گفتاورد پنجشنبه و جمعه از ساعت 14:00 به مدت 45 دقیقه

در گفتاورد مطرح شد: پای ایمن‌سازی و مقاوم‌سازی ساختمان در كشور ما می‌لنگد / نبود نظارت لازم در اجرای قانون ماده 100 شهرداری+فایل صوتی


معاون فنی و هماهنگی سازمان مدیریت بحران گفت: رفتار شهرداری‌ها و دستگاه‌های ذی ربط در خصوص شناسنامه‌های فنی ساختمان متفاوت است. علیرغم پیشرفت‌هایی كه در حوزه ساخت‌و‌ساز داریم اما هنوز پای ایمن‌سازی و مقاوم‌سازی ساختمان در كشور ما می‌لنگد.

1402/10/10
|
13:40
|

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، برنامه «گفتاورد» به مناسبت روز ملی كاهش اثرات بلایای طبیعی با موضوع مدیریت بحران و با حضور حامد ضیایی مدیرعامل انجمن تولیدكنندگان و صادركنندگان سازه‌های فولادی و نژاد جهانی معاون فنی و هماهنگی سازمان مدیریت بحران كشور به صورت تلفنی و داود نبی مدیرعامل شركت عمرانی در حوزه سازه‌های فولادی و حسین ظفری معاون پیشگیری و كاهش خطرپذیری سازمان مدیریت بحران كشور به صورت حضوری بر روی آنتن رفت.

ضیائی: تمام سازه‌های فولادی كه در كشور تولید می‌شوند؛ قابل اعتماد هستند
در ابتدای این گفتگو حامد ضیایی مدیرعامل انجمن تولیدكنندگان و صادركنندگان سازه‌های فولادی كشور با اشاره به اینكه پس از زلزله منجیل و بم در زمینه اصلاح آیین‌نامه ها و دانش فنی سازه‌های فولادی توانسنیم پیشرفت بسیار خوبی داشته باشیم گفت: بیش از 500 كارخانه در سراسر كشور سازه‌های فولادی تولید می‌كنند كه بیشتر آنها از استانداردهای سازه‌های فولادی تبعیت می‌كنند و در زمینه ملی هم تمام سازه‌های فولادی كه در كارخانه‌ها تولید و نصب می شوند از ابتدا تا انتها كنترل شده و قابل اعتماد هستند همچنین در طراحی سازه‌های فولادی هم تلاش های زیادی انجام شده كه در این دو حوزه حرفهای زیادی برای گفتن داریم.

ضیائی: 70 تا 80 درصد قیمت سازه‌های فولادی، مربوط به فولاد خام است
ضیائی گفت: 70 تا 80 درصد قیمت سازه‌های فولادی به فولاد خام باز می گردد كه از فولادسازان خریداری می‌شود . از نظر ما قیمت فولاد خام كشور بسیار بالا است و ما بارها از وزارت صمت و سازمان بورس درخواست كرده ایم تا با همفكری بتوانیم در قیمت‌گذاری فولاد خام دخیل باشیم . با كاهش قیمت فولاد خام، هزینه تمام شده سازه‌های فولادی كاهش یافته و مردم هم رغبت بیشتری برای استفاده از آن خواهند داشت.

ضیائی: سازه‌های فولادی، تُرد و شكننده نیست و تاب آوری بالایی دارند
مدیرعامل انجمن تولیدكنندگان و صادركنندگان سازه‌های فولادی افزود:یكی از مزایای سازه‌های فولادی این است كه تُرد و شكننده نیست و تاب آوری بالاتری(نسبت به بتن) دارد. طراحی این دو سازه استاندارد بر روی كاغذ مشكلی ندارد. اما ما در ایران كارخانه ساخت سازه بتنی نداریم تمام سازه‌های بتنی در سر كار اجرا می‌شود اگر بتوانیم كارخانه هایی داشته باشیم كه سازه بتنی استاندارد بسازند زمانی فرا خواهد رسید كه از نظر ایمنی این دو سازه با هم برابر خواهند بود. زمانی سازه‌های فولادی هم پای كار انجام می‌شد اما امروز پس از 30 سال كار مداوم، بیش از 500 كارخانه سازه فولادی داریم و ساخت این سازه اگرچه تفاوت اقتصادی با سازه بتنی دارد اما كاملا استاندارد است .

داود نبی:سازه‌های فولادی ضریب دقت بالایی دارند و به سرعت پیش می‌روند
داود نبی مدیرعامل شركت عمرانی در حوزه سازه‌های فولادی هم در این باره گفت: رغبت مردم و سازنده ها به سمت سازه‌های فولادی متاثر از اقتصاد است. سازه‌های فولادی ضریب دقت بالایی دارند و به سرعت پیش می‌روند اما برای استفاده آنها در بناها باید كارفرمایان نقدینگی بالایی در ابتدای كار داشته باشند. اما در مجموع سازندگانی كه پروژه‌های بزرگ در سطح ملی انجام می‌دهند رغبت زیادی به سازه‌های فولادی دارند.

داود نبی:سازندگان ساختمان ها معمولا قوانین نظام مهندسی را دور می زنند
وی گفت: استانداردهای ما روی كاغذ درست است. اما می رسیم به جایی كه مالكی برای احداث بنا به مهندسان برای طراحی نقشه معماری و دفاتر خدمات برای صدور جواز مراجعه می‌كند.طبق قانون، نظام مهندسی‌ها اصرار دارند ساخت و ساز از حیطه سازندگانی كه دانش و اطلاعات فنی ساخت و ساز ندارند خارج شود بلكه وی باید مجریان ذی‌صلاح را استخدام كرده و آنها ساختمان را بر اساس نقشه‌ها بسازند كه سازندگان معمولا این فرایند را دور زده و ساخت توسط مهندسان با صلاحیت انجام نمی‌شود.از طرفی ناظران هم نظارت مستمر ندارند و بر اساس حساسیت سازه‌ها گزارش رد می‌كنند.

داود نبی: برخی مالكان در ساخت و ساز ، تصمیماتی می‌گیرند كه مهندسان ناظر از آن بی اطلاع هستند
او افزود: برخی مواقع مالك، سرخود تصمیماتی می‌گیرد كه ناظر از آن اطلاع ندارد. به همین جهت ساخت و ساز باید توسط مجریان ذی صلاح ساخته شود.

نژاد جهانی: نبود الزام و تعهد رفتاری نسبت به دستورالعمل‌ها در ساخت بنا موجب افزایش خطرپذیری می‌شود
نژاد جهانی معاون فنی و هماهنگی سازمان مدیریت بحران كشور هم در خصوص میزان آمادگی تهران در هنگام سوانح طبیعی گفت: از منظر علمی، پژوهشی و اسنادی پیشرفت های قابل توجهی داشته ایم اما فارغ از اینكه سازه‌های ما در تهران فولادی باشند یا نباشند دو عامل در معرض قرارگیری و آسیب‌پذیری موجب افزایش خطر برای مردم خواهند شد مثل اینكه بناهای خودمان را در حاشیه رودخانه‌ها بسازیم یا اینكه باید در هنگام ساخت یك ساختمان با كاربری مهم باید گسل‌ها را در نظر بگیریم.
او گفت: ما در كیفیت مصالح و استانداردسازی، طراحی، دانش مهندسی، ساخت‌های كارخانه ای پیشرفت‌های زیادی داشته ایم اما نبود الزام و تعهد رفتاری نسبت به اسناد و دستورالعمل ها در ساخت بناها موجب افزایش خطرپذیری می‌شود.

نژاد جهانی: در بستر ماده 100 شهرداری اتفاقاتی می‌افتد كه منجر به آسیب‌پذیری ساختمان‌ها می‌شود
سیاست های ابلاغی مقام معظم رهبری در سال 1384 سند بالادستی قوانین سه گانه مدیریت بحران، سند راهبرد ملی، قانون مدیریت بحران است كه حتی به تخلفات ساخت و ساز گریزی زده اما همچنان در تهران ساختمان نوساز شیكی داریم كه به دلیل نبود تعهد لازم (نقش آفرینی افراد حقیقی و حقوقی مثل مهندسان ناظر و دستگاه‌های مختلف) بسیار آسیب‌پذیر هستند. حتی در بستر ماده 100 شهرداری برخی مواقع اتفاقاتی می‌افتد كه تحت كنترل نیست و منجر به آسیب پذیری ساختمان‌ها می‌شود. فضای ساخت و ساز سرمایه‌بَر است و رانت اقتصادی در آن وجود دارد بنابراین جُرم انگاری در این زمینه برای ما الزامی است.تكالیف حاكمیتی در این بین كم نیست.

نژاد جهانی: پای ایمن‌سازی و مقاوم‌سازی ساختمان در كشور ما می‌لنگد
جهانی در پاسخ به اینكه اگر مهندسان ناظر در كار خود كوتاهی كنند با چه واكنشی روبرو خواهند شد گفت : ظرفیت‌های نظارت عالیه و برخورد قانونی و در نظام مهندسی شوراهای انتظامی دیده شده است. ما بستر اسنادی و قانون و دستورالعمل كم نداریم به شرط اینكه به آنها متعهد بوده و آنها را اجرا كنیم.رفتار شهرداری‌ها و دستگاه‌های ذی‌ربط در خصوص شناسنامه‌های فنی ساختمان متفاوت است. علیرغم پیشرفت‌هایی كه در حوزه ساخت و ساز داریم اما هنوز پای ایمن‌سازی و مقاوم‌سازی ساختمان در كشور ما می‌لنگد و نیازمند بازنگری این فرایند هستیم.

ظفری: از یك شهر امن و مطلوب فاصله زیادی داریم
ظفری معاون پیشگیری و كاهش خطرپذیری سازمان مدیریت بحران كشور با اشاره به چالش‌ها و پیچیدگی‌های شهر تهران گفت: حدود 10 سال است قانون پیشگیری را در دو بخش دستور كار خود قرار داده است و حركتی رو به جلو داشته اما همچنان از یك شهر امن و مطلوب فاصله زیادی داریم.

ظفری: ورود شركت‌های دانش بنیان به حوزه پیشگیری موجب كاهش آسیب‌پذیری ساختمان‌ها شده است
وی افزود: بخش كالبدی به حوزه ساختمان‌ها و سازه‌ها، مسیل ها و نوع كیفیت و استاندارد مصالح آنها مربوط است و شركت‌های دانش‌بنیان به این حوزه ورود كرده اند كه در كاهش آسیب‌پذیری بسیار موثر است و حوزه نرم افزاری كه آموزش‌ها در سطوح مختلف و فرهنگ‌سازی را در بر می گیرد توانسته فرهنگ كاهش خطرپذیری و پیشگیری را در اذهان مردم پر رنگ كند.

ظفری: شهرداری به داوطلبان واكنش اضطراری محلات «دوام» آموزش می‌دهد
او گفت: در حال حاضر تنوعی از رشته‌های در دانشگاه‌ها به وجود آمده است و یا اینكه شهرداری تهران با همكاری گروهی از مردم با عنوان داوطلبان واكنش اضطراری محلات «دوام» را آغاز كرده و به آنها آموزش‌های متناسب با شرایط بحران در محلات داده و مانورهایی برگزار می‌كند. لذا به نظر می رسد در حوزه‌های نرم افزاری و سخت افزاری حركت رو به جلو داشته ایم اما همچنان با نقطه مطلوب فاصله داریم.
ظفری با بیان اینكه وضعیت فعلی تهران به سابقه ای بیش از 150 سال پیش بازمی‌گردد و ما هرچقدر تلاش می‌كنیم عقب ماندگی های گذشته را مرتفع می كنیم گفت: به همین جهت مسئولان باید سرعت عمل خود را بیشتر كرده و مردم هم در فرهنگ‌سازی نقش بیشتری ایفا نمایند.

ظفری: مشكل اصلی ما نه در قوانین بلكه در حوزه اجرا و نظارت است
او تاكید كرد: با رعایت استانداردهای سازه‌های بتنی و فولادی می توان خطرات را كاهش داد. مشكل اصلی ما نه در قوانین بلكه در حوزه اجرا و نظارت است.

ظفری: پرونده ناظران متخلف اگر منجر به خسارت مالی وجانی شده باشد به دستگاه قضا ارجاع داده می‌شود
ظفری گفت: قانون مدیریت بحران كشور با مال و جان مردم در ارتباط است و تنبیهاتی برای متخلفان در نظر گرفته شده است.اما در حوزه ساخت و ساز ؛ اگر ناظری تخلف كند، سازمان نظام مهندسی بررسی كرده و حتی پروانه اشتغال فرد، باطل و اگر منجر به خسارت مالی وجانی شده باشد به دستگاه قضا ارجاع داده می‌شود.

ظفری: شهرداری می‌تواند در صورت مورد تایید نبودن شناسنامه فنی ساختمان از ارائه پایان كار خودداری كند
او در پایان گفت:حدود 12 سال است كه برای هر ساختمان شناسنامه فنی تعریف شده و ناظر و مجری و طراح و فرایند ساخت ساختمان كاملا مشخص است و در صورت قصور و تخلف ، دستگاه قضایی می‌تواند ورود كند ضمن اینكه شهرداری می‌تواند پس از برررسی از ارائه سند و پایان كار خودداری كند.


مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
كانال رادیو تهران را در پیام رسان بله به نشانی tehraan360@ جستجو كنید.
علاقه‌مندان می‌توانند برنامه‌های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.
*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.


دسترسی سریع
گفتاورد