گوینده برنامه سحر ماه رمضان اعتقاد دارد رادیو جایگاه خودش را دارد و این اهمیت صدا است كه باعث شده شنوندگان در ایام معنوی با رادیو همدل و همزبان شوند.
"الهیه" عنوان ویژه برنامه سحرهای ماه مبارك رمضان است كه از ساعت 3:30 بامداد به مدت 2 ساعت و 30 دقیقه و به صورت زنده از رایو تهران پخش میشود. گفتوگو با آیات عظام و چهرههای شناخته شده مذهبی، معرفی جهادگران و نیكوكاران در كنار پخش دعاها و مناجات پر فیض سحر از جمله بخشهای این برنامه است.
رضا خضرایی كه تقریباً 20 سالی میشود ویژه برنامههای سحر در ماه مبارك رمضان را در شبكههای رادیویی اجرا میكند، درباره برنامه الهیه گفت: برای بسیاری از شنوندگان رادیو تهران، اجرای سحرگاهی من در ماه مبارك رمضان یك نوستالژی شده است. عوامل سازنده برنامههای سحر به خاطر نوع این برنامهها باید همدلی و همفكری ویژهتری داشته باشند كه خوشبختانه گروه سازنده الهیه به خوبی این تعامل را دارند. آنها جوان و پر نشاطاند؛ تهیهكنندگان این برنامه موسیقیها و تصنیفهای خوبی انتخاب میكنند كه بیشتر باعث این سرزندگی میشود و خیلی هم مناسب است.
او تأكید كرد: برنامههای این چنینی باید دورهای از عرفان برای آشنایی بیشتر مردم با آیات و كلام خدا باشد. امسال نهج البلاغه محور الهیه است. ما سعی میكنیم در ماه مبارك رمضان، در كنار شنوندگانمان با آشنایی بیشتر با مفاهیم این كتاب عزیز، یك تحول و تغییر در روح، ذهن، جسم و فكرمان داشته باشیم و كنار هم به خدا نزدیكتر شویم.
گوینده پیشكسوت رادیو با اشاره به شأن این رسانه در ماه رمضان، بیان كرد: رادیو جایگاه ویژه خودش را دارد. رسانهای كه میتواند در هر لحظه مخاطب را همراهی كند. این اهمیت صدا است كه باعث شده شنوندگان در این ایام معنوی با رادیو همراه، همدل و همزبان باشند.
امیرحسین ثقفی یكی از تهیهكنندگان برنامه الهیه است. او درباره همكاری با خضرایی میگوید: رضا خضرایی سالها در سحرگاه ماه مبارك رمضان برنامه اجرا كرده و مخاطبان صدای او را خوب میشناسند. ضمن اینكه دانش و تجربه او در اینگونه برنامهها بالا و قطعاً در مواقعی راهگشا است.
ثقفی درباره محوریت الهیه عنوان كرد: ما در این برنامه سعی میكنیم امید یكی از محتوای اساسی باشد. چیزی كه این روزها با توجه به شیوع بیماری كرونا جامعه را درگیر كرده است و امید به نیروی خداوندی میتواند قوت قلبی برای گذر از این شرایط باشد. بالأخره آدمی به امید زنده است.
او درباره تجربه سالهای گذشته برنامه سحرهای ماه رمضان اظهار میكند: برنامه دو سال قبل رادیو تهران با رویكردی اجتماعی تهیه و پخش میشد. در آن برنامه پویشی را برای آزادسازی زندانیان دنبال كردیم كه در نهایت با كمك شنوندگان رادیو و ستاد دیه استان تهران توانستیم زمینه آزادی تعدادی از زندانیان غیرعمد را فراهم كنیم. سال گذشته شب قدر در بند چهارم زندان اوین و میان زندانیان برنامه را اجرا كردیم.
این تهیهكننده صحبتهایش را این طور تكمیل كرد: سال گذشته نیز در برنامههای سحر و افطار ماه رمضان رادیو تهران، پویشی را بر اساس شیوع بیماری كرونا پیگیری كردیم. در این پویش با كمك چند سازمان مردم نهاد، افرادی كه كسب و كارهایشان در اثر شیوع بیماری كرونا آسیب دیده بودند، شناسایی كرده و به آنها كمك شد.
ثقفی درباره تهیهكنندگی این قبیل برنامهها میگوید: با توجه به فضای معنوی ماه مبارك رمضان انتخاب قطعات آوایی و موسیقایی، اهمیتی بیشتر پیدا میكند. موسیقی و آواز ایرانی به دلیل فضای عارفانه خود قطعاً در همراهی با مخاطبان كاركرد مناسبی دارند. ضمن اینكه محتوایی كه ارائه میشود باید شأن مخاطب و رسانه را در این ماه مبارك رعایت كند.
مینا نیكانیك كه امسال نیز سردبیر برنامه سحرگاهی رادیو تهران است درباره این برنامه اینطور میگوید: "الهیه" سومین سال است كه در سحرهای ماه رمضان تهیه و پخش میشود و اساساً به خاطر مقتضیات زمانی مسائل و ملاحظات خاص خودش را دارد. به همین دلیل امسال محور انتخاب موضوعهای برنامه، حكمتهای نهج البلاغه، خطبه همام و همچنین نامه 31 امیرالمؤمنین به فرزندشان امام حسن(ع) است.
او ادامه داد: ما در این برنامه صفات پرهیزكاران را توصیف میكنیم. موضوع برنامه در آیتم علینامه مطرح شده، در آیتم حدیث نو شدن آن موضوع را تبیین و سپس در آیتم بخوان باران موضوعمان تفسیر میشود.
نیكانیك با اشاره به توجه برنامه الهیه به شرایط اجتماعی، توضیح میدهد: برای دومین سال متوالی است كه با بیماری كرونا دست و پنجه نرم میكنیم و متأسفانه روزانه جمعی از هموطنان عزیزمان ما را به مقصد جهان دیگر ترك میكنند. ما در بخشی از الهیه با احترام به همه درگذشتگان بر اثر این بیماری، روایتی از دوران كرونا و بر اساس توجه انسانی به یكدیگر را با عنوان «چشم امید» پخش میكنیم.
او اضافه كرد: هر روز با صدای یكی از شهدای عزیز، به استقبال دعای سحر میرویم. در بخش دیگری از برنامه به وعدههای خدا در قرآن با ذكر آیه و ترجمه آن با تفسیر حجتالاسلام مهدویان اشاره میكنیم. در برنامهسازی برای ماه مبارك رمضان با توجه به فضای معنوی خاص این ماه، دقت بیشتری لازم است. باید توجه كرد كه بخشهای مختلف یك برنامه در شأن و در خور این ماه مبارك و مخاطبان عزیز باشد.
ایمان جهانی دیگر تهیهكننده برنامه الهیه است. آرمین تقینژاد و محمدعلی قلندری دستیاران تهیهكننده، سید مجتبی احمدی هماهنگی و مهدی اسماعیلی گزارشگر این برنامه رادیوییاند. مهدی رسولی، احمد دهنوی، محبوبه نجفعلی، شیوا حسینی، مریم شهرامپور و نسترن حسنی نیز مسئولیت پژوهش، نویسندگی و ساخت بخشهای كوتاه این برنامه را برعهده دارند.
منبع: خبرگزاری تسنیم