حجت الاسلام میرتاج الدینی نماینده مجلس یاردهم گفت: اوضاع صندوق های بازنشستگی بحرانی است و دلیل آن هم حضور هیات مدیره ای است كه هیچ كاری نمیكنند و هر از گاهی یك جلسه میگذارند و حقوقهای كلان هم میگیرند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران؛ ارسال طرح دولت در راستای افزایش سن بازنشستگی از 30 به 35 سال به مجلس و تایید آن توسط مجلس شورای اسلامی، موضوعی است كه اخیرا ذهن بسیاری از كارمندان و كارگران جوان و میانسال را به خود مشغول كرده است. حجت الاسلام سید محمدرضا میرتاج الدینی نماینده مجلس یازدهم در این باره به برنامه گفتاورد رادیو تهران گفت: این یك موضوع حساس در جامعه ما است و تبدیل 30 به 35 سال برنامهریزی بسیاری از افراد مثل كارگرانی كه شرایط سخت كاری دارند را به هم میریزد.
میرتاج الدینی: طرح افزایش سن بازنشستگی؛ نهایی نشده است
وی با بیان اینكه به كارمندان و كارگران حق میدهد در این خصوص دغدغه داشته و نگران باشند اظهار داشت: این طرح هنوز نهایی نشده و پس از برگشت از شورای نگهبان به مجلس باید با توجه بیشتری مورد بررسی قرار گیرد.
میرتاج الدینی: دلیل اصلی ارائه طرح افزایش سن بازنشستگی؛ ناترازی صندوقهای بازنشستگی است
میرتاج الدینی با اشاره به اینكه طرح این موضوع به چند دلیل بوده است گفت: ناترازی صندوقهای بازنشستگی لشكری و كشوری و تامین اجتماعی اصلی ترین دلیل طرح این موضوع است. در صورتی صندوق ها میتوانند به كار خود ادامه دهند كه به ازای هر یك نفر بازنشسته 6 نفر شاغل وجود داشته باشد. اگرتعداد شاغلان نسبت به بازنشستگان بیشتر شود وضعیت این صندوق ها هم بهتر خواهد بود. همانطور كه در حال حاضر نسبت شاغلان به بازنشستگان عشایر 8 به یك و حتی بیشتر است و صنودوق عشایران وضعیت مطلوبی دارد.
میرتاج الدینی: وضعیت صندوقهای بازنشستگی؛ بحرانی است
او افزود: در حال حاضر وضعیت صندوق تامین اجتماعی 4 به 1 است یعنی در ازای یك بازنشسته 4 نفر شاغل وجود دارد و این به معنی وجود بحران در این صندوق است و صندوق لشكری و كشوری هم وضعیتی بسیار نابسامان داشته و در ازاء هر بازنشسته یك شاغل و حتی كمتر وجود دارد.
میرتاج الدینی: افرادی كه مشغول به كارند را نمیتوان به افزایش سن بازنشستگی ملزم كرد
میرتاج الدینی با بیان اینكه امید به زندگی پیش از انقلاب و اوایل انقلاب 55 سال بود كه هم اكنون به 75 سال رسیده گفت: افراد دو دوره تا 30 سال هم می توانند كار كنند كه البته جزو اختیارات آنها است. اینجا افرادی هستند كه در ابتدای كار هستند و برخی مشغول و در بین سالهای كاری خود هستند . باید بین این دو گروه فرق باشد. افرادی كه مشغول به كارند را نمیتوان به افزایش سن بازنشستگی ملزم كرد. منتهی این افراد میتوانند به صورت اختیاری كار خود را تا 35 سال ادامه دهند.
اللهوردی دهقانی: مصوبه افزایش سن بازنشستگی؛ معایب مختلفی دارد
در ادامه گفتگوی اقتصادی گفتاورد؛ اللهوردی دهقانی نماینده مجلس یازدهم دیگر مهمان تلفنی این برنامه هم با بیان اینكه به طور كلی مجلس درباره این موضوع كار درستی انجام نداده گفت: ما یك قانون دائمی را با یك قانون 5 ساله تغییر داده ایم. بعد از 5 سال اگر این قانون اجرای نشود تكلیف چه خواهد شد؟ این طرح معایب مختلفی دارد تعداد بیكاران در كشور ما زیاد است و بازنشستگی راه را برای اشتغال جوانان باز میكند و از طرفی در جاهای مختلف هم به دنبال تسری سختی و زیان آور بودن كارها و مشاغل و كاهش سن بازنشستگی این مشاغل هستیم و این قانون در صورت تصویب، چنگی به دل نخواهد زد.
اللهوردی دهقانی: مصوبه افزایش سن بازنشستگی در صورت اصلاح، اختیاری میشود
او افزود: این قانون فقط در جامعه كارمندی و كارگری جنجال ایجاد كرده است و با مشكلاتی كه به وجود آورده قطعا تصویب نخواهد شد. ما باید قوانین اصلی و مادر را اصلاح كنیم. ما در حال حاضر نمیتوانیم در مجلس این مصوبه را اصلاح كنیم. اگر شورای نگهبان این مصوبه را رد كند؛ این طرح به مجلس آمده و اصلاح خواهد شد ضمن اینكه میتوان این قانون را اختیاری و داوطلبانه كرد تا در صورتیكه افرادی بخواهند بتوانند سالهای كاری خود را تا 35 سال افزایش دهند.
اللهوردی دهقانی: ورشكستگی بیمهها به خاطر عملكرد غیر قابل قبول آنها است
دهقانی تاكید كرد: تمامی صندوقهای بیمه در كشور ما مشكل دارند چون ما یكپارچگی نداریم و هر بیمه ای قوانین خودش را دارد. راه حل این مشكل این است كه دولت باید با ارائه لایحه و همكاری مجلس و سایر نهادها این بیمهها را تجمیع كند. ضمن اینكه ورشكستگی بیمهها به خاطر عملكرد غیر قابل قبول آنها است و برای ساماندهی این بیمهها دولت باید ورود كند.
میرتاج الدینی: با افزایش سن بازنشستگی، حقوق بازنشستگی هم افزایش مییابد
حجت الاسلام میرتاج الدینی در ادامه اظهار داشت: اینكه افراد زود بازنشسته شوند؛ لزوما نوبت به جوانها نخواهد رسید. همانطور كه در قانون آمده به ازاء هر 3 نفر كه در ادارات بازنشسته میشوند یك نفر جذب میشود و فرد بازنشسته هم چون بسیار با تجربه است بدون نیاز به بیمه به راحتی در بخش خصوصی جذب شده و جای جوانان را خواهد گرفت پس اگر در مجموعه خود بمانند از تجربه آنها استفاده خواهد شد و حقوق بیشتری هم میگیرند و بازنشستگی بیشتری هم دریافت خواهند كرد و میتوانند تا 35 روز حقوق بگیرند.
میرتاج الدینی: در صورت پافشاری مجلس؛ احتمالا شورای نگهبان، مصوبه ثانویه افزایش سن بازنشستگی را تایید میكند
او افزود: با توجه به اینكه افراد با قرارداد كار خود را شروع كردهاند احتمال ایراد شرعی شورای نگهبان وجود خواهد داشت: اگر شورای نگهبان با این مصوبه مخالف باشد و نمایندگان مجلس پافشاری كنند مصوبه مجلس میتواند به مجمع تشخیص مصلحت رفته و به عنوان مصوبه ثانویه مطرح خواهد شد كه احتمال دارد حتی فقهای شورای نگهبان در آنجا رای مثبت بدهند. در نتیجه با بازگشت این مصوبه به مجلس افراد میتوانند با اختیار خود تا 35 سال به كار خود ادامه دهند. با اینكار بخشی از مشكلات صندوق حل میشود و قرارداد با افراد جدید هم بر اساس قانون جدید محقق خواهد شد.
اللهوردی دهقانی: افراد زیادی با قانون افزایش سن بازنشستگی مخالف هستند
الله وردی دهقانی در پاسخ به اینكه اگر این طرح اختیاری شود؛ دغدغههای مردم بر طرف خواهد شد؟ گفت: این مصوبه تاثیر زیادی روی افراد با 28 سال به بالا نخواهد داشت و افرادی كه در حد 25 سال سابقه دارندچند ماهی باید اضافه كار كنند. اما به هر ترتیب افراد زیادی با این قانون مخالف هستند. البته برخی هم هستند كه مایل به افزایش سنوات خود هستند. ولی در كل اینكه بازنشستگی بخواهد در قوانین 5 ساله لحاظ شود منطقی نیست. فكر میكنم شورای نگهبان به این شرایط ورود كرده و مصوبه را به مجلس باز می گرداند . در این صورت اختیاری بودنِ 5 سال در نظر گرفته شده یا این مصوبه به طور كلی رد می شود.
میرتاج الدینی: بازنشستگی به معنی ركود شخص نیست
میرتاج الدینی در ادامه در پاسخ به اظهارات دهقانی گفت: ما در قانون بودجه كه یكساله است هم احكامی را تصویب میكنیم و اینها میتوانند به قانون دائمی تبدیل و یا تنفیذ شوند.علت اصلی افزایش سن بازنشستگی مرتفع كردن ناترازی صندوقهای بازنشستگی است. ثانیا بازنشستگی به معنی ركود شخص نیست بلكه برخی پس از بازنشستگی شغل دیگری اختیار میكنند چون توانایی و ظرفیت فعالیت را دارند. اما كاهش انگیزه كارمندان و كارگران در سالهای پایانی كار را رد نمیكنم و باید برای آن راهكارهای دیگری پیدا كنیم كه نشاط و نوآوری حفظ و حتی بیشتر شود. در صورت اختیاری بودن این قانون؛ برخی تمایل دارند تا 40 سال هم كار كنند. اما در مورد مشاغل سخت و زیان آور لازم است سن بازنشستگی كمتر باشد.
اللهوردی دهقانی: بازنشستگان باید حقوق مكفی داشته باشند
اللهوردی دهقانی در انتقاد به اظهارات میرتاج الدینی گفت: بازنشستگان باید حقوق مكفی داشته باشند تا بخواهند پس از بازنشستگی با آرامش بیشتری زندگی كنند. كار كردن بازنشستگان نشانه ضعف اجراییات است چون بازنشسته مجبور است برای امرار معاش كار كند. او باید بتواند پس از یك دوره كاری درآمد مستمر در شأن خود را داشته باشد. ولی جوانان انگیزه پیشرفت و علم روز دارند و از بهره بالایی برخوردار هستند.
میرتاج الدینی: نوسانات اقتصادی و تورم باعث شده حقوق بازنشستگان مكفی نباشد.
میرتاج الدینی ضمن تایید اظهارات دهقانی گفت: نوسانات اقتصادی و تورم های موجود باعث شده حقوق بازنشستگان مكفی نباشد. اما اگر صندوقها تقویت بشوند بهتر میتوانند به بازنشستگان خدمات بدهند. تا كنون دولت مجبور شده برای حقوق بازنشستگان به صندوق ها كمك كند. در مورد صندوق بیمه تامین اجتماعی هم همینطور است.
میرتاج الدینی: هیات مدیرههای رابطه ای؛ موجب تضعیف صندوقها شدهاند
میرتاج الدینی با بیان اینكه در قانون هفتم توسعه مصوب شده است كه مدیران صندوقها باید شرایطی داشته باشند گفت: نمیتوان افرادی را بواسطه آشنایی با مجموعه یا رئیس هیات مدیریه عضو هیات مدیره ای كرد كه هیچ كاری نمیكنند و هر از گاهی یك جلسه میگذارند و حقوقهای كلان هم میگیرند. این افراد موجب تضعیف صندوقها شدهاند.پس از سامان دادن این صندوق ها ، حقوق بازنشستگان هم مكفی خواهد بود و نیازی به شغل دوم نخواهد بود.
میرتاج الدینی: نظر خیلی از نمایندهها این است كه افزایش 5 ساله سن بازنشستگی اختیاری شود
او افزود: یكی از مصوبات مجلس در برنامه هفتم افزایش حقوق بازنشستگان تا 90 درصد شاغلان در دوره ای سه ساله(سال اول 40 درصد، سال دوم 30 درصد و سال سوم 30 درصد) است. اگر میتوانستیم این افزایش طی یك سال انجام میشد اما به دلیل اینكه منابع جواب نمی داد مجلس و دولت روی سه سال به توافق رسیدند. اما باید به نكته ای هم توجه كرد اگر درآمدها هم مكفی باشد بازهم كار موجب نشاط میشود تا بدن انسان سالم است میتواند در مشاغلی كه مفید است فعالیت داشته باشد. با توجه به نظارات مردم، نظر خیلی از نماینده ها هم این است كه افزایش 5 ساله سن بازنشستگی اختیاری شود.
اللهوردی دهقانی: احتمال برگشت مصوبه افزایش سن بازنشستگی به مجلس وجود دارد
اللهوردی دهقانی در ادامه این برنامه با اشاره به اینكه جامعه كارمندی و كارگری عمدتا از این قانون ناراضی هستند گفت: مهم این بود كه دولت مایل به تصویب این ماده بود و وقتی اعضای كمیسیون مایل به تصویب هستند طرح رای میآورد و مخالفان هم تاثیری در این بین نداشتند. احتمال برگشت این مصوبه به مجلس وجود دارد كه به احتمال قوی مصوبه افزایش سن بازنشستگی اختیاری یا رد خواهد شد.
اَبَوی: نمایندگان مخالف در مجلس حضور داشتند؛ اما لایحه افزایش سن بازنشستگی تصویب شد
هادی اَبَوی دبیركل انجمن صنفی جامعه كارگری كشور در ادامه این گفتگوی رادیویی با بیان اینكه در تامین اجتماعی قراردادی ناخوانده و نانوشته داریم كه تبدیل به عرف شده گفت: كارگر معادل یك سوم حقوق كارگر به تامین اجتماعی داده می شود و كارگر با سن و سابقه مشخص بازنشسته میشود. منابع تامین اجتماعی بیشتر از سوی كارگران و كارفرمایان تامین میشود پس آنها باید تاثیر بیشتری در تصویب این قانون داشته باشند اما اینگونه نشد و علیرغم اینكه نمایندگان مخالف در مجلس حضور دارند؛ این لایحه در مجلس مصوب شد.
اَبَوی: مصوبه افزایش سن بازنشستگی؛ عرفاً، قانوناً و شرعاً درست نیست
او افزود: این مصوبه از نظر ما عرفاً، قانوناً و شرعاً درست نیست. چون ما با تامین اجتماعی قراری گذاشته ایم تا با سن و سابقه مشخص بازنشسته شویم. اگر از امروز این قانون اجباری شود اگر كارگر بخواهد كار كند یا نكند مشخص است.
اَبَوی: با تصویب افزایش سن بازنشستگی، صف كارگران برای بازنشست شدن طولانی شده است
دبیركل انجمن صنفی جامعه كارگری كشور با بیان اینكه در حال حاضر هم كارگرانی هستند كه بیش از 35 سال سابقه كار دارند و در حال حاضر هم فعالیت دارند گفت: الان بر اساس قانون كارگر میتواند تا 35 سال بیمهپردازی كند. كارگرانی داریم كه 40 سال است حق بیمه میدهند اما اعلام كرده اند نهایتا پرداخت حق بیمه تا 35 سال بسته شده و حقوق اضافه نمیشود. گارگران به دنبال رفع تبعیض پس از بازنشستگی بودند. كارمندانی كه بیمه دولتی دارند اگر پس از بازنشستگی كار كنند مشكلی نخواهند داشت. اما مستمری كارگران در صورتیكه پس از بازنشستگی كار كنند با مشكل مواجه و قطع خواهد شد. اگرچه تامین اجتماعی در سالهای اخیر این قانون توسط تامین اجتماعی اجرا نشده و در حد ایراد ( هشدار) باقی مانده بود. با تصویب این قانون در مجلس صف كارگران برای بازنشستگی طولانی شده است و اشكال كار در این است كه این كارگان بازنشسته خ.اهند شد اما همچنان به صورت زیرپله ای و در مجموعه خود دوباره مشغول به كار خواهند شد. ما نیازمند رونق اشتغال هستیم و نباید ناهمگونی ایجاد كنیم. ناترازی صندوق ها مربوط به این است كه كه هر فردی بدون آیین نامه و قانون بر سر سفره نشست.
اللهوردی دهقانی: دولت باید برای ساماندهی صندوقهای بازنشستگی ورود كند
اللهوردی دهقانی با تایید اظهارات ابوی اظهار داشت: بودجه یكی از صندوق های بازنشستگی رقم بسیار كلان و در حد بودجه عمومی كشور است با دست اندازی دولت به صندوقها و عدم مدیریت درست به اینجا رسیده ایم كه دولت باید برای ساماندهی صندوق ها ورود كند. ضمن اینكه قانون 5 ساله می تواند پایدار نباشد بلكه ما باید قوانین مادر را تغییر بدهیم. همچنین تبعیض بین كارگران و كارمندان هم باید برطرف شود.
این قسمت از برنامه گفتاورد به تهیهكنندگی بهرام مددی؛ گویندگی محمدحسین هاشمی بر روی آنتن رفت.
مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
كانال رادیو تهران را در پیام رسان بله به نشانی tehraan360@ جستجو كنید.
علاقهمندان میتوانند برنامههای رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.
*هرگونه بهرهبرداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.