گفتاورد پنجشنبه و جمعه از ساعت 14:00 به مدت 45 دقیقه

بهبود كیفیت زندگی عشایر با طرح جدید سازمان امور عشایر كشور+فایل صوتی

سازمان امور عشایر كشور در صدد است با استفاده از منابع و ظرفیت‌های جامعه عشایری در حوزه مرتع، گیاهان دارویی ، جاذبه گردشگری، صنایع دستی و دام كه اساس زندگی عشایر است؛ بهره‌وری نظام دامداری عشایر را با زنجیره تولید گوشت قرمز افزایش دهد.

1402/06/20
|
07:24
|

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، بر اساس آمار؛ عشایر به عنوان ذخایر انقلاب و خاستگاه فرهنگی و دفاعی كشور از حداقل‌های رفاه اجتماعی برخوردارند در حالیكه این قشر از جامعه 25 درصد گوشت قرمز مصرفی كشور؛ 35 درصد از صنایع دستی؛ 5 درصد از لبنیات و 50 درصد از گیاهان دارویی و 20 درصد از پشم و كرك و موی مورد نیاز كشور را تولید كرده و مراتع زیادی را هم در اختیار دارند اما از توزیع منابع، بهره‌ای كم دارند.

مهدی میزبان معاون توسعه و امور زیربنایی سازمان امور عشایر كشور در ‌این ‌باره به گفتاورد گفت: عشایر ریشه تاریخی دارند و بخشی از هویت فرهنگی، اجتماعی و تاریخی ایران را تشكیل می‌دهند كه همچنان كاركردهای خود را حفظ كرده اند.

او افزود: بر اساس آخرین سرشماری در سال 1400؛ كشورمان 656 ایل و طایفه مستقل دارد و عشایر، جمعیتی بالغ بر 252 هزار خانوار در قالب 1 میلیون و 200 هزار نفر را تشكیل می‌دهند. عشایر با كوچ خود در امتداد اقلیم، آب و دسترسی به علوفه تازه حركت می‌كنند. این شیوه زندگی در سازگاری با شرایط زیست‌محیطی صورت می‌گیرد و بر خلاف یكجانشینی هیچ بار اضافه ای به محیط زیست تحمیل نمی‌شود.

این مقام مسئول با اشاره به خشكسالی و كمبود بارش و خروج بارش از تعادل كه طی دو دهه اخیر، گریبان كشورمان را گرفته گفت: اقلیم ایران در حال تغییر است. اساس زندگی عشایر بر اساس دام و مرتع قرار گرفته و خشكسالی، موجب كاهش علوفه مرتعی شده و در نهایت منابع تامین دام عشایر روز به روز تحلیل می‌رود. به همین جهت شیوه زندگی تك‌محصولی عشایر كه بر پایه نگهداری از دام استوار است با تهدید مواجه شده و خواهد شد.

وی افزود: 35 میلیون هكتار مرتع كشور با بیش از 2800 گونه گیاه دارویی، صنعتی و تزئینی و تنوع اقلیمی بسیار زیاد در اختیار عشایر است و سازمان امور عشایر ایران با مطالعاتی كه انجام داده ضمن اعتقاد به حفظ این شیوه زندگی (به جهت سابقه تاریخی و ارزش افزوده منابع) با استفاده از منابع و ظرفیت‌های جامعه عشایری در حوزه مرتع و گیاهان دارویی و الگوی زیست كه جاذبه گردشگری دارد و صنایع دستی و دام كه اساس زندگی عشایر است در صدد است با افزایش بهره‌وری، نظام دامداری عشایر را با زنجیره تولید گوشت قرمز ارتقاء دهد.

معاون توسعه و امور زیربنایی سازمان امور عشایر كشور با اشاره به مشاغل عشایر گفت: وقتی می‌گوییم عشایر جامعه مولد هستند و چادر آنها یك كارگاه تولیدی است معنای زیادی دارد. برای مثال، عشایر قشقایی سمیرم تا دهه 60 وقتی به قشلاق می‌رفتند شهر سمیرم تخلیه می‌شد یعنی بسیاری از مشاغل از حضور در كنار عشایر شكل گرفته و بسیاری از مشاغل توسط آنها پشتیبانی می‌شد و رونق می‌یافت. عشایر با عرضه دام؛ فراورده‌های دامی، گیاهان دارویی؛ صنایع دستی و ... موجب توسعه منطقه ای هستند كه در آن زندگی می‌كنند.

میزان با اشاره به رویكرد جدید سازمان امور عشایر كشور با محوریت توسعه صنایع دستی؛ كشت، جمع آوری و فرآوری گیاهان دارویی؛ گردشگری جامعه محور و اجرای زنجیره گوشت قرمز گفت: تمامی این طرح ها از جامعه محلی آغاز می‌شود. در این طرح، فعالان حوزه شناسایی شده، یك نفر پشتیبان از میان آنها انتخاب كرده و خوشه‌های كسب و كار را تشكیل می‌دهیم و با توانمندسازی، تعامل و تسهیلگری كار را به صورت جمعی پیش می‌بریم . سرخوشه و تشكل‌های عشایری عضو تعاونی‌های عشایری هستند و در نهایت كار بازاریابی را مدیران عامل تعاونی های عشایری انجام خواهند داد.

وی افزود: در حوزه گردشگری جامعه محور با آموزش طرفین گردشگر و جامعه محلی؛ گردشگران به بطن زندگی عشایر رفته و با آنها زندگی كرده و در فعالیت‌های آنها مشاركت فعال دارند و در نهایت سود گردشگری به خانواده عشایر می‌رسد.

میزان با انتقاد از دستگاه هایی كه توجهی به بهبود كیفیت عشایر ندارند اظهار داشت: در این شرایط به كمك مجموعه های تخصصی این حوزه نیاز داریم اما متاسفانه بخش زیادی از این دستگاه‌ها نسبت به جامعه عشایری نامهربان هستند. اگر آنها پای كار باشند؛ عشایر از رفاه و امكانات بیشتری برخوردار خواهند بود.

مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
كانال رادیو تهران را در پیام رسان بله به نشانی tehraan360@ جستجو كنید.
علاقه‌مندان می‌توانند برنامه‌های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.
*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.





دسترسی سریع
گفتاورد