرونده ساخت و ساز را بدهد
وی افزود: دومین راه حل، تقاضای متولی مجموعه باغ گیاهشناسی از مرجع قضایی برای ابطال پروانه و ارائه پروانه دیگری توسط شهرداری به ذی نفعان این پروژه است. این راهكارها برای جابجایی این پروژه‌های در حال ساخت انجام می‌شود.

مهدی عباسی: ارائه لیستی از تاثیرات منفی ساخت‌و‌سازها، باغ را نجات می‌دهد
رئیس كمیسیون شهرسازی شورای شهر تهران همچنین پیشنهاد داد: مفروضات كارشناسی در خصوص ارتباط ساخت این پروژه و آسیب‌هایی كه در طول زمان به باغ گیاهشناسی خواهد رساند باید لیست شود . به عنوان مثال آسیب به فرآیند آب‌رسانی به باغ، تاثیر منفی احداث بنا بر پوشش گیاهی باغ و دیگر مسائل زیستی كه باغ را تهدید می‌كند و اگر پروژه ای هم بخواهد ساخته شود باید این ملاحظات مدیریت شود تا كمترین آسیب به باغ برسد.

مهدی عباسی: درخواست شورای شهر تهران از شهرداری برای حل مشكل باغ گیاه‌شناسی
وی به گفتگوی خود با باشگاه خبرنگاران جوان اشاره كرد و گفت: پرسش خبرنگار، پاسخ را هدایت می‌كند. در پرسشی كه روند صدور پروانه پرسیده شد پاسخ داده شد و در پرسشی دیگر راهكار برون رفت از این مشكل و حفاظت از باغ گیاهشناسی ملی مطرح شده است كه یكی از این راهكارها ورود شهرداری تهران به این موضوع است. شورای شهر هم از شهرداری خواسته به عنوان متقاضی و تسهیل‌گر در كنار مسئولان باغ گیاهشناسی باشد چون خود شهرداری نمی‌تواند مجوز پروانه ساخت را باطل كند.

مهدی عباسی: با مدیر متخلف پرونده ساخت‌و‌ساز ارتش برخورد قانونی می‌شود
عباسی تاكید كرد: تشریح گذشته این ماجرا مشكلی را حل نمی‌كند .اگر تخلفی صورت گرفته قطعاً با مدیر مربوطه برخورد می‌شود اما جلوگیری از تخریب باغ گیاهشناسی، دغدغه ما است و مطمئن باشید این دغدغه را پیگیری خواهیم كرد.

برنامه فرحزاد رادیو تهران به نمایندگی از مردم خواست تا ابعاد نظارتی خود را برای جلوگیری از بروز چنین مشكلاتی افزایش دهد.

مهدی عباسی: شعار شورای شهر؛ تهران، شهر دوستدار و حساس به آب و محیط زیست
رئیس كمیسیون شهرسازی شورای شهر تهران تصریح كرد: چند واژه "شهر دوستدار و حساس به آب و محیط زیست" برای اعضای شورای ششم شهر تهران به عنوان كلیدواژه در تصمیمات لحاظ می‌شود. در نظام تشویقات برای ساختمان سازی این موارد لحاظ می‌شود و شهرداری تهران ملزم شده در طراحی شهری، این موارد را رعایت كند و در صیانت و حفاظت از باغات تهران این موارد به شدت لحاظ می‌شود چون محیط زیست، طاقت پذیرش ضربه بیشتر از طرف انسان‌های نامهربان را ندارد. راه حل زندگی آرام و بهره مندی از هوا و آب پاك و كاهش تنشهای محیط زیستی كه توسط مداخلات انسانی ایجاد شده؛ مداخله درست و اجرای قوانین و برخورد با افرادی است كه قصد ضربه زدن به محیط زیست را دارند.

دكتر جلیلی: شورای شهر برای نجات باغ گیاه‌شناسی كمك كند
دكتر جلیلی رئیس موسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع كشور در در انتهای این گفتگوی رادیویی با تایید اظهارات مهدی عباسی به عنوان مقام مهم حوزه شهرسازی گفت: موضوع در اینجا تمام نمی شود به هر ترتیب بحث های حقوقی در این بین مطرح است. نامه‌هایی هم از طرف شهردار تهران برای ما آمده است. از آقای عباسی درخواست می‌كنم برای نگهداری از این سرمایه كه دیگر به دست نمی‌آید كمك كنند و با همكاری شهرداری، بنیاد تعاون ارتش و وزارت جهاد كشاورزی این مشكل را حل كنند با لحاظ این موضوع كه حقی هم از ذی‌نفعان این پروژه ضایع نشود.

مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب‌سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكه‌های اجتماعی با شناسه tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقه‌مندان می‌توانند برنامه‌های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.

*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.

دسترسی سریع
فرحزاد