مدیرعامل آب و فاضلاب استان تهران با اشاره به كاهش بارش در دو سال اخیر گفت: سال های 79 و 93 بسیار سخت بودند اما امسال سختترین سال آبی استان تهران را نسبت به سالهای اخیر پیش رو داریم.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، محمدرضا بختیاری مدیرعامل آب و فاضلاب استان تهران در گفت و گو با برنامه پل مدیریت 27 فروردین در توضیح اینكه شهر تهران توسط پنج سد طالقان و امیركبیر در غرب و سدهای لتیان، ماملو و لار در شرق تهران آبدهی می شود گفت: علیرغم سال آبی خوب در سال 98 در سال های 99و 1400 با خشكسالی روبر و شدیم .
سالانه حدود 850 میلیون متر مكعب آب در تهران مصرف میشود
وی افزود: ظرفیت حجم سدهای تهران در حدود 1 میلیارد مترمكعب است و سالانه حدود 850 میلیون متر مكعب آب در تهران مصرف میشود. تهران مخازن بزرگی برای ذخیره آب سالهای آینده ندارد و از جهاتی در دنیا استثنا است. تهران 38 اُمین كلانشهر دنیاست. بیشتر كلانشهرهای دنیا در كنار رودخانه های پُر آب قرار دارند و حجم بارندگی در آنها بسیار زیاد است. تهران از این لحاظ كمنظیر است. این شهر در اقلیمی خشك قرار گرفته و جمعیتی حدود 12 میلیون نفر دارد. متوسط بارش بارندگی در دنیا 750 میلیمتر است و اگر جایی كمتر از این بارش داشته باشد خشك محسوب میشود و تهران با بارش 250 میلیمتری حدود یك سوم متوسط بارش جهان را دارد.
ذخیره سدهای تهران به شدت كاهش یافته است
بختیاری با این توضیح كه وضعیت سدهای تهران خوب نیست اظهار داشت: در سال گذشته در همین روز حدود 730 میلیون متر مكعب آب پشت سدهای تهران داشتیم كه در حال حاضر به 470 میلیون متر مكعب كاهش یافته است.
مصرف آب شرب در تهران روزانه به قدر دریاچه خلیج فارس است
مدیرعامل آب و فاضلاب استان تهران تصریح كرد: استان تهران حدود 25 درصد و شهر تهران به تنهایی حدود 18 درصد آب كشور را مصرف می كند. استان تهران در سال حدود 1 میلیارد و 600 میلیون متر مكعب و شهر تهران 1 میلیارد و 100 میلیون متر مكعب آب در سال مصرف میشود. در شهر تهران به صورت روزانه حدود 3 میلیون و 200 هزار متر مكعب آب مصرف میشود كه در روزهای گرم تیر به 3 میلیون و 900 هزار متر مكعب هم میرسد. مصرف آب شرب در تهران روزانه به قدر دریاچه خلیج فارس (چیتگر) است.
امسال آب بیشتری از منابع زیرزمینی برداشت خواهد شد
وی در خصوص منابع امین آب شرب شهر تهران گفت: در سال هایی با بارش معمولی 70 درصد آب مصرفی تهران از منابع سطحی و 30 درصد از منابع زیرزمینی تامین میشود كه در سالهای پربارش به 80 درصد آبهای سطحی و 20 درصد آب زیر زمینی رسید اما در سالهایی هم هست كه به دلیل بارش كم این رقم برای منابع سطحی به 55 و برای منابع زیرزمینی به 45 درصد میرسد. امسال به دلیل بارش كم احتمالا به همین وضعیت خواهیم رسید و آب بیشتری از منابع زیرزمینی تامین خواهد شد. در سال بارشی 1400-1401 حدود 156 میلیمتر بارندگی داشته ایم و در سال آبی گذشته این مقدار 214 میلیمتر و متوسط بارندگی 230 میلیمتر بوده است. در حال حاضر از لحاظ بارش بسیار عقب هستیم.
80 درصد صنعت آب و فاضلاب كشور بومی شده است
بختیاری در پاسخ به اینكه یكی از نیازهای صنعت آب كمبود شركت های دانش بنیان است، در كدام قسمتهای آب و فاضلاب این كمبود حس می شود؟ گفت: 80 درصد صنعت آب و فاضلاب كشور بومی شده و عمدتا در ابزار دقیق تصفیه خانه ها، سدها ،تونل ها و پمپ های با ظرفیت بالا بویژه در تصفیه خانه های فاضلاب كمبود داریم و شركت های دانش بنیان اخیرا به این حوزه ورود كرده اند . در تامین ابزار دقیق مشكل داریم كه با توجه به شعار سال با كمك شركت های دانش بنیان این امر مهم به سرانجام برسد.
امسال سختترین سال آبی استان تهران را پیش رو داریم
وی كه در 11 تیر سال 97 مسئولیت آبفای استان تهران و پیش از این مسئولیت آب منطقه ای استان تهران را بر عهده داشته در پاسخ به اینكه سختترین سال آبی در این مدت چه سالی بوده گفت: سال های 79 و 93 بسیار سخت بودند اما امسال سخت ترین سال آبی استان تهران را نسبت به سالهای اخیر پیش رو داریم. خشكسالی سال گذشته در 50 سال اخیر بی سابقه بوده و در حال حاضر هم 30 درصد نسبت به سال قبل عقب هستیم.
حداكثر آبی كه میتوان در سدهای تهران ذخیره كرد حدود 150 میلیون متر مكعب است
بختیاری تاكید كرد: هنوز مصرف آب به دلیل شیوع كرونا بیشتر از سالهای پیش است. 2 تا 3 درجه افزایش دما داشته ایم با افزایش یك درجه به دما حدود 70 هزار متر مكعب افزایش مصرف آب شرب داریم و خشكسالی بسیار بدی كه داشتیم موجب سختتر شدن كار شده است. معمولا تهران تا آخر اردیبهشت بارش دارد. اگر بارش ها تا پایان بهار بیشتر شود روند بهتری را طی خواهیم كرد. دو رودخانه جاجرود و كرج كه عمده آب سطحی تهران را تامین می كنند، رودخانه های بزرگی نیستند و مخازن بزرگی مثل سدهای گتوند و كرخه را هم نداریم كه بتوانیم آب زیادی در آنها ذخیره كنیم. حداكثر آبی كه میتوان در سدهای تهران ذخیره كرد 100 تا 150 میلیون متر مكعب است كه بخشی از آن در سال گذشته مصرف شد و بر اساس گزارش های هواشناسی این وضعیت خشكسالی تا پاییز ادامه خواهد داشت و ما باید برای شرایط بحرانی مقداری آب پشت سدها نگه داریم.
10 درصد صرفهجویی شهروندان میتواند مشكل كمبود آب شرب تهران را برطرف كند
بختیاری در ادامه تصریح كرد: با توجه به مصرف 3 میلیون و 300 میلیون متر مكعب آب مصرف میشد كه 10 درصد صرفه جویی در آن میتواند مشكل كمبود آب شرب تهران را برطرف كند. صرفه جویی به معنای رعایت نكردن بهداشت نیست بلكه به معنی این است كه باید از مصارف زائدی مثل شستشوی پاركینگ، خودرو، معابر و یا پركردن استخرها اجتناب كرد و یا در موقع ظرفشویی از مصرف آب زیاد پرهیز كرد. اغلب افرادی كه مصرف زائد آب شرب دارند اصلا به انتقاد دیگران توجه نمیكنند.
فرآیند انتقال و هدایت آب به منطق تهران، بسیار سخت است
وی افزود: آب تهران از سد طالقان در فاصله 150 كیلومتری با زیر آب بردن هزاران هكتار زمین و تعداد زیادی درخت به آبگیر بیلقان و سپس به تصفیه خانهها هدایت شده و نهایتا به دلیل اختلاف ارتفاع 800 متری در تهران با چندین مرتبه پمپاژ به مناطق مختلف هدایت میشود كه فرآیندی بسیار سخت است.
فشار آّب شرب تهران نسبت به قبل كاهش پیدا كرده است
بختیاری گفت: فشار آّب شرب تهران برای مدیریت بهتر مصرف نسبت به قبل حدود 0.1 تا 0.2 كاهش پیدا كرده اما همچنان در تمامی محلات در حد معقول است و در حدی نیست كه مردم مجبور به استفاده از پمپ باشند. اگرچه پمپ موجب افزایش مصرف نمیشود. در برخی مواقع هم گرفتگی كنتورها موجب افت فشار میشود.
اداره ها موظف هستند 20 درصد مصرف خود را كاهش دهند
وی اظهار داشت: آب ساخت و ساز در تهران به ویژه در مناطق پایین به دلیل قیمت بالا عمدتا از طریق تانكر تامین میشود و در حد بالایی نیست. بر اساس دستورالعمل ها اداره ها موظف هستند 20 درصد مصرف خود را كاهش دهند در غیر اینصورت با آنها برخورد خواهد شد. 90 درصد آب كشور مربوط به مصارف كشاورزی با راندمان پایین است. اما در تهران 35 درصد آب مربوط به به شرب است و با هیچ كجای كشور قابل مقایسه نیست به همین دلیل توصیه میشود در مصرف آن صرفه جویی شود. اگرچه 40 درصد مردم تهران الگویی كمتر از مصرف استاندارد دارند. آب تهران بسیار سالم و با كیفیت است و با آب كشاورزی قابل مقایسه نیست.
نرخ اتلاف آب در شبكه آبرسانی تهران تا 22 درصد كاهش یافته است
بختیاری در خصوص نرخ اتلاف آب در شبكه آبرسانی استان تهران گفت: این مقدار از 35 درصد به 22 درصد رسیده و طبق استانداردها باید تا سال 410 به 15 درصد برسد.
فضای سبز تهران در آینده نزدیك با پساب فاضلاب آبیاری میشود
بختیاری در پاسخ به اینكه برای استفاده از چمن مصنوعی در تهران در جهت كاهش مصرف چه تمهیداتی اندیشیده شده است گفت: متولی فضای سبز شهرداری است و از چاه برای آبدهی استفاده می شود. مطالبه مردم كاملا به حق است. میزان برداشت از آب زیرزمینی چاه ها 140 میلیون متر مكعب و 40 میلیون متر مكعب از قنوات برای فضای سبز برداشت میشود كه معادل سدمخزنی امیركبیر است. تفاهمنامه ای با شهرداری تهران در دولت قبل مفبادله شده و در حال كامل تر كردن آن هستیم در این تفاهم نامه قرار شده تامین آب فضای سبز از طریق تصفیه پساب ها انجام شود و چاهها بسته شوند و احیانا اگر ظرفیت شرب داشته باشند وارد چرخه شرب شوند. بر اساس این تفاهم نامه در سال های آینده قرار است تمامی منابع فضای سبز به جز چمن پارك ها كه در ارتباط مستقیم با مردم است از پساب فاضلاب تامین شود.
آب شبكه و مخازن تهران كاملا سالم است
بختیاری درباره وجود املاح زیاد در آب برخی مناطق تهران گفت: آب شبكه و مخازن تهران كاملا سالم است و آب چاه ها و سدها در مخازن كلرزنی شده و به لولهها هدایت میشوند املاح زیاد در آب میتواند به دلیل سیستم لولهكشی منازل یا فرسودگی لولههای محل باشد.
هر متر مكعب آب هزار تومان محاسبه میشود
وی درخصوص تعرفه آب شرب توضیح داد: هر متر مكعب آب هزار تومان محاسبه میشود كه معادل هزار لیتر است اگر آن را تبدیل به بطری شود معادل 4 میلیون تومان باید برای آن پرداخت شود. بیش از 350 آزمایشگاه در شهر تهران آب شرب را به صورت آنلاین آزمایش میكنند و آب تهران از كیفیت بسیار بالایی نسبت به شهرهایی در اروپا برخوردار است و از بسیاری از آبهای بطری باكیفیت تر است. 0.8 میلی گرم در لیتر كلر استفاده میشود كه بالاترین حد استاندارد است. علیرغم تمامی محدودیتها، قطعی آب در تهران نداریم اما از مردم میخواهم به جهت بارش كم در مصرف آب صرفه جویی كنند.
مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وبسایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكههای اجتماعی با شناسه tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقهمندان میتوانند برنامههای رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.
*هرگونه بهرهبرداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاعرسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.