مسیح كشاورز دبیر انجمن واردكنندگان برنج ایران گفت: وزارت جهاد كشاورزی در دو دولت دوازدهم و سیزدهم مانع واردات برنج شد و به دنبال این ممنوعیت امروز شاهد گرانی 100 درصدی برنج ایرانی هستیم.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، مسیح كشاورز دبیر انجمن واردكنندگان برنج ایران در گفتگو با برنامه فرحزاد با تاكید براینكه بحران گرانی برنج قابل پیش بینی بود، گفت: خرداد ماه سال جاری جلسهای در ستاد تنظیم بازار برگزار شد و در آن جلسه گفتیم كه خوشبختانه به دنبال واردات برنج، قیمت برنج ایرانی و خارجی در بازار به تعادل رسیده است، و این امكان فراهم شده تا اقشار مختلف جامعه بنا بر ذائقه و توان مالیشان این محصول را تهیه كنند.
برنج خارجی، تهدیدی برای بازار برنج ایرانی نیست
وی با تاكید بر اینكه واردات برنج خارجی، تهدیدی برای بازار برنج ایرانی نیست، گفت: برنج خارجی با ارز آزاد وارد میشود و در بازار برنج، رقابتی سالم به وجود آورده است. ما 100 هزار تن برنج وارد كردیم و همین میزان برنج هم در بازار فروخته شد.
دلیل گرانی برنج؛ منع واردات این محصول است
كشاورز تصریح كرد: استدلالهای ما برای ستاد تنظیم بازار از این جهت بود كه دوره ممنوعیت 4 ماهه واردات برنج خارجی به منظور حمایت از برنج ایرانی را اعمال نكنند چون این محدودیت ضرورتی نداشت اما متاسفانه منع واردات باز هم اعمال شد. وزارت جهاد كشاورزی در دو دولت دوازدهم و سیزدهم مانع واردات برنج شد و به دنبال این ممنوعیت امروز شاهد گرانی 100 درصدی برنج ایرانی هستیم.
وزارت جهاد كشاورزی باید پاسخگوی گرانی برنج باشد
دبیر انجمن واردكنندگان برنج ایران گفت: وزارت جهاد كشاورزی باید پاسخگو باشد كه چرا اجازه واردات برنج را نداده است. 10 آبان ماه اعلام كردند كه ثبت سفارش برنج خارجی باز شده است و واردكنندگان عملیات اداری واردات را انجام دهیم ولی این ممنوعیت تا ابتدای آذر ماه همچنان برقرار خواهد بود.اگرچه این اتفاق موجب می شود تا بتوانیم در این 15 روز عملیات ثبت تجاری را انجام دهیم.
واردات برنج، موجب كاهش قیمت برنج ایرانی میشود
این مقام مسئول گفت: امیدواریم ترخیص برنج از بنادر كشور بتواند كمبود برنج در بازار را بین ببرد و قیمت این محصول را متعادل كند و حتی به صورت غیرمستقیم روی قیمت برنج ایرانی نیز تاثیر بگذارد و ان شاء الله نه تنها قیمت برنج بیشتر نشود بلكه شاهد كاهش قیمت برنج ایرانی باشیم.
عده ای دنبال گرانی بیشتر برنج هستند
كشاورز افزود: در حال حاضر كشاورزان برنج ندارند. نمیخواهم تمام واسطهها را زیر سوال ببرم ولی متاسفانه عدهای میخواهند گرانی برنج ادامه داشته باشد درحالی كه این گرانی به نفع كشاورز نیست. این افراد با سناریوهای مختلف بازار برنج را دچار چالش می كنند.
وی در ادامه تصریح كرد:عدهای پیش از این عنوان می كردند برنج خارجی از سلامت لازم برخوردار نیست كه با حضور سازمان ملی استاندارد و سازمان بهداشت موادغذایی این ادعا را رد كردیم و اخیرا نیز اخباری منتشر شده است كه ما در قبال نفتی كه به كشور هندوستان میفروشیم برنج وارد میكنیم، در حالی كه ما سالهاست به این كشور نفت نمیفروشیم و در گذشته هم در قبال فروش نفت ملزم به واردات برنج نبودیم و میتوانستیم هر كالایی را وارد كنیم.
همیشه آرزو داشتم یك تشكل رسمی به وجود بیاید كه حافظ منافع كشاورزان و تولیدكنندگان كشور باشد ولی متاسفانه ایرانیها بسیار سنتی هستند و با دنیا ارتباط چندانی ندارند و از ایجاد چنین تشكلی غافل هستند در حالیكه نقش اتاق ایران در این بین مثمر ثمر خواهد بود.
انجمن برنج، یك شركت فاقد مجوز است
دبیر انجمن واردكنندگان برنج ایران در ادامه گفت: این غفلت باعث شده جریانی به نام انجمن برنج، كه یك شركت فاقد مجوز است حرفهایی بزند كه منجر به ایجاد تنش در بازار شود. یكی از اقدامات این شركت انتشار خبر واردات برنج در مقابل صادرات نفت بود. پیش از این هم عنوان كرده بود كه ما نیازی به واردات برنج نداریم و خشكسالی نداریم و سالانه 2 میلیون و 400 هزار تن برنج در كشور تولید میكنیم، متاسفانه مسئولان ما نیز به این آمارها استناد میكنند درصورتی كه عدد واقعی تولید در كشور كمتر از یك میلیون و 800 هزار تن بود. این یكی از عواملی بود كه باعث شد همزمان با كاهش واردات برنج خارجی برنج ایرانی به شدت افزایش قیمت داشته باشد. اگر مرجعی رسمیت داشته باشد هیچگاه به خاطر منافع عده ای سودجو وارد مسائل مختلف بازار نمیشود و دید فرابخشی خواهد داشت.
انجمن واردكنندگان برنج، برای افزایش تولید داخلی راهكارهای مختلفی ارائه داده است
كشاورز اذعان داشت: انجمن واردكنندگان برنج ایران، راهكارهای مختلفی برای رشد تولید برنج ایرانی ارائه داده است. بسیاری از كشورها میتوانند میلیونها تن برنج تولید كنند بدون اینكه قیمت تمام شده محصولشان از نرخ جهانی فراتر برود. این نشان از مدیریت آنها دارد كه میتوانند به راحتی سهم خود در بازار برنج دنیا را حفظ كنند. اینكه ما هر سال قیمت برنج را به بهانه گرانی دستمزد كارگر، گرانی سم و بسیاری ملزومات تولید، گران كنیم قابل پذیرش نیست.
اگر حقوق مصرفكننده برایمان مهم باشد به گرانی برنج رسیدگی میكنیم
وی تصریح كرد: برنج از سفره قشر آسیب پذیر جامعه حذف شده است و با ادامه گرانی این محصول، قشر متوسط جامعه نیز توانایی تامین برنج را نخواهد داشت. اینها مسائلی است كه باید آسب شناسی شود. ما باید مصرف كننده را در نظر بگیریم اگر امنیت مصرف كننده برایمان مهم باشد قطعا به این مسائل رسیدگی میكنیم.
نباید مسائلی همچون گرانی برنج را سیاسی كنیم
كشاورز با تاكید بر اینكه نباید مسائل این چنینی را سیاسی كنیم گفت: جهاد كشاورزی این مساله را سیاسی كرد زیرا نمایندگان شمال به آقای ساداتی نژاد وزیر پیشنهادی جهاد كشاورزی رای دادند تا مانع واردات برنج شود اگر بخواهیم سیاسی تصمیم بگیریم نتیجه گرانی این محصول میشود و در این میان مردم متضرر میشوند. اینگونه مسائل باید در راستای منافع عمومی مردم آسیب شناسی شود.
با واردات برنج؛ قیمت برنج ایرانی و خارجی متعادل میشود
وی در پایان تصریح كرد: اگر از ابتدای آذرماه بتوانیم ماهانه 100 تا 150 هزار تن برنج وارد كنیم حباب قیمت برنج خارجی از بین میرود و همچنین رشد قیمت برنج ایرانی هم متوقف خواهد شد.
مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكههای اجتماعی با شناسه tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقهمندان می توانند برنامه های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.
*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.