پل مدیریت چهارشنبه از ساعت 12:30 به مدت 45 دقیقه

رادیو تهران

پل مديريت

برای تضمین سلامت خون‌های اهدایی، 5 آزمایش انجام می‌شود+فایل صوتی

مدیركل انتقال خون استان تهران گفت: برای تضمین سلامت خون‌های اهدایی به ازاء هر بار اهدای خون 5 آزمایش گروه خون، سیفلیس،HIV و هپاتیت‌های B و C توسط سازمان انتقال خون انجام می‌شود.

1401/01/16
|
09:28
|

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، هر ساله در ماه مبارك رمضان اهدای خون هموطنان با كاهشی چشمگیر روبروست. محمدرضا مهدی‌زاده مدیركل انتقال خون استان تهران ضمن تبریك فرارسیدن ماه مبارك رمضان با اشاره به اینكه هرساله در ماه مبارك رمضان به ویژه در دوهفته اول این ماه با كمبود خون مواجه می شویم به برنامه پل مدیریت گفت: برخی اعتقاد دارند اهدای خون روزه‌داری دچار مشكل شده و حتی روزه آنها باطل شود در حالیكه نیاز به خون و فرآورده های خونی، نیازی دائمی است و زندگی بیماران تالاسمی و هموفیلی و سرطانی به تزریق مكرر خون و فرآورده های خونی وابسته است. اعمال جراحی هم همچنان به قوت خود باقیست و تصادفات و سوانح هم از سویی دیگر نیاز به خون را طلب می‌كنند. با توجه به اینكه در استان تهران، اعمال جراحی فوق تخصصی هم انجام می‌شود نیاز به خون بسیار بالا است. ضمن اینكه فرآورده های خونی مثل پلاكت نیمه عمر سه روزه دارند و پس از آن قابل استفاده نیستند.

اهدای خون اختلالی در روزه داری ایجاد نمی‌كند
وی با تاكید بر اینكه اهدای خون اختلالی در روزه داری ایجاد نمی‌كند تصریح كرد: افرادی كه به صورت مستمر خون اهداء می‌كنند می‌توانند با خوردن سحری مناسب و مایعات كافی می‌توانند در طول روز خون اهدا كنند. افرادی هم كه قصد دارند برای بار اول خون اهدا كنند می‌توانند پس از افطار با مصرف افطاری مختصر و مایعات مناسب، به مراكزی كه تا ساعت 24 و بعضا تا سحر فعال هستند مراجعه نمایند. آدرس این مراكز در سایت اداره كل انتقال خون موجود است.

اهداكنندگان؛ خون‌دهی را به لیالی قدر موكول نكنند
مهدی‌زاده در پاسخ به اینكه چرا در لیالی قدر، موج مراجعه اهداكنندگان افزایش می‌یابد ؟ اظهار داشت: بسیاری از اهداكنندگان خون در این شب ها به دلیل شهادت حضرت علی (ع) نیت كرده و در سه شب لیالی قدر خون خود را اهدا می‌كنند.
وی از مردم خواهش كرد با توجه به اینكه در دوهفته اول ماه مبارك رمضان با كمبود خون و فرآورده های خونی مواجه می‌شویم اگر نیت و نذر اهدای خون دارند سعی كنند اینكار در طول ماه مبارك به ویژه در دوهفته ابتدایی این ماه انجام شود. ضمن اینكه معمولا در طول شبهای قدر با موجی از مراجعه مواجه می‌شویم كه بعضاً نمی‌توانیم پاسخگوی برخی اهداكنندگان باشیم.

نیاز به خون و فرآورده های خونی، نیازی دائمی است
مدیركل انتقال خون استان تهران با اشاره به اینكه می توان خون را برای روزها ذخیره كرد گفت : برخی فرآورده ها قابلیت ذخیره سازی دارند اما برخی فرآورده های خونی مثل پلاكت را نمی‌توان در مدت طولانی نگهداری كرد به همین دلیل نیاز است تا اهدای خون به صورت مستمر انجام شود.

سختگیری‌های سازمان انتقال خون برای تامین سلامت خون انجام می‌شود
وی در پاسخ به اینكه چرا برای اهدای خون حتما باید كارت ملی به همراه داشت؟ گفت: در دو دهه اخیر تمامی سختگیری‌ها كه بعضی اوقات برای خود ما هم عذاب آور است باری تامین سلامت خون است. اهداكنندگانی كه برای بار اول خون می‌دهند باید كارت ملی همراه داشته باشند اما برای دفعات بعدی می‌توانند با ارائه شماره ملی و كارت شناسایی معتبر به غیر از كارت ملی خون خود را اهدا نمایند. سازمان انتقال خون به سامانه ثبت احوال متصل نیست و نیاز است تا اینكار حتما انجام شود. اگر هویت فرد اهداكننده برای ما احراز نشود ممكن است گروه خون وی با مشكل مواجه شود كه برای گیرندگان خون مخاطره آمیز خواهد بود.

شهر تهران با كمبود مركز انتقال خون ثابت روبرو است
مهدیزاده با اشاره به اینكه در شهر تهران فقط 12 مركز ثابت خون‌گیری وجود دارد گفت: این مراكز باید بیشتر شوند. پیش از این تعداد مراكز بیشتر بود. كانكس‌ها در 15 سال اخیر برای استانداردسازی مراكز جمع آوری شده اما مراكز جامع خون‌گیری در مناطق4، 5، 20 و 1 ایجاد شده است.

اهدای خون محلات؛ دستور كار سازمان انتقال خون در سال جاری
وی افزود: از بهمن و اسفند سال 1400 اهدای خون محلات آغاز شد و ما در 7 محله 7 منطقه شهردای تهران مستقر شد و بناداریم تا پس از ماه مبارك رمضان گروه خون‌گیری انتقال خون استان تهران هر روز حداقل در یك محله از ساعت 8 صبح تا 7 شب حاضر شده و خون‌گیری از داوطلبان را انجام دهد. اینكار از سرای محله های تهران آغاز شده است. این طرح موجب می‌شود، اهداكنندگان بتوانند به راحتی سالی 2 بار خون خون بدهند. اما در شرایط معمول، آقایان سالی 4 بار و خانم‌ها سالی 3 بار می‌توانند خون خود را اهدا نمایند.

برای تضمین سلامت خون‌های اهدایی، 5 آزمایش انجام می‌شود
این مقام مسئول سازمان انتقال خون در پاسخ به یكی از شنوندگان مبنی بر اینكه هیچ فردی حتی با وجود مشكل در خون خود در لیست سیاه خون‌دهی قرار نمی‌گیرد گفت: اگر اینكار انجام شده باشد كاملا اشتباه است. همه مردم برای ما عزیز هستند. اما برای تضمین سلامت خون اهدایی به ازاء هر بار اهدا، 5 آزمایش گروه خون، سیفلیس،HIV و هپاتیت‌های B و C انجام می‌شود. امكان دارد فردی دارویی مصرف كرده یا سرماخوردگی داشته باشد كه روی تست ها تاثیر بگذارد و تست مثبت كاذب شود در این صورت فرد طبق استاندارد از چرخه انتقال خون برای همیشه خارج می‌شود. تمهیداتی در نظر گرفته شده تا بتوانیم شرایط را آسان‌تر كنیم تا اگر فردی برای مراحل بعدی مراجعه كرد بتوانیم با بررسی مجدد از وی خون‌گیری كنیم. اگر فردی زیر 65 سال است و می‌تواند خون اهدا كند در حالیكه از چرخه خون‌دهی خارج شده می‌تواند به مركز وصال شیرازی مراجعه كند تا بررسی مجدد برای وی انجام شود.
وی تاكید كرد: همانطور كه اهداكننده خون سالم وارد مركز می شود باید سالم هم خارج شود . خون باید سالم باشد و بتواند با كمترین خطر به بیمار تزریق شود. اگر سخت گیری انجام می شود به خاطر تامین سلامت اهداكنندگان و دریافت كنندگان خون است.

دریافت هزینه در توریسم درمانی به ارتقاء فعالیت‌های سازمان انتقال خون كمك می‌كند
وی درخصوص توریسم درمانی گفت: در استان تهران، خراسان رضوی و برخی استان‌های دیگر توریسم درمانی انجام می شود. در شورای عالی سازمان انتقال خون قرار است بحثی مبنی بر دریافت هزینه از توریست ها انجام شود و به خزانه دولت بازگردد تا در ارتقاء فعالیت‌ها استفاده شود.
او تاكید كرد: تجهیزات سازمان انتقال خون فراتر از آسیا و در سطح كشورهای پیشرفته اروپایی است كه بخش بزرگی از این تجهیزات در داخل كشور تولید می‌شود.

هر فرد با اهدای خون می‌تواند حداقل جان 3 بیمار را نجات دهد
مهدیزاده با اشاره به اینكه یكی از افتخارات ما این است كه از خون داوطلبانه برای بیماران استفاده می‌كنیم گفت: حدود 20 سال است كه خون جایگزین در كشورمان استفاده نمی‌شود و می‌توانیم با كشورهای پیشرفته دنیا رقابت كنیم. سلامت خون برای ما بسیار مهم است و به این سمت حركت می كنیم كه انگیزه خون دهی فقط برای رضای خداوند و تامین سلامت بیماران باشد اگر بخواهیم مبلغی برای اهدای خون به افراد بدهیم قطعا بحث سلامت خون را زیر سوال خواهیم برد.البته برنامه هایی در روز های ملی و جهانی اهداكنندگان خون، از اهداكنندگان خون مستمر در كشورمان تقدیر می‌شود. هر فرد با اهدای خون می‌تواند حداقل جان 3 بیمار را نجات دهد.

حدود 4 سال است كه فرآورده های خونی تعرفه گذاری شده است
وی بیان كرد: حدود 4 سال است كه فرآورده های خونی تعرفه گذاری شده و درصد بسیار ناچیزی برای آن از بیماران دریافت می‌شود. تعرفه گذاری برای ارتقاء فعالیت ها و تجهیزات صورت گرفته است.

بیش از 25 درصد خون های اهدایی در استان تهران مصرف می‌شود
مدیركل انتقال خون استان تهران با اشاره به اینكه 17 درصد خون‌گیری كشور در تهران انجام می‌شود در حالیكه نیاز به خون در این استان 25 درصد نیاز كشور است گفت: برخی به دستور پزشك یا با تصمیم خودشان برای درمان به تهران مراجعه می‌كنند. سعی داریم با گسترش مراكز و افزایش نیروی انسانی رشد خون‌گیری را در تهران فراهم كنیم. اما برخی استان ها به نسبت مصرف خون بیشتری دریافت می‌كنند كه از طریق شبكه خون‌رسانی این خون مازاد را به سایر استان‌ها ارسال می‌كنند.

افراد داوطلب زیر 18 سال باید برای خون‌دهی رضایت‌نامه كتبی والدین را داشته باشند
وی محدوده اهدای خون را حداقل 18 و حداكثر 65 سال عنوان كرد و گفت: اگر فردی به صورت مستمر خون بدهد می تواند تا 70 سال هم خون دهی داشته باشد. افراد داوطلب زیر 18 سال باید رضایت‌نامه كتبی والدین را داشته باشند. از خون بیماران مرگ مغزی هم نمی‌توان برای بیماران دیگر استفاده كرد.

وزن داوطلبان اهداء كننده خون نباید كمتر از 50 كیلوگرم باشد
مهدیزاده در خصوص افراد داوطلبی كه كم خونی دارند گفت: تست كم خونی برای این افراد به ویژه خانم ها انجام می شود. این افراد راهنمایی می شوند و پس از رفع مشكل می توانند خون خود را اهدا كنند. وزن داوطلبان نباید كمتر از 50 كیلوگرم باشد. افرادی كه غلظت خون دارند هم می‌توانند خون خود را اهداكنند. فشار خون ماكزیمم از 18 و فشار خون می‌نیمم نباید بیشتر از 10 باشد. داوطلبان در هنگام اهدا اگر فشار خون استاندارد داشته باشند می‌توانند خون خود را اهدا كنند. اهدای خون قطعا در كنترل غلظت و فشار خون موثر است.

خانم ها فقط 5 درصد جمعیت اهداكنندگان خون را تشكیل می‌دهند
وی به باور غلط مبنی بر اینكه خانم ها باد كمتر خون اهدا كنند گفت: برخی اعتقاد دارند پس از اهدای خون دچار كم خونی، عفونت شده و بارداری همراه با مشكل داشته باشند. علیرغم فرهنگ سازی كه انجام شده همچنان این قشر از جامعه كمتر از 5 درصد میانگین كشوری خون اهدا می‌كنند.

خلبانان پس از اهدای خون نباید تا 24 ساعت پرواز داشته باشند
مهدیزاده به توصیه هایی پس از خون اشاره كرد و گفت: خلبانان پس از اهدای خون نباید تا 24 ساعت پرواز داشته باشند. ورزشكاران تا 24 ساعت پس از اهدا نباید فعالیت سنگین ورزشی انجام دهند و افرادی مثل بناها كه در ارتفاع كار می‌كنند نباید تا 24 ساعت پس از اهدا در ارتفاع كار كنند.

گلبول های قرمز پس از 6 هفته از اهداء خون جایگزین می‌شوند
وی یادآور شد؛ حجم مایعات پس از 24 ساعت و گلبول های قرمز پس از 6 هفته جایگزین می‌شوند. افرادی كه قصد اهدای خون دارند بهتر است غذای پرچرب نخورند استراحت كافی داشته و استرس نداشته و مایعات كافی استفاده كرده باشند در واقع اهداكنندگان در هنگام اهدای خون باید حال خوبی داشته باشند.

اهدای خون در 13 روز ابتدای سال20 درصد رشد داشته است
مدیركل انتقال خون استان تهران ضمن تقدیر و تشكر از تمامی اهداكنندگان خون گفت: در 13 روز ابتدای سال جاری 20 درصد رشد اهدای خون داشته ایم.

مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب‌سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكه‌های اجتماعی با شناسه tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقه‌مندان می‌توانند برنامه‌های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.

*هرگونه بهره‌برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع‌رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.


دسترسی سریع
پل مدیریت