شبكه رادیویی تهران مستند«جعبه سیاه» را از امشب (شنبه 11 بهمن تا 21 بهمن ماه) با موضوع های مختلف در دوران پهلوی بر اساس خاطرات اسدالله علم تقدیم مخاطبان می كند.
به گزارش روابط عمومی رادیو تهران؛ تهیه كننده و سردبیر و پژوهشگر برنامه مریم السادات آصفی با اعلام این خبر گفت: مستند«جعبه سیاه» كاری از گروه تهران و رویدادهای شبكه رادیویی تهران كه از امشب (شنبه 11 بهمن تا سه شنبه 21 بهمن ماه) از ساعت 20 روی موج اف.ام ردیف 94 مگاهرتز روی آنتن می رود.
به گفته این تهیه كننده؛ مستند درباره اوضاع ایران در دوره رژیم پهلوی دوم است كه بر اساس خاطرات اسدالله علم ورق می خورد، بخشی از این برنامه به بررسی اوضاع و شرایط آن دوران و عملكرد محمدرضاشاه در دوره پهلوی دوم اختصاص یافته است.
وی افزود: مستند «جعبه سیاه» با موضوع هایی همچون وضعیت اقتصادی، تورم و گرانی، وضعیت بهداشتی، وضعیت تحصیلی، فساد دربار شاه، مطبوعات و سانسور تهیه شده است و با مضامینی همچون نبود رفاه، وضعیت فرهنگی، ارزش زنان، صنعت و تكنولوژی و وضعیت مذهبی در دوران پهلوی روی آنتن رادیو تهران می رود.
گفتنی است، از این مستند یك فتوكلیپ برای شبكه 5 سیما تهیه شده است كه به زودی پخش خواهد شد، سید رسول فتوحی و مهدی گیاهی تدوینگر این فتوكلیپ هستند.
مرضیه فخار نویسنده، مصطفی خواجه حسینی گوینده و گزارشگر مهدی اسماعیلی با این مستند رادیویی همكاری دارند.
درباره اسدالله علم بیشتر بدانید:
"در میان رجال دوره سلطنت محمدرضا شاه پهلوی، اسد الله علم چهره شناخته شده و پرآوازه ای است. بدون تردید او در رأس تمام امراء و شخصیت هایی جای دارد كه در دوران سلطنت پهلوی دوم، روابطی نزدیك، دائمی و بسیار تاثیرگذار با او داشته اند. اسد الله علم فارغ از مناصب و مقامات ریز و كلان اداری ـ سیاسی، دوستی و ارتباط نزدیك خود را با شاه از اواخر دوران ولایتعهدی او آغاز كرد و تا پایان دوران حیات، بر این ارتباط باقی ماند و دركابینه های مختلف وزیر شد. در طول سال های نیمه دوم دهه 1320 و سپس دوران نخست وزیری دكتر مصدق، كه برهه ای دشوار برای شاه بود، وفادارانه از او و سلطنتش دفاع كرد و پس از كودتای 28 مرداد 1332 بازهم ارتباطش با شاه و خاندان سلطنت نزدیك تر شد "
علم در ساقط كردن دولت مصدق نقش ویژهای برعهده داشت. درباره او گفتهاند از تجارب پدر و پدر زنش (قوام) بهره فراوان برد.
در سال 1356 علم بارها برای معالجه بیماری خود مجبور به ترك كشور شد و بصورت مداوم در بیمارستانهای اروپا بستری و تحت درمان بود. او به عنوان وزیر دربار، مسائل سیاسی - اجتماعی كشور را پیگیری میكرد. روند بیماری سرطان خون علم كه نهایتاً منجر به مرگ وی شد، از اواخر دهه 40 و اوایل دهه 50 آغاز شده بود.
اولین باری كه علم به یك نوع بیماری ناشناخته در وجود خود اشاره كرد، تیرماه 1349 بود كه علایم آن كاهش تدریجی وزن بدنش بود. با توجه به وخامت اوضاع علم، بالاخره شاه با پیشنهاد كنارهگیری وی موافقت كرد و از آبان سال 1356 علائم مرگآور بیماری وی نمایان شد.
19 آبان در حالی كه در زادگاهش، بیرجند به استراحت مشغول بود دچار خونریزی داخلی شد و جهت ادامه معالجه به تهران انتقال داده شد. روز بعد به پاریس اعزام شد و پس از مسافرتی كوتاه به ایران بازگشت. اما در اواخر دی 56 در بیمارستانهای پاریس بستری شد. پس از آن كه بهرغم چند عمل جراحی حال وی همچنان رو به وخامت نهاده بود، جهت مراقبت و معالجه بیشتر در اواخر سال 1356 به آمریكا اعزام شد و در بیمارستانی در شهر نیویورك بستری شد.
در آن زمان پیشبینی پزشكان آمریكایی كه معتقد بودند علم زنده نمیماند، صحیح از آب درآمد و سرانجام وی در ساعت 11 روز جمعه 25 فروردین 1357 و در سن 58 سالگی درگذشت. روز بعد، جسدش به تهران انتقال یافت و سپس در روز یكشنبه 27 فروردین 1357 با تشریفات خاصی در آرامگاه خانوادگی خاندان علم در مشهد و در حرم علی بن موسی الرضا (ع) به خاك سپرده شد.