دیپلمات و رایزن سابق بازرگانی ایران گفت: برخی كارشناسان معتقدند ادامه روند تعرفه گذاری آمریكا موجب گسیل تولیدات چینی به اروپا و آ.س.آن خواهد شد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران؛ مجید قربانی فراز در برنامه "گفتاورد" تعرفه را ابزاری برای دولتها و وزارتخانههای اقتصادی دانست تا واردات و صادرات را تنظیم كنند.
از این طریق برای افزایش ورود كالا، تعرفه را كاهش میدهند و برای ممانعت از واردات، تعرفه شكل جهشی به خود میگیرد. در این صورت واردات صرفه اقتصادی نخواهد داشت و مصرفكنندگان به كالای تولید داخل روی میآورند.
وی یادآوری كرد: دولت ترامپ در دوره اول ریاست جمهوری، تعرفههای گمركی و تحمیلی را برای حمایت از صنایع آمریكا در نظر گرفت تا كاهش كسری تجاری را قوت بخشد.
آمریكا در 2024 حدود 364 میلیارد دلار واردات داشت و بر این اساس در دوره زمانی 2017 تا 2021، برای جبران كاهش كسری تراز تجاری اقداماتی انجام داد؛ مثلا برای 360 میلیارد دلار محصولات چینی در زمینه الكترونیك، ماشین آلات و صنایع تعرفه برقرار كرد.
این در حالی است كه حجم تجارت خارجی ما در 1403 حدود 57 میلیارد دلار، صادرات غیر نفتی و حدود 70 میلیارد دلار واردات بود.
قربانی فراز اضافه كرد: آمریكا مالیاتهایی را بر محصولاتِ وارداتی از كشورهای متحد بست تا امنیت ملی خود را تقویت كند. در رابطه با چین و كره جنوبی نیز تعرفههایی وضع كرد.
این تصمیم كاهش صادرات به آمریكا را به دنبال داشت و چین هم بر 110 میلیارد دلار محصولات آمریكایی خاصه در بخش انرژی و كشاورزی تعرفه وضع كرد و صادرات آمریكا را به شدت تحت تاثیر قرار داد.
این دیپلمات با سابقه كشورمان در بخشی دیگر از مصاحبه با رادیو تهران بالا بردن تعرفه برای شركای تجاری آمریكا را موجب خسارت اقتصادی برای برخی كشورها و اعلان جنگ به برخی از این شركا دانست و افزود: چین، اتحادیه اروپا، كانادا و مكزیك از جمله این شركا هستند.
از طرفی تولید ناخالص ملی چین نیم درصد كاهش یافته و كاهش صادرات فولاد و آلومینیوم كانادا، مكزیك و اروپا اتفاق افتاده است.
به گفته قربانی فراز اقدام مقابله ای اتحادیه اروپا، وضع تعرفه بر موتورهای هارلی دیویدسون و محصولات كشاورزی را رقم زده اند. حتی كانادا و مكزیك كه با آمریكا موافقتنامه امضا كردند، بر فولاد و مواد غذایی آمریكا تعرفه بستند.
این اقدامات ترامپ موجب ناپایداری و بیثباتی زنجیره تامین بوده است؛ چراكه كارخانجات به خارج چین گسیل یافتند و تولید خود را در ویتنام، مكزیك و هند ادامه دادند تا از تعرفهها در امان باشند.
وی افزود: برخی كارشناسان معتقدند نباید صرفا به جنبه های منفی تعرفه ها توجه كرد؛ چراكه اثراتی مثبت دارد كه شامل تنوع بخشیدن به بازار كشورهایی مثل چین است و لذا این كشور صادرات را به اتحادیه اروپا و آ.س.آن افزایش خواهد داد.
مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
كانال رادیو تهران را در پیام رسان بله به نشانی tehraan360@ جستجو كنید.
علاقهمندان میتوانند برنامههای رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.
*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.