مدیرعامل انجمن سواد رسانه ای ایران با اشاره به جعلی بودن اخبار منتشر شده درباره خودكار طلایی تاكید كرد عكسهای منتشره از مذاكرات عمان دروغ بودن این خبر را برملا كرد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، لیلا وصالی مدیرعامل انجمن سواد رسانه ای ایران كه با برنامه "صبح نو، تهران نو" همراه بود، با اشاره به این كه رسانه بخشی از جنگ دنیای امروز را به خود اختصاص داده است، تصریح كرد: هر اتفاقی در كشور رخ میدهد، عده ای در صدد برهم ریختن افكار عمومی هستند و در این بین مردم باید خود را مصون كنند.
وی با اشاره به این كه پخش اخبار جعلی و شایعه حتی در صورت تكذیب شدن، باز هم ذهن مخاطب را آلوده میكند، گفت: حس بدبینی، ناامیدی و احساس عدم اعتماد در ذهن افراد باقی مانده و نكات منفی از بین نمیرود.
اخبار جعلی و شایعه با این هدف منتشر می شوند كه بسیاری افراد را درگیر كرده و ذهن سایرین را نیز چركین نمایند.
وصالی با اشاره به هجمه بسیاری كه مردم را نسبت به مسئولان ناامید و دل زده میكند، گفت: این جریان رسانهای ناظر بر جریانات غربی است و افرادی نیز آن را باز نشر میكنند.
به گفته مدیرعامل انجمن سواد رسانه ای وقتی از رسانه صحبت میكنیم، یعنی منبع پیام مشخص است. رسانههای داخلی و سایتهای معتبر خبری رسمی در مقابل ماهواره ها و تلویزیونهای خبری قرار دارند كه پیشینه سوء آنها نسبت به كشورمان مشخص است.
بنابراین درپی دریافت خبری رسمی در داخل، منبع برای ما مشخص است؛ ولی وقتی خبری در فضای مجازی و شبكه های اجتماعی منتشر می شود، منبع اولیه آن نامعلوم است.
وی افزود: قبل از بازنشر باید از قانون مكث 30 ثانیه ای استفاده كنیم؛ زمانی كه با خبری روبرو شدیم كه افكار و احساس ما را تحت تاثیر قرار می هد، باید صبر كرده و از خود بپرسیم چه كسی این پیام را و با چه هدفی منتشر كرده و چه مخاطبی را هدف قرار می دهد؟
همچنین باید دانست این پیام با كدام تكنیك و ابزار تهیه شده و چه تاثیری بر فرد و جامعه خواهد داشت؟! این سوالات در زمینه سواد رسانه ای، مسئله ای جهانی است و در دنیا نسبت به آن تاكید میشود.
وصالی تاكید كرد كه مخاطبان باید مهارت این پرسشگری را در خود ایجاد كنند و ادامه داد: تلویزیون بارها مستنداتی درباره ویدئوهای جعلی عمیق منتشر كرده است. این ویدئوها پیشتر [نظیر خبرِ جعلی خودكار طلایی] درباره پاپ و ترامپ نیز ساخته شده و امروزه به راحتی سناریوهایی در این حوزه نوشته می شود.
بنابراین اگر قرار بر باورپذیری است، اخبار باید از رسانه های رسمی منتشر شود؛ ولی در خصوص ویدئویی كه درباره خودكار طلایی ساخته شد، عكسی مبنی بر نشستن این افراد پشت یك میز و وجود چنین خودكاری در دست نیست و وجود خارجی ندارد.
وی افزود: در مذاكرات غیر مستقیم در عمان اصلا نه میزی وجود داشت و نه خودكاری كه اصلا چنین اتفاقی رقم بخورد.
مخاطب باهوش میداند ابتدا باید مستندات اصلی این اتفاق را بررسی كند. زمانی كه به خبرگزاریهای رسمی مراجعه می كنیم، اصلا چنین تصویری از گروه مذاكره كننده وجود ندارد و همین امر موجب شك ما به این خبر غیر واقعی می شود.
وصالی در بخشی دیگر از مصاحبه با رادیو تهران گفت: شایعات و اخبار جعلی متفاوت هستند؛ شایعه از كمبود اطلاعات پدید میآید و وقتی خبر چندانی از یك ماجرا منتشر نشود، [آب به آسیاب دشمن ریخته می شود] و اینجاست كه دست دشمن برای ساخت اخبار جعلی بازتر میشود.
پس ؛ بررسی دقیق و به موقع كمك میكند تا نشر شایعات كمتر شود. لذا وقتی درباره موضوعی اطلاع نداشته باشیم، اذهان افراد شروع به داستانپردازی و آن را به عنوان خبر منتشر می كند.
وی افزود: خبر جعلی با یك هدف مشخص ساخته می شود و هیچ ارتباطی به روایت اول ندارد.
مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
كانال رادیو تهران را در پیام رسان بله به نشانی tehraan360@ جستجو كنید.
علاقهمندان میتوانند برنامههای رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.
*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.